Boete en strafblad voor verkoop en gebruik vuurwerk

17 november 2020 om 12:43

AMERSFOORT (ANP) Wie rond de komende jaarwisseling vuurwerk afsteekt riskeert een boete van zeker honderd euro en aantekening op zijn of haar strafblad. Het vuurwerkverbod moet zowel de zorg als de politie in de drukke coronatijd ontlasten. Handelaren kunnen op forsere straffen rekenen, als ze toch proberen hun waren te verkopen.


De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo’n veertig miljoen euro compensatie. Veel handelaren hebben al vuurwerk ingekocht en zitten nu zonder inkomsten. Het vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar kan worden verkocht, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) vrijdag na de ministerraad.


COMPENSATIE De compensatie is bedoeld voor het verlies aan omzet, maar volgens Van Veldhoven ook voor de kosten, de veilige opslag en transport van vuurwerk dat niet is verkocht. Er is volgens haar voldoende opslagcapaciteit. De sector draaide vorig jaar een omzet van 77 miljoen euro.


Bij de laatste jaarwisseling kwamen ongeveer 1300 mensen terecht in het ziekenhuis en bij huisartsenposten omdat ze vuurwerkletsel hadden opgelopen. De ziekenhuizen zijn al overbelast door het coronavirus. Ook moet het vuurwerkverbod de politie ontlasten.


Niet alleen de verkoop en het gebruik, maar ook bezit van vuurwerk wordt strafbaar dit jaar. ,,Er zal streng worden gehandhaafd met boetes", zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). ,,Volgens de politie is de handhaving beter te doen als er een totaalverbod is", aldus Grapperhaus. ,,Dan is het duidelijker.”


KINDERVUURWERK Klein kindervuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.


[Meer over het vuurwerkverbod op pagina 5 en op De Stad Amersfoort.nl Premium.