De kerstnachtdiensten in de Joriskerk zijn dit jaar via livestream te volgen.
De kerstnachtdiensten in de Joriskerk zijn dit jaar via livestream te volgen. BDU

Kerstnachtdienst via livestream

7 december 2020 om 11:50

KERK IN TIJDEN

VAN CORONA


Op donderdag 24 december zijn er vier kerstnachtdiensten in de St. Joriskerk, die via een livestream zijn te volgen. De korte vieringen, met veel muziek, beginnen om 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 uur en zijn mee te beleven via sintjoriskerk-amersfoort.nl.


Koos van Noppen

Even dreigde de coronacrisis Kerstmis te kapen; de jaarlijkse kerstnachtdienst, waarbij de Sint-Joriskerk meestal tot de laatste plaats bezet is, was al afgeblazen. Maar er is nu een alternatief voorbereid, binnen de geldende coronamaatregelen.


VIER VIERINGEN Op kerstavond, 24 december, zijn er nu vier vieringen van elk een half uur. Muzikale medewerking verlenen de Amersfoortse Cantorij onder leiding van Bas Ramselaar en Vocaal Ensemble ‘Voxtet’, onder leiding van Lydia Liefting. ,,We kiezen muziek voor een breed publiek. Op het programma staan traditionele kerstliederen en sfeervolle kerstcarols”, zegt organist Rien Donkersloot. ,,De livestream is van professionele kwaliteit, zodat je thuis een optimale weergave van beeld en geluid krijgt.”
De diensten worden geleid door Amersfoortse predikanten, achtereenvolgens Hendrik Mosterd, Dick Looijen, Arjan Plaisier en Willem-Jan Dekker.


GRATIS KAARTEN Voor wie de vieringen graag ter plekke wil bijwonen: zo lang de voorraad strekt zijn gratis kaarten te reserveren via sintjoriskerk-amersfoort.nl. Omdat maar een beperkt aantal bezoekers mag worden toegelaten, zal op dezelfde site ook een livestream worden aangeboden.


ONZEKERE TIJD Willem-Jan Dekker, predikant van de Sint-Joriskerk, is blij dat de kerstnachtdienst in aangepaste vorm kan doorgaan. ,,In deze onzekere tijd is de kerk voor veel mensen van betekenis. Vandaar ook dat we ervoor zorgen dat het gebouw in deze maanden zoveel mogelijk open is, elke zaterdag en zondag. En dan zeker ook op kerstavond. Dit jaar geen massale samenzang van kerstliederen in een volgepakte kerk. Maar wel het verhaal van hoop en perspectief, dat juist in deze crisistijd nieuwe zeggingskracht heeft.”


Kaarten voor een van de vier kerstnachtdiensten in de Amersfoortse Sint-Joriskerk zijn te bestellen via sintjoriskerk-amersfoort.nl. Wie ernaast grijpt, kan via de livestream meegenieten.