Anouk Maas: ,,'Scrooge Live' is voor eenzame mensen thuis ook fijn om te bekijken.''
Anouk Maas: ,,'Scrooge Live' is voor eenzame mensen thuis ook fijn om te bekijken.'' Jasper van Bladel

'[Spektakel] met muziek, dans en verbinding'

8 december 2020 om 09:30

Eigenlijk is het een musical op film vastgelegd. Je kunt het inderdaad vergelijken met de ‘Passion’, maar we hebben kostuums aan uit de jaren twintig. Wel zitten er in ‘Scrooge’ knipogen naar onze huidige tijd. Zo wordt er in gevraagd of iemand een Tikkie kan sturen, om geld over te maken. Net als bij de musicalfilm ‘The Greatest Showman’ zijn er ook meer showelementen”, steekt Anouk van wal.

In ‘Scrooge Live’ brengen bekende zangers en acteurs (zoals Simone Kleinsma en Jamai Loman) het iconische kerstverhaal over Ebenezer Scrooge tot leven, geënt op het boek ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. De hoofdpersoon is een aartsgierigaard die armen en zieken veracht. Anouk mag als Belle het verhaal vertellen van een meisje dat de liefde van haar leven kwijtraakt, omdat de man een obsessie met geld heeft, waardoor Belle op de tweede plek komt.


LIEFDE EN VERBINDING ,,Waar het om gaat is dat je niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander kunt zorgen. Het gaat over liefde, verbinding en je moraal. In die zin zie ik parallellen met het Bijbelse kerstverhaal. Scrooge doet alles voor geld, maar maakt dat gelukkig? Wanneer is het genoeg? En je kunt het ook breder trekken en je afvragen of het je gelukkig maakt als je steeds maar werkt. Pak je de tijd om geld ook uit te geven en waar geef je dat aan uit?”


De actrice erkent dat ze in haar carrière meemaakte dat ze soms te veel hooi op haar vork had. Zo telt haar cv reeds zestien (hoofd)rollen in bekende musicals, van ‘Annie’ tot ‘Cats’ en van ‘The Sound of Music’ tot ‘Miss Saigon’ en ‘Shrek’. Bovendien speelde ze rollen in zeven televisieseries als ‘Moeder ik wil bij de revue', 'Danni Lowinski', ‘Van God los’ en ‘Goede tijden, slechte tijden’. Alsof dit nog niet genoeg is, was ze tv-presentatrice (vooral voor Nickelodeon) en nam ze deel aan befaamde tv-programma’s als ‘Expeditie Robinson’, ‘Beste zangers’ en het meest recent ‘The big escape’.

Door grote drukte moest ze soms een stapje terug doen, niet alleen om het vol te houden, maar ook om te beseffen waar Anouk zelf gelukkig van wordt. Zoeken naar balans in het leven op diverse fronten. ,,Als ik zelf en de mensen om me heen gezond zijn, is dat al een zorg minder. Maar een ontbijt met een kop koffie kan me ook al heel gelukkig maken hoor. Bovendien vind ik yoga enorm fijn, om te bewegen en mijn lichaam gezond te houden. En natuurlijk word ik erg gelukkig van zingen en acteren. Want mijn werk is mijn passie én ik kan er mijn brood mee verdienen. Ik besef dat niet iedereen dit kan doen in zijn of haar leven.” Ze beaamt dat dit een voorrecht is, terwijl ze toevoegt dat het ook te maken heeft met ontwikkeling van een talent.

Terugblikkend ervoer Anouk 2020 - net als velen - als een bizar jaar, sterk bepaald door de coronacrisis. ,,Moeder Aarde moet op adem komen. De tijd zal het leren. We moeten als mensen allemaal een lange adem hebben. Een aantal mensen komt in de problemen, terwijl een groepje anderen in deze tijd soms flink geld kan verdienen.”


NATIONAAL FONDS KINDERHULP Daarom draagt Anouk ‘Scrooge Live’ een warm hart toe, want hierbij wordt ook aandacht gevraagd voor kinderarmoede, onder de noemer 'Geef ze warmte'. ,,Het doel van het Nationaal Fonds Kinderhulp is zoveel mogelijk geld op te halen om kinderen die in Nederland in armoede leven van kleding te kunnen voorzien. Zo kunnen zij in het nieuwe jaar een warme start maken. Meer dan 300.000 kinderen leven in ons land in armoede, terwijl we het verder allemaal zo goed georganiseerd hebben. De jeugd is toch onze toekomst. Dit verhaal wordt in ‘Scrooge’ op creatieve manier duidelijk gemaakt. Het wordt een heel spektakel, met muziek, dans en verbinding! Dat is voor eenzame mensen thuis ook fijn om te bekijken.”

Als Belle moet Anouk enorm schakelen van verleden naar toekomst en omgekeerd. Dat vraagt een aantal keer hele snelle omkleedmomenten van kostuums. ,,Dat zijn uitdagingen en geeft me ook wel energie.” Het herinnert haar aan ‘The beauty and the beast’, waar ze in veertig seconden een rigoureuze ‘quick change’ onderging. Dan stond er zelfs iemand met een stopwatch naast haar. Ook in ‘Shrek’ en ‘Musical Sing-a-long’ op tv zaten hele snelle omkledingen.

Anouk stortte zich in 2019 op het feelgood toneelstuk ‘Mijn man begrijpt mij niet’ met Tanja Jess en Victoria Koblenko. ,,Ik wilde heel graag een keer comedy op een podium doen, ook om eens niet te zingen. Dit is moeilijk, want timing en lichaamstaal is dan heel belangrijk. Je zet karikaturale personages neer en daar word ik blij van. Toen kreeg ik de kans om dit te doen.”


GELOOFWAARDIG De ster erkent dat haar vak aankomt op combinatie van technische acteren en de juiste dosering gevoel in een rol leggen. ,,Het is de uitdaging om de balans te vinden tussen je techniek en beleving om zo geloofwaardig mogelijk te spelen.”

De afwisseling van al haar werk is hetgeen Anouk nu heel prettig vindt, hoewel ze van oorsprong de opleiding musicaltheater in Tilburg volgde. ,,In de tv-registratie ‘Scrooge Live’ komen alle elementen bij elkaar, met zang, dans, acteren en presenteren. Ik houd me aanbevolen voor meer van dit soort producties, want deze combinatie vind ik hartstikke leuk om te doen.”

Anouk Maas hoopt dat het leven in 2021 weer zal worden zoals vóór de coronatijd. ,,Zodat we normaal kunnen werken, maar ook hoop ik dat we geleerd hebben van de afgelopen periode. In het besef wat belangrijk is in het leven, zodat we beter voor onze planeet gaan zorgen. Dat het meer gaat om wij, ons in plaats van ik.”

Scrooge Live is zondag 20 december om 20.20 uur te zien op NPO1