Jan Bakker: ,,Een mens is een mens en geen nummer.
Jan Bakker: ,,Een mens is een mens en geen nummer." Arnoud J Spaaij

Algemeen Thuiszorg Nederland

21 juli 2020 om 15:47

'Wij praten over mensen, niet over nummers'

AMERSFOORT Inmiddels is Algemeen Thuiszorg Nederland alweer sinds een jaar operatief in Amersfoort. Het jonge bedrijf levert dagelijks thuiszorg bij mensen in de wijk vanuit de wijk.


Arnoud J Spaaij

Thuiszorg in Nederland is nogal veranderd de laatste jaren. Mensen komen sneller weer thuis voor herstel na een medische behandeling. Van ouderen wordt steeds vaker verwacht dat ze zelfstandig tot op hoge leeftijd in een eigen woning blijven wonen. ,,Wij bieden in al die gevallen hulp", zegt Jan Bakker.

Bakker is eigenaar van Algemeen Thuiszorg Nederland. Vanuit Schothorst levert hij een grote variëteit aan thuiszorg. Bakker: ,,Mensen die thuiszitten na een heup- of knieoperatie, vaak vijftigers of zestigers, revalideren thuis en hebben dikwijls hulp nodig bij het aankleden of aantrekken van steunkousen. Wij rijden routes waardoor we ’s morgens vanaf ongeveer half acht kunnen aankomen.”

Eigenlijk iedereen die door lichamelijke beperkingen of medische noodzaak hulp nodig heeft kan aankloppen. Het gaat Bakker dan ook vooral om de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt. Hij heeft ambities om zijn thuiszorgorganisatie ruimer uit te rollen. Nu is hij operatief in Amersfoort en omgeving en kijkt ook naar de buurtgemeenten zoals Soest of Leusden. Maar zo legt hij uit, groei van Algemeen Thuiszorg Nederland mag geenszins leiden tot minder kwaliteit. ,,Een mens is een mens. Wij praten over mensen. Bij ons is een cliënt nooit een nummer. Dat is ook ons perspectief, we willen mensen helpen zoals je zelf geholpen wilt worden.” Bakker vindt het belangrijk dat mensen waardig en zelfstandig kunnen wonen. ,,Als we kunnen voorkomen dat iemand met een tijdig toiletbezoek geen incontinentie-materiaal hoeft te dragen dan doen we dat graag. Zelfredzaamheid waarborgen dat vinden we belangrijk.”

ALARMOPROEPEN De diensten zijn dag en nacht beschikbaar. ,,Klokje rond”, zegt Bakker met een glimlach. ,,Zorg is altijd beschikbaar. Ook als mensen bijvoorbeeld om drie uur in de nacht hulp nodig hebben bij naar het toilet gaan. Dat kan op afspraak, tijdens onze nachtroute, maar ook ondersteunen we alarmoproepen. Mensen die een alarmknop dragen of een oproepknop om hun pols hebben, krijgen dan eerst contact met een centrale.” Afhankelijk van de noodzakelijke hulp wordt Algemeen Thuiszorg Nederland dan ingeschakeld. Palliatieve en terminale zorg levert Algemeen Thuiszorg Nederland ook. Dan is zelfredzaamheid niet direct het streven maar de cliënt thuis in een eigen veilige en vertrouwde omgeving de laatste zorg geven, staat dan voorop. Voordat een cliënt door Algemeen Thuiszorg Nederland kan worden geholpen is er altijd een intake-gesprek. Dit wordt gedaan door een HBO-V medewerker. Bakker: ,,Kwaliteit begint bij ons al voor het eerste bezoek. Dus ook het eerste contact moet goed verlopen.”

a        [Algemeen Thuiszorg Nederland, Lancelotpad 29, 3813 EV Amersfoort, 033 7853572.