Saskia de Laat: ,,Je ziet en voelt gewoon dat er behoefte is aan gezelligheid en warmte. Meer dan anders.''
Saskia de Laat: ,,Je ziet en voelt gewoon dat er behoefte is aan gezelligheid en warmte. Meer dan anders.'' Dario Endara Photography

'Dit jaar meerdere [kerstmomentjes]'

8 december 2020 om 09:30

De kerstblog Christmaholic staat bol met kerstinspiratie. Van het maken van kerstversiering, recepten voor het kerstdiner, creatieve knutselideeën, cadeautips en nog veel meer. Sinds de lancering van Christmaholic in 2010 is de blog booming. Tussen september, als de blaadjes gaan vallen en de donkere dagen komen, weten enkele honderdduizenden unieke bezoekers de blog te vinden. Daarnaast post Saskia talloze berichtjes op social media. Voordat je het weet ben je verkocht en ben je kerstsupporter.

KERSTDRIVE Saskia, in het dagelijks leven blogtrainer en content coach, over haar ‘kerstdrive’: ,,Kerst is er met de paplepel ingegoten. Mijn ouders vierden kerst altijd uitbundig. Als klein Saskiaatje genoot ik van die tijd. Het was magisch. Die knusheid, de kerstversieringen in huis, de voorbereidingen, het diner. Ja, wat niet eigenlijk. Ik vond het prachtig. Dat bracht me op het idee om tien jaar geleden de blog Christmaholic op te richten. Eerst zag ik het vullen van de blog nog als een (schrijf)hobby, maar al snel kwam van het een het ander. Ik breidde de blog steeds verder uit. Inmiddels bestaat Christmaholic uit vele trouwe fans en een heuse community. Erg leuk natuurlijk.”


BLOGGERS Terwijl vele Nederlanders in augustus nog in zomer- en vakantiesferen verkeren, begint het bij Saskia al te kriebelen: ,,Als de herfst in beeld komt, en de dagen steeds korter worden, borrelen de ideeën alweer op. Soms word ik uitgenodigd door tuincentra om over hun kerstshow te schrijven en er een verslag van te maken.”


GEZELLIGHEID Voor Saskia is het duidelijk: kerst is de mooiste tijd van het jaar. Trouwens, de weken ervoor zijn ook altijd heel gezellig, vindt Saskia: ,,Dit jaar is het door corona sowieso heel anders. Eind oktober zag ik bijvoorbeeld al kerstversieringen in- en om woningen. Mensen kopen veel eerder kerstspullen, verlichten de tuinen op een originele manier. Je ziet en voelt gewoon dat er behoefte is aan gezelligheid en warmte. Meer dan anders.”

TRENDS Saskia wijst ook op de kersttrends van nu, voor elke woonstijl is er wel een: ,,We versieren onze woningen steeds meer op een andere manier. En waarom ook niet? We brengen nu veel meer tijd thuis door. Naast het ‘traditioneel’ aankleden van de woonkamer zie je nu dat mensen andere ruimtes ook een fleurige kersttouch geven. Van het trapgat, de slaapkamer tot de kinderkamer. Overal kun je de kerstsfeer laten terugkomen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door gadgets te kopen, maar ook door zelf creatief aan de gang te gaan.”

Uitgebreid dineren met de hele familie zit er dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet in, maar daar heeft Saskia al wat op gevonden: ,,Wij doen het deze keer verspreid. We kiezen meerdere kerstmomentjes. Twee weken van tevoren eten we met goede vrienden, ouders komen weer op een ander moment. Op die manier spreid je de ontmoeting en dus ook de sfeer. Ik vind dat zelf een leuk vooruitzicht.”

VERRAS IEMAND Maar ja, wat doe je nou de komende tijd met je gezin? Wat is nog mogelijk? Saskia: ,,Veel. De blog staat bol van inspiratie en leuke ideeën. Omdat mijn blog tien jaar bestaat wil ik dat vieren door de kerstspirit zoveel mogelijk door te geven. En hoop dat andere mensen dat ook doen. Ik roep iedereen daarom op om iets ‘kerstigs’ te maken voor een ander. Er is veel eenzaamheid en het geeft altijd een goed gevoel om iets voor een ander te doen. Maak een origineel cadeau, versier de tuin van je ouders of verras iemand in de straat. ‘Spread the Joy.”

De blogs zijn te lezen op Christmaholic.nl

,,Overal kun je de kerstsfeer laten terugkomen.''