Bijna alles

7 december 2020 om 11:58

is anders dit jaar. In mijn laatste column in december is er de neiging om terug te kijken, en wat een jaar was het! 2020 was natuurlijk het jaar van het coronavirus, of mooier gezegd: Covid-19. We zagen het aankomen, zonder ons te realiseren wat er op ons afkwam. De lockdown in Wuhan vonden we maar raar, wat doen die Chinezen vreemd. De beelden uit Noord-Italië schokten ons veel meer en toen zaten we ineens zelf in onze eigen intelligente lockdown.

De zomer ging eigenlijk best prima, althans voor mij. Toch op vakantie, heerlijk rustig was het overal. Maar toen kwam de tweede golf. En de tweede lockdown. Hoewel ik opnieuw nauwelijks naar de kerk kan, voelt hij anders dan de eerste. Ik kan wel naar mijn schoonmoeder in het verpleeghuis, de kinderen gaan naar school en sporten, ik durf weer naar de stad. Maar fijn is anders. Dat geldt natuurlijk nog veel meer voor mensen die in hun werk getroffen zijn door de crisis: geen werk of het opeten van je eigen bedrijf, het moet verschrikkelijk zijn.

is anders dit jaar. Maar wat blijft, is dat het nu advent is. Het kerkelijke nieuwjaar is eind november weer van start gegaan op eerste adventszondag. We kijken als altijd vier weken uit naar kerst. We vieren dan de komst van het Licht der Wereld, de geboorte van Jezus Christus die de mensheid en deze aarde verlost van haar ellende. Dat vieren doen we vooral online, geen kerstnachtdiensten bomvol mensen. Met hier en daar een kerstwandeling, een kinderkerstfeest en kleine bijeenkomsten volgens RIVM-voorschriften. is anders dit jaar, maar kerst niet. Misschien is het hoogstens wat intenser. Want wat verlangen we nu sterker dan ooit misschien wel naar verlossing van de ellende. Wat smachten we naar echte knuffels en live ontmoetingen. Wie weet, is er rond kerst een verlossend woord over vaccins en wat verlichting van alle maatregelen. Tot dan ver-lichten we niet alleen onze huizen en kerken, maar ook elkaar. Door te blijven liefhebben, elkaar bij te staan en moed te houden. Bijna alles is anders dit jaar, maar ons hopen op Licht en Liefde zijn gebleven. Gelukkig maar!


Vincenza La Porta


Online bijeenkomst over ‘het nieuwe normaal’

AMERSFOORT Wanneer is het voorbij met ‘het nieuwe normaal’? Hoe leven we verder met dit virus? Zal corona onze samenleving en ons denken veranderen? In een online bijeenkomst, georganiseerd door de parochie OLVA worden deze en andere vragen besproken. Begeleider is prof. Jan Hoogland, docent bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. ,,Onze veilige zekerheden dreigen door corona weg te vallen”, aldus de organisatie. ,,Ons leven en onze gezondheid zijn minder maakbaar dan we dachten. Misschien vergroot de crisis ons bewustzijn en onze gevoeligheid voor wat er echt toe doet: onze relaties, kwetsbaarheid, duurzaamheid, solidariteit, ons geloof, onze waarden. En versterkt de crisis ons gemeenschapsgevoel. Of gaan we straks zo snel mogelijk terug naar het oude normaal?”