Anna Yilmaz: ,,Ondanks dat veel in deze tijd niet mag, kun je er zelf thuis wel een feestje van maken.''
Anna Yilmaz: ,,Ondanks dat veel in deze tijd niet mag, kun je er zelf thuis wel een feestje van maken.'' Rinus van Denderen

'[Heel Holland Bakt] veranderde mijn leven'

11 december 2020 om 08:48

Waar Yilmaz vijf jaar geleden nog voor vrijwel iedereen een onbekende was, is dat nu wel anders. Nog altijd wordt ze dagelijks herinnerd aan de winst van het populaire Omroep Max-programma Heel Holland Bakt in 2018/2019. Die overwinning veranderde het leven van de Amersfoortse drastisch en daar is zij zeer dankbaar voor. ,,Ik hield altijd al van bakken, maar straks kan ik er mijn werk van maken. Ja, dat is stiekem wel een droom die uitkomt.”

Doorzetten, nooit opgeven en dromen najagen; dat zijn kenmerken die bij Yilmaz passen. Tijdens haar BBL-opleiding kwam ze er op 18-jarige leeftijd achter dat ze meer actie nodig had en solliciteerde bij de Koninklijke Marine. ,,Dat is een hele stap voor iemand die een stijve hark is en niet eens kon apenkooien”, zegt ze nu lachend. ,,De uitdaging, dat trok mij en ik heb er uiteindelijk schitterende jaren gehad.”
Ze groeide door tot marine-korporaal en woonde zelfs een jaar op Curaçao. Tussen al het werken/varen op de marineschepen door, keek ze het programma Heel Holland Bakt en dat was niet zonder reden. Koken is haar grote passie en meerdere keren solliciteerde ze om deel te mogen nemen aan het programma. ,,Drie keer bleek ook nu scheepsrecht. Ik vond het altijd wel leuk om te bakken en vrienden pushten mij ook steeds om aan het programma mee te doen, maar of ik dacht dat ik zou winnen? Nee, daar had ik nooit aan gedacht.”

GROTE KEUKEN De overwinning bracht haar veel; ze bakte een taart voor de koning toen hij zijn verjaardag in Yilmaz’ woonplaats kwam vieren, ze ging op de koffie bij Ank Bijleveld (minister van Defensie), ze schitterde in diverse televisieprogramma’s en publiceerde haar eigen boek. Wat daarbij keer op keer opviel is dat Yilmaz altijd de vrolijke vrouw zonder arrogantie was. ,,That’s me”, zegt ze met een grote glimlach. ,,Waarom zou ik mij anders voor doen? Ik ben nog steeds dezelfde Anna als voor het winnen van Heel Holland Bakt.”
Wat wel veranderde, was haar werk. Zo stopte ze dit kalenderjaar bij de Koninklijke Marine en gaat in april 2021 haar eigen onderneming in Amersfoort openen. ,,Een hele verandering, dat besef ik mij ook. Toch is dit wel een droom en die wordt straks werkelijkheid. Dat betekent echter wel dat ik dit huisje moet verlaten”, zegt ze terwijl ze om zich heenkijkt in haar woning in de Amersfoortse wijk Liendert. ,,Dit is mijn ouderlijk huis en hier is de liefde voor koken begonnen. De keuken ga ik niet missen, hoor… die is écht heel klein. Straks, als ik boven de zaak woon, heb ik de beschikking over een hele grote keuken en daar verlang ik zó naar.”

DIVERSE CULTUREN In haar nog te openen onderneming wil ze de Turkse keuken met de Nederlandse verweven. Daarnaast zal zij zeker in het begin zelf ook vrijwel dagelijks in de horecazaak te vinden zijn. ,,Ik ontvang al flink wat sollicitaties van mensen die bij mij willen werken en dat zie ik als een groot compliment. Toch wil ik nog wachten met mensen aannemen tot na de verbouwing. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag en ik wil nu mijn concept verder uitwerken. Ik ben half Turks en half Nederlands en ik hoop daar iets unieks mee te doen. Jong en oud moet hier terecht kunnen; voor een drankje, een hapje en natuurlijk voor taarten. Dat stempeltje zit nou eenmaal op mij hé, haha.”

Het kalenderjaar 2020 was voor Anna Yilmaz in meerdere opzichten goed te noemen. Natuurlijk baalt ook zij van de coronacrisis, maar ze kijkt liever naar de positieve punten. Zo plaatste zij de krabbel onder het koopcontract van haar onderneming en woning én daarnaast werd ze ook ten huwelijk gevraagd. Het jaar sluit ze dan ook het liefst af met veel naasten waarvoor ze kan koken, maar vanwege de corona-maatregelen is dat niet mogelijk. ,,We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en daarom moeten gezinnen er zelf iets moois van maken. Ik hoop dan ook echt dat mensen de tijd en energie vinden om zelf aan de slag te gaan met een heerlijke maaltijd en toetje. Of ik de mensen kan voorzien van tips? De belangrijkste die ik kan meegeven is; begin op tijd. Dat bespaart een hoop frustraties. Neem er de tijd voor, geniet van het moment en heb daarna plezier tijdens de kerstmaaltijd. Ondanks dat veel in deze tijd niet mag, kan je er zelf thuis wel een feestje van maken.”


Chocolade moelleux met warme kersen en vanille-ijs (6 personen)

Ingrediënten: 100 gr roomboter; 100 gr pure chocolade; 2 eieren; 2 eidooiers; 75 gr suiker; snufje zout;60 gr bloem

Andere benodigdheden: 200 ml verse slagroom; 20 gr suiker; pot kersen op sap (zonder pit); 3 a 4 tl maïzena (aangemaakt met water); vanille-ijs; cacaopoeder (decoratie); poedersuiker (decoratie); 6 kookringen of vormpjes met een inhoud van 150 ml; zachte boter of bakspray


Bereiding:
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer dit door tot de chocolade is gesmolten. Klop in een kom de eieren, eidooiers, suiker en zout licht op. Spatel de bloem erdoor en meng als laatste het chocolademengsel erdoorheen. Laat het beslag minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Klop ondertussen de verse slagroom op met de suiker en zet het daarna afgedekt in de koelkast. Giet het sap van de kersen in een pannetje en verwarm dit op het vuur. Voeg daarna al roerend de aangemaakte maïzena toe. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur uit. Mocht de saus iets te dik worden, dan kun je wat water toevoegen. Voeg de kersen toe en roer dit door elkaar.
Verwarm de oven voor op 210°C. Vet of spray de kookringen of vormpjes in plaats deze op een bakplaat. Bij de kookringen doe je eerst bakpapier op de bakplaat. Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag en bak de moelleux 10 tot 14 min, tot de bovenkant net gestold is. Laat de moelleux uit de oven 2 minuten rusten en stort ze vervolgens op een bordje. Serveer de moelleux samen met de warme kersen, bolletje vanille-ijs en slagroom. Decoreer het met wat cacaopoeder en poedersuiker.