,,Naast het motiveren van jongens om wat te maken in het voetbal, wil ik hen ook motiveren wat te maken van hun leven
,,Naast het motiveren van jongens om wat te maken in het voetbal, wil ik hen ook motiveren wat te maken van hun leven", zegt Kenzo Biyong (in het midden op de foto). BDUmedia

Kbeyoung helpt talenten op weg

21 juli 2020 om 16:05

'Ik ben geen Mino Raiola'

Jeroen van der Veer

PREMIUM Op het voetbalveld van CJVV stond zomaar ineens de ex-aanvoerder van PSV. Dat deed Rosario niet om zijn kunsten te tonen, maar om de talenten van de Kbeyoung Academie bemoedigend toe te spreken. Deze voetbal academie uit Amersfoort bestaat inmiddels een klein jaar en heeft negentien spelers afgeleverd bij profclubs in binnen- en buitenland en bij grote nationale amateurclubs. ,,Maar dat is niet het voornaamste. Wij willen die jongens vooral maatschappelijk verder helpen.”


Hij is nog maar 22 jaar en toch staan er bij Kenzo Biyong al ruim tien voetbalclubs achter zijn naam. Ook deze inwoner van Amersfoort was actief in het binnen en buitenland en mocht ruiken aan het profvoetbal. Doordat hijzelf tegen diverse deuren aanliep en onderweg meerdere keren struikelde, besloot hij iets op te zetten om anderen daarvoor te behoeden. ,,Ik wil dat de jeugd wat maakt van hun leven.”


POTENTIE Het is wat ingewikkeld, dat beseft Biyong ook; zijn academie bestaat eigenlijk uit twee takken. Hij wil graag jongens begeleiden om te bekijken waar hun plafond op voetbalgebied ligt, maar ook wegwijzen in de maatschappij. ,,Ik begon zo’n jaar geleden met vier jongens. Ik zag potentie in hen en ben ze voetbaltraining gaan geven. Uiteindelijk kon ik er eentje afleveren bij profclub PEC Zwolle en vanaf dat moment is het snel gegaan. Mijn naam ging rond, ze wisten van de academie en liefhebbers uit heel het land kwamen naar Amersfoort om zich aan te sluiten.” Momenteel staat de teller op ruim 35 spelers die via het netwerk van Biyong op stage mochten bij een profclub en daarvan wisten er 19 daadwerkelijk onderdak te vinden bij een profclub of grote amateurvereniging. ,,Maar”, wil de Amersfoorter de verwachting temperen. ,,Ik ben geen Mino Raiola, die als zaakwaarnemer spelers overal onderbrengt. Als mensen bij ons trainingen willen volgen, zeg ik dat ook altijd eerlijk. We beloven niets en kunnen niemand een profbestaan toezeggen. In de voetbalwereld heb je genoeg mensen die dat wel doen, maar wij niet. Realisme is belangrijk.”


w         [Op destadamersfoort.nl vertelt Kenzo Biyong meer over zijn missie.




Ik ben geen Mino Raiola, die als zaakwaarnemer spelers overal onderbrengtIs de Kbeyoung Academie dan dé opstap naar het profvoetbal? Nee, die illusie wil Kenzo Biyong absoluut niet wekken. ,,Wat ik wel kan beloven, is dat ik mijn best doe. Als ik zie dat iemand echt talent heeft, bied ik hem aan in mijn netwerk. Op die manier zijn jongens al bij Spakenburg, DVS’33 en Roda’46 terecht gekomen, maar ook bij PEC Zwolle, RKC Waalwijk, FC Emmen en meerdere clubs in het buitenland.”Op dat vlak is de twintiger uit Amersfoort wel net Raiola en moet hij soms een lange adem hebben. ,,Je belt veel met clubs, moet ze overtuigen en zorgen dat je hun vertrouwen wint. Lever je één keer een goede speler af, dan zullen ze sneller een tweede op proef nemen. Toch wil ik de titel zaakwaarnemer absoluut niet hebben. Ik wil echt met de spelers bezig zijn; specifieke trainingen geven en hun helpen. En ja, bij dat helpen vind ik ook horen dat je zorgt dat ze goed terecht komen.”

Zo is Kenzo Biyong niet alleen op voetbalgebied bezig. ,,Ook als iemand moeilijk zit met werk of school, proberen wij bij te springen. Maatschappelijk betrokken zijn, dat is wat wij willen. Ieder mens moet gezien worden en verdient hulp. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook nog contact met spelers die bij profclubs in binnen- of buitenland spelen via ons. Niet alleen met de speler zelf, maar ook met zijn ouders of trainer.”

De Amersfoorter voelt zich gezegend dat hij dit kan doen. Hij verdient er zijn boterham mee en droomt nog groter. Samenwerken met de gemeente bijvoorbeeld is iets wat hij graag wil. Ook denkt hij voorzichtig landelijk, al traint hij de spelers nu op de velden van CJVV en KVVA. ,,Je moet groot durven dromen. Laatst hebben wij acht spelers ondergebracht bij Durham City AFC in Engeland. Daar ben ik dan oprecht trots op. Dat smaakt naar meer en wie weet wat de toekomst ons gaat brengen.”

Zijn academy loopt zelfs zo goed, dat hijzelf gestopt is met voetbal. Biyong speelde bij onder andere NEC en profclubs in het buitenland, maar de inmiddels in Nederland hangt hij de schoenen aan de wilgen. Even leek hij aankomend seizoen bij De Posthoorn te voetballen, maar dat gaat niet door. ,,Ik verwacht van mijn spelers 100% inzet en dan zou ik dat zelf –door drukte- bij De Posthoorn niet kunnen. Dat klopt niet, toch? Daarom ga ik mij 100% richten op de academy. Naast het motiveren van jongens om wat te maken in het voetbal, wil ik hen ook motiveren wat te maken van hun leven. Dat kan ik alleen maar doen als ik daar alle tijd voor heb. Daarom zet ik mijn eigen liefde voor de sport even aan de kant en wil ik hen helpen. We hebben al mooie successen behaald, maar we gaan voor nog meer…”

door Jeroen van der Veer