In de afgelopen jaren konden kinderen zich vaak nog wel uitleven in de sneeuw, maar de vreugde was meestal van korte duur.
In de afgelopen jaren konden kinderen zich vaak nog wel uitleven in de sneeuw, maar de vreugde was meestal van korte duur. Gerwin van Luttikhuizen

'Kans op [witte kerst] is klein'

8 december 2020 om 09:30

Het liedje ‘Winter in America it’s cold’ lijkt zo langzamerhand alleen nog van toepassing op dat continent, maar niet op Europa. ,,We kunnen een maand vooruit kijken, maar kunnen absoluut niets zeggen over wat voor weer het in januari en februari wordt. Daarom geven we bij Weerplaza.nl geen seizoensverwachting. De trend van de afgelopen jaren is dat de winters niet zoveel voorstellen. Tegelijk zijn er wel een paar periodes geweest waarin redelijk geschaatst kon worden en dat er een paar dagen sneeuw lag. Dat wordt allemaal minder, maar af en toe zal er heus nog weleens een winters beeld te zien zijn.”

Winterse dagen die mooi zonnig en vriezend zijn, hebben de voorkeur van Klaassen. Met sneeuw en gladheid heeft hij persoonlijk niet zoveel, hoewel hij het in zijn vak wel een mooi fenomeen vindt. Ook legt de weerman graag uit hoe hagel, rijp, ijzel en mist ontstaat. ,,Dat zijn hele interessante fenomenen, waar ik erg van kan genieten.”


Klaassen zegt dat de kans op geen witte Kerst veel groter is dan dat er eind december wel sneeuw zal vallen. ,,Dat is altijd zo geweest. Als je over honderd jaar terugkijkt, hebben we zeventien keer een witte Kerst gehad. Dat zijn gewoon de cijfers. Dus is de kans op sneeuw klein, ook omdat we te maken hebben met een opwarmend klimaat.”

In het verlengde hiervan weet de metereoloog dat de kans op een Elfstedentocht steeds kleiner wordt. ,,Maar de kans is niet nul, want er kan best nog een keer een strenge winter komen waarbij we twee weken een stevige vorstperiode hebben, met koude lucht uit het oosten. Wel hebben we hiernaast te maken met steeds meer veiligheidsregels, met het oog op wakken in het ijs. Dus dat vergroot de kans op die schaatstocht niet.”

Koude komt in het algemeen vooral uit het noordoosten en niet van de westelijke oceaan. Klaassen wijst in dit licht op verontrustende constateringen van opwarming in gebieden als Siberië. ,,Daar is grote dooi van de vorst in de grond bezig. Typisch een teken dat het klimaat daar ook verandert. Dat gaat me aan het hart, want dit gaat problemen opleveren als we ons hier niet tegen wapenen. Het is zorgelijk als we dit maar zo’n beetje op ons af laten komen. Want we krijgen hierdoor meer te maken met extremer weer, zoals enorme regenbuien die voor problemen zorgen, zoals overstromingen. Ook steeds meer grote droogteperiodes zijn het gevolg. Het ijs op de Noordpool verdwijnt en de zeespiegel stijgt, waardoor onze kustprovincies te maken krijgen met verzilting.”

Tornado’s zullen hierdoor ook in ons land steeds vaker te zien zijn, hoewel niet de zwaarste types. Orkanen ziet Klaassen nog niet zo snel in de buurt van Nederland verschijnen, omdat hiervoor het zeewater zeer warm moet worden, zoals in het Caraïbisch gebied. ,,Neemt niet weg dat in de loop der jaren onze stormen ook steeds heftiger kunnen worden.”

De metereoloog vindt het triest dat wereldwijd een aantal politici de klimaatsverandering bagatelliseert. Hij wijst op de economische belangen die hierbij een belangrijke rol spelen. In dit licht is hij blij dat Joe Biden, de nieuwe president in de Verenigde Staten, meer oog voor het klimaat heeft.


BEWOLKING Raymond vertelt dat hij op jonge leeftijd al interesse had in alles wat er zich in de lucht en het heelal afspeelt, inclusief planeten en sterren. Toen hij zijn militaire dienstplicht vervulde bij de Luchtmacht, kreeg hij een opleiding tot officier metereologie, waarbij ook de KNMI een duit in het zakje deed. ,,Dat vak sprak me wel aan. Bovendien heb ik tot op de dag van vandaag ook een fascinatie voor bewolking gehad. Ik probeer altijd de structuur te begrijpen, van vederzachte cirruswolken tot prachtige onweerswolken. Ik kijk altijd naar boven en daar maak ik graag foto’s van.”

Op vliegbasis Soesterberg was Klaassen acht jaar beroepsmilitair en werkte hij op het Metereologisch Centrum van de Luchtmacht in Woensdrecht, waar hij weersverwachtingen maakte. Na die tijd kon hij bij het KNMI aan de slag en bij de afdeling Maritieme Dienst van deze organisatie. Toen er een commerciële tak uit voortvloeide ging Klaassen ook mee, waarna hij op termijn een aanbieding kreeg van Omroep Flevoland om op televisie uitleg te geven over het weer. Na zeven jaar maakte hij de overstap naar Infoplaza.nl, met ook de afdeling Weerplaza.nl, waar het weer wordt voorspeld voor diverse media.

Het belangrijkste dat een weerman voor ogen moet houden, vindt Klaassen dat de uitleg in een korte periode duidelijk moet zijn en niet te ingewikkeld. Op een business-to-business tak kan hij meer in detail gaan, voor de scheepvaart en organisaties als Prorail.


JAN PELLEBOER Klaassen vindt het inspirerend om te zien hoe collega-weermannen hun vak verstaan. ,,Jan Pelleboer was een fenomeen. In mijn kindertijd was hij dé weerman op de radio, want hij deed het op zijn eigen kenmerkende wijze. Iedereen kende hem. Erwin Krol was voor mij een groot voorbeeld. Hij deed het ontzettend goed op tv, want hij legde het nuchter en eenvoudig uit, terwijl hij heel goed met zijn handen accenten kon leggen. Gerrit Hiemstra is nu een collega. Hij werkt bij de NOS en heeft een andere stijl van presenteren. Hiemstra zet zich in bij discussies over het klimaat en daar gaat hij erg ver in. Dat waardeer ik enorm, terwijl hij wel een lading ellende over zich heen krijgt. Piet Paulusma zie ik niet zo vaak en hij doet het op een hele andere manier, wat een groot deel van het volk aanspreekt, maar niet zozeer mijn manier is.”

Weerman Raymond Klaassen.