Jessica Pol in de showroom: ,,Iedereen is dit jaar nog meer aan het spelen en aan het puzzelen."
Jessica Pol in de showroom: ,,Iedereen is dit jaar nog meer aan het spelen en aan het puzzelen." Charella Hulsbosch

'Ik voel wat kinderen willen'

8 december 2020 om 13:34

Ruim een kwart eeuw tussen het speelgoed

PREMIUM In tijden van corona is er een run ontstaan op legpuzzels. Vandaag delen we een leuk feitje om te vertellen op verjaardagen, want wist je dat het Nederlandse hoofdkantoor van Ravensburger in Amersfoort is gevestigd? De Amersfoortse Jessica Pol wel, want zij werkt er al 28 jaar.


Charella Hulsbosch

Het eerste Nederlandse hoofdkantoor van Ravensburger opende zevenenvijftig jaar geleden in de Amersfoortse binnenstad. ,,In een pand in de Nieuwstraat, met een katrol aan de gevel. In 1964 was dat de manier om de artikelen in je magazijn te krijgen. Naast het magazijn deed het pand ook dienst als legpuzzelzagerij. Daar werden de houten puzzels van Simplex nog met de hand gezaagd”, vertelt Jessica Pol.


SPEELGOEDWALHALLA Echt lang houdt de producent van puzzels en gezelschapsspellen het niet uit in de binnenstad. In 1971 verhuist het bedrijf naar een pand aan de Heliumweg. In de jaren daarna groeit het bedrijf uit zijn jasje en kiezen ze voor een nieuwe locatie, dit keer aan de Neonweg. Inmiddels hebben ze een kantoor betrokken in een verzamelpand aan de Spaceshuttle. Wie nu denkt dat er zich een speelgoedwalhalla bevindt in het noorden van Amersfoort heeft maar gedeeltelijk gelijk. Het magazijn is verdwenen, alles wordt vanuit Duitsland gedistribueerd. Wat in Nederland over blijft is de afdeling marketing en sales voor zowel Nederland als België. Maar we zeggen ‘gedeeltelijk’, want in het kantoorpand op Calveen is nog wel een showroom waar menig kind weken in kan ronddwalen tussen de rijen spelletjes, puzzels en ander speelgoed. Pol: ,,Ik loop er vaak even heen als ik gefocust ben en even iets anders wil zien dan mijn computer. Ik hou wel van de showroom. We zijn ook een klein bedrijf, dus als er iets nieuws binnenkomt en een collega gaat het opbouwen, dan loop je toch even langs om te helpen. Dat vind ik leuk.”


VERFRISSEND De Amersfoortse sluit zich in 1991 aan bij het bedrijf. ,,Ik was jong, wist niet zo goed wat ik wilde. In eerste instantie zou ik hier voor een jaar gaan werken, maar ik ben nooit meer weggegaan”, vertelt ze lachend. Pol komt binnen als receptioniste, maar groeit via allerlei afdelingen door tot waar ze nu is: online marketing. ,,Speelgoed an sich is zo leuk, heel verfrissend. Je wil toch voelen hoe iets werkt, dus we testen regelmatig dingen. Ook met mijn kinderen, die zijn misschien door de jaren heen wel een beetje verwend ja.”

Nu spendeert ze haar dagen aan het bedenken van online content. Dat kan van alles zijn, van een artikel op de website tot een samenwerking met een influencer. In het verleden bouwde het bedrijf bijvoorbeeld aan de grootste Gravitrax baan met hulp van de Amersfoortse YouTuber Jelle’s Marble Runs, inmiddels goed voor 1.2 miljoen abonnees.


w        Lees meer over de wereldwijde toename van de vraag naar legpuzzels op De Stad Amersfoort.nl Premium.


[POPULAIR En dit jaar is dus iedereen aan het puzzelen geslagen. Dat betekent gouden tijden voor bedrijven die legpuzzels maken. Neem deze kop van een nieuwsbericht in november: ‘Legpuzzels ongekend populair; Amersfoortse fabrikant bang voor tekorten'. Er zouden volgens een woordvoerder van Ravensburger ‘twee keer zoveel' puzzels zijn verkocht als normaal. Destijds stonden ze nog aan het begin van de drukste periode. In de maanden november, december en januari worden doorgaans de meeste puzzels verkocht. Pol stelt ons gerust, op zal de voorraad niet raken. Maar de hype zorgt er wel voor dat de voorraad fors minder is geworden. Pol: ,,Het klinkt misschien een beetje arrogant, maar we hebben dit jaar niets aangejaagd omdat het allemaal wel liep. Iedereen is nu nog meer aan het spelen en aan het puzzelen.” De precieze cijfers over de verkoop rond Sinterklaas zijn er nog niet. Wat ze op het hoofdkantoor in Amersfoort zien gebeuren, is dat Nederlanders niet als enige aan het puzzelen geslagen zijn. ,,We zijn een internationaal bedrijf en zien dat het over de hele wereld gebeurt. Juist in deze roerige tijden waarbij iedereen in huis de gezelligheid zoekt, want puzzelen is juist iets om samen te doen”, legt Pol uit.

KIND Zelf heeft Pol twee kinderen in de leeftijd van negen en elf die maar wat graag mee testen als er weer iets nieuws verschijnt. Maar onder de boom in huize Pol liggen dit jaar toch echt andere presentjes. ,,Als ze echt iets van Ravensburger willen hebben leg ik het er wel onder, maar de interesses beginnen nu een beetje te verschuiven. Vroeger legde ik er wel altijd een puzzel of stuk speelgoed onder.” In Pol zelf schuilt stiekem nog wel een kind. ,,Ja, dat moet ook wel als je hier werkt. Ik weet niet of je het enthousiasme dat bij de producten hoort kunt overbrengen als je een beetje stoffig bent. Ik vind het gewoon leuk, ik voel zelf wat kinderen willen en doe graag mee. Soms sla je daar wel eens in door, dan denk ik doe eens normaal. Maar je moet ook wel een beetje out of the box denken in deze tijd.”