,,We wassen meerdere keren per dag, onder toezicht, onze handen."
,,We wassen meerdere keren per dag, onder toezicht, onze handen." Ruth Kemp

Aanpassen en meten in het onderwijs

8 december 2020 om 18:12

'Samen staan we sterk'

PREMIUM De Auris Prof. Groenschool is een school voor speciaal onderwijs en verzorgt onderwijs aan kinderen met een taal-ontwikkelingsstoornis (TOS). Het begrijpen en verwerken van informatie, het adequaat communiceren met de ander zijn ogenschijnlijk vanzelfsprekende zaken, maar krijgen op deze school juist veel aandacht. Dat betekent dat het onderwijs sterk visueel is ingericht.


Peter Bruinsma

Na de herstart op 11 mei van dit jaar hervond het team en hun leerlingen, in een school met aanpassingen in coronatijd, rust en evenwicht. Allengs raakte de school gewend aan andere veilige opties zoals minder groepen op de pleinen in pauzes en een andere vorm van aankomst en vertrek bij het busvervoer. Er werd vooral via zoom vergaderd en ook ouders werden virtueel te woord gestaan. Met deze aanpassingen bleef corona vooralsnog buiten de deur. Tot half oktober ook op school de eerste gevallen van corona werden gemeld. Inmiddels heeft teamleider Anita van Schalkwijk ook alle zaken rondom corona in haar portefeuille. ,,In de herfstvakantie werd ik door een aantal collega's gebeld die positief getest waren op corona of die in quarantaine waren omdat gezinsleden positief waren getest. Er was geen vervanging voor groep 8b. Zij zijn een week thuis geweest. Van de andere bovenbouwgroepen hebben we om beurten een groep naar huis gestuurd zodat leerkrachten ook in andere groepen konden werken en het gemis aan onderwijs een beetje werd verdeeld. Soms was een groep ook een deel van de week thuis. We zien nu een lichte verbetering en minder absenties en uitval door corona. Net na de herfstvakantie moest je nadat je getest was drie dagen op de uitslag wachten. Nu heb je met een formulier als leerkracht voorrang en kun je dezelfde dag terecht voor de test. Als er niets aan de hand is ben je dus binnen vierentwintig uur terug op school. Als school weten we pas kort van tevoren of iemand vervangen moet worden. Dat betekent dat we op korte termijn een vervanger moeten regelen. Gelukkig zijn er ook collega's die tijdelijk meer willen werken en beschikken we over een aantal vaste invallers.”


Van Schalkwijk ervaart de beperkingen van corona aan den lijve. ,,Eigenlijk moeten alle besprekingen via zoom plaatsvinden en je wilt als teamleider juist het fysieke contact. Lichaamstaal is zo belangrijk. Sociale contacten zijn zeer beperkt. Gesprekken op de gang, samen een kop koffie in de koffiekamer; we gaan het nu uit de weg terwijl het juist zo bindend en zo waardevol is. Onze mensen zijn natuurlijk ook bang om elkaar te besmetten en daarom dragen volwassenen ook buiten de klas mondkapjes. Ik heb geruststellende gesprekken moeten voeren om te benadrukken dat wij als school voldoende veiligheid in acht nemen. Soms vroeg men mij of hun fysieke klachten een coronatest vereisten. Ik ben uiteraard geen medicus. Het beleid van de Koninklijke Auris Groep waar onze school deel van uitmaakt, is om onze school draaiende te houden en te blijven lesgeven. Ook de GGD adviseert om de continuïteit te behouden en is van mening dat onze school voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen.”


STEENTJE BIJDRAGEN NA PENSIOEN Juf Anneke was al met pensioen en meester Kees trad vervroegd uit in juli van dit jaar. Inmiddels zijn ze weer terug als invallers. Juf Anneke vindt werken in deze tijd spannend maar is ook blij dat ze haar steentje kan bijdragen. ,,Als invaller vond ik digitaal onderwijs op afstand niet zo fijn. Ik heb nu geen eigen groep en werk in alle groepen. Dat is best zwaar maar ik heb geen administratieve druk die een groepsleerkracht wel ervaart.” Meester Kees gaf al bij zijn vertrek aan wel eens te willen invallen. ,,Maar dat het zo'n vaart zou lopen had ik niet verwacht. Ik moet nog leren om ook nee te kunnen zeggen als ze me vragen. Een aantal dagen per week ben ik beschikbaar. Ik merk dat ik het werk op deze manier weer ervaar zoals ik het prettig vind. Vooral over de inhoud zonder administratieve druk." Zelf had meester Kees in en na de herfstvakantie twee weken corona. Juf Monique werkt in groep 8. Zij ervaart het onderwijs niet als wezenlijk anders. ,,Ja, ik houd meer fysieke afstand. In onze groep is ook corona geweest. Dat maakt me wel voorzichtiger."


Teamleider Annelies Elemans is verantwoordelijk voor de aansturing van de groepen 5 tot en met 8 in de bovenbouw. ,,Ik zie vooral een team dat zich enorm inspant om met elkaar te realiseren dat kinderen naar school kunnen en live onderwijs krijgen. Er wordt ook in deze vreemde tijd zeer professioneel en gedreven gewerkt aan het onderwijs aan onze leerlingen. Dit is bepaald geen sinecure nu er collega's ziek thuis of in quarantaine zijn en er krapte op de arbeidsmarkt is."


w        [Lees het volledige artikel, met daarin ook de positieve kant van de ontwikkelingen binnen het onderwijs, op De Stad Amersfoort.nl Premium.




,,Al met al vraagt het veel van de collega's. Ik ben trots op hun flexibiliteit. We beseffen maar al te goed dat het voor ouders ook niet altijd even makkelijk zal zijn wanneer het echt niet anders kan, hun kind thuis op te vangen. Gelukkig merken we bij ouders veel begrip voor de situatie. Het positieve van deze tijd vind ik wel dat we in het onderwijs een slag hebben geslagen in de digitalisering. Hadden we een jaar geleden nog nooit gehoord van zoom of teams, nu wordt het volop ingezet. Ook het digitaal kunnen oefenen met de leerstof, zowel thuis als op school, heeft een boost gekregen. En dat is in de eenentwintigste eeuw wel belangrijk”.

Van Schalkwijk is vol lof over het team van de Auris Prof. Groenschool. ,,Collega's zijn heel vindingrijk en doen er alles aan om ook Sinterklaas en kerst op school binnen de veilige mogelijkheden te vieren. Ouders kunnen we alleen via zoom spreken terwijl het contact met het team juist zo belangrijk is voor de afstemming met de thuissituatie. Regiobreed hebben we ook via zoom als teamleiders contact met elkaar. Dat is wel effectief gebleken, want dat spaart tijd en geld.”

In de onderbouw is het fysieke aspect normaal gesproken erg aanwezig. Juf Erica ziet dat afstand houden bij jonge kinderen van vier jaar vrijwel onmogelijk is. ,,Het werk in de groep is vrijwel als normaal, maar ik mis het contact met collega's. Ik heb corona gehad en heb echt tijd nodig gehad om fysiek weer de oude te worden." Juf Inge werkt in groep twee waar ze zich heel bewust is van de hygiene. ,,We zijn daar meer tijd mee kwijt dan eerst. In het contact met mijn assistente houd ik afstand. De uitjes met kinderen buiten de school mis ik wel." Zelf had juf Inge in februari al corona. ,,Ik was lang verkouden en mijn reuk en smaak was lang aangetast." Juf Brigitte werkt in groep vijf en zes en vindt het werken in deze tijd vermoeiender. ,,Regelmatig zijn er kinderen in quarantaine waarvoor we dan huiswerk klaarmaken. We zijn druk met de hygiene en ik mis de schooluitjes. Ook jammer dat we de collega's spaarzaam spreken." Juf Liesbeth liep corona op school op en was tweeeneenhalve week thuis. ,,Ik was behoorlijk ziek en ben nu nog wel iets eerder moe. Maar ik ben blij dat ik weer kan werken."

Juf Riekje is één van de logopedisten. ,,Bij de lockdown in maart moest ik mij alle digitale vaardigheden eigen maken en werd ik omringd door devices bij het behandelen. Nu in deze fase is het werken met kinderen weer vrijwel als vanouds, zij het met een spatscherm. Ik ben veel op mijn werkkamer en heb weinig contact met mijn collega's.” Anita van Schalkwijk denkt dat de maatregelen voor dit schooljaar blijven gelden. ,,Ik heb vertrouwen in de toekomst en in ons team. Hun betrokkenheid en daadkracht houdt onze school overeind."