Maud Noordhoff en moeder Wendy de Jager in de winkel.
Maud Noordhoff en moeder Wendy de Jager in de winkel. Charella Hulsbosch

De 'Klerenbende' van Maud (17)

7 december 2020 om 12:45

'Werkplek voor kinderen met een beperking'

AMERSFOORT Amersfoort kent tal van initiatieven die door vrijwilligers worden georganiseerd. Maandelijks brengt de serie 'In de Wijk' wijkgenoten achter de initiatieven onder de aandacht, ondersteund door Indebuurt033. Deze maand: De Klerenbende.


Charella Hulsbosch

De wijk Kruiskamp-Koppel is sinds oktober een tweedehands kinderkledingwinkel rijker. Een winkel met een verhaal, waar jongeren met een kwetsbare achtergrond van de Mytylschool in Utrecht de handen uit de mouwen kunnen steken.


Aan de koffietafel, nog niet officieel in gebruik wegens corona, zit de zeventienjarige Maud Noordhoff te tekenen. Ze had al lang het idee om een winkel als deze te openen. Maud: ,,Ik wil dat kinderen met een beperking ook een winkel hebben waar ze in kunnen werken.” Zelf liep Maud een dwarslaesie op toen ze op jonge leeftijd met haar ouders betrokken raakte bij een auto-ongeluk. De Amersfoortse Maud is een echte creatieveling, die houdt van activiteiten als tekenen en tie dyen. Het liefst wil ze studeren en later in de kinderopvang werken.


MOTIVEREND Moeder Wendy de Jager is Maud’s grote steun en toeverlaat tijdens het project. ,,Op de Mytylschool kunnen kinderen een interne stage volgen. Dan doen ze rijst in potjes, maar eind van de dag worden ze weer leeg gegooid. Dat is natuurlijk niet leuk en lijkt me niet motiverend voor de kinderen. Maud wil heel graag werken, maar het is niet makkelijk voor haar om een baantje te vinden”, aldus Wendy. De jongeren in de winkel zoeken de kleding uit, sorteren het en zorgen ervoor dat het in de winkel komt te hangen. Dat kunnen allerlei soorten kleding zijn, van rompers voor pasgeborenen tot broeken voor tieners.


Maud en haar moeder hebben de winkel in twee jaar gerealiseerd. Het balletje ging rollen toen er eerder dit jaar door portaal winkeltjes beschikbaar werden gesteld. Met een kleine subsidie van Indebuurt033 was het plaatje compleet en dus konden ze in oktober ook echt open. ,,Dankzij Maud hangt de winkel nu vol met kleren. Het zijn vooral kleine maten. Hoe groter de kinderen worden, hoe meer ze kleding dragen tot het echt niet meer kan. Maar Maud heeft overal zaadjes geplant met de vraag of mensen iets over hadden. Oma kwam met kleding, later waren het buurtgenoten en we hebben zelfs een donatie gehad van een andere tweedehands kinderkledingzaak die is gestopt'', vertelt moeder Wendy, ,,Mensen kunnen trouwens nog steeds kleding doneren bij ons.”


TIE DYE De creatieve kant van Maud komt terug in het aanbod workshops. Vooralsnog alleen voor kinderen op de donderdagmiddag, maar plannen zijn er genoeg. ,,Ik heb een workshop tie dye zelf bedacht”, zegt Maud trots. ,,Dat is cool, want dan kun je je eigen kleding maken.” Er wordt nog gekeken hoe het aanbod het best uitgebreid kan worden, zo wordt er gedacht over een extra middag voor kinderen en een programma voor volwassenen.

Achter de schermen is Wendy hard bezig om van het bedrijf een erkend leerbedrijf te maken. Zo kunnen ze in de toekomst nog meer jongeren helpen. Ook gaan moeder en dochter de winkel verhuren voor activiteiten als workshops, vergaderingen en cursussen van wijkbewoners.


ONTMOETINGSPLEK Het is de bedoeling dat de winkel een ontmoetingsplek wordt in de wijk, voor ouders en hun kinderen. Daarom kunnen de dames niet wachten tot er weer koffie en thee geschonken mag worden. Nu mag dat niet vanwege de coronamaatregelen. ,,De koffietafel is er voor wijkgenoten die met problemen zitten of gewoon even willen praten. We kunnen ze altijd doorverwijzen naar andere instanties als ze het zelf even niet meer zien”, zegt Wendy.


NORMAAL Er is één groot en belangrijk doel voor moeder en dochter. Ze hopen dat een winkel als deze in de toekomst geen uitzondering meer is. Wendy: ,,We hopen dat mensen gaan inzien dat iemand met een beperking in een winkel ook functioneert en gelijkwaardig is. We willen graag dat dit een normaal beeld wordt, dat is nu nog niet zo.”


De Klerenbende aan de Liendertseweg 66a in Amersfoort is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur.