De Racerunners van AV Triathlon staan te juichen bij het idee van een extra stukje baan. Samen sporten wordt dan nog leuker.
De Racerunners van AV Triathlon staan te juichen bij het idee van een extra stukje baan. Samen sporten wordt dan nog leuker. Hans Kerchman

Racerunners hopen op veel stemmen

17 november 2020 om 17:01

Kans op 10.000 euro van ANWB Fonds

AMERSFOORT Het project 'Ruim baan voor de racerunners' is genomineerd voor het ANWB Fonds. Het wordt een spannende race: welk project in de provincie Utrecht krijgt de meeste stemmen en maakt kans op 10.000 euro? Als het aan de racerunners ligt, gaat dat geld naar aanpassing van hun trainings-accommodatie. Kinderen met en zonder beperking kunnen dan nog meer samen buiten sporten.


Sinds 2018 kunnen kinderen met een fysieke beperking sporten bij AV Triathlon door aan RaceRunning mee te doen. In het dagelijkse leven hebben ze een rolstoel of rollator nodig. Bij het sporten gebruiken zij een RaceRunner, een soort loopfiets. Elke week traint de groep op de atletiek-accommodatie in Birkhoven, naast het clubhuis van AV Triathlon. Ook voor een rondje door het bos zijn ze wel te porren, onder begeleiding van een enthousiaste groep trainers. Miene racet vooruit. Zij is er elke week bij en doet al sinds het begin mee. ,,Ik vind het leuk'', roept ze. Samen met trainingsmaatje Cato maakt ze flink vaart over de baan. Timo komt inmiddels op adem na de bostraining. Het is leuk, maar ook pittig.


CLUBGEVOEL Initiatiefnemer en trainer Henriëtte Stemerdink: ,,Als vereniging vinden we het belangrijk dat dit atletiekonderdeel bij de eigen club plaatsvindt, zodat ook deze jeugdatleten deel uitmaken van de vereniging. Door hier te trainen, kunnen kinderen met en zonder beperking met elkaar sporten. Iedereen krijgt het clubgevoel mee en meedoen aan de clubactiviteiten wordt ook een stuk gemakkelijker.” Dat is duidelijk te zien op deze zaterdag. Groepjes pupillen en junioren van AVTriathlon en Altis komen het terrein op en mengen zich moeiteloos met de racerunners.


BUITENRING Er is één grote wens, aldus Stemerdink. ,,We willen heel graag de atletiek-accommodatie aanpassen zodat de RaceRunningatleten een volledige ronde op verharde ondergrond kunnen rennen en de baan in het algemeen toegankelijker wordt voor sporters met een beperking.” De huidige baan is een U-constructie van 200 meter. Keren met een racerunner is best lastig. Daarom is er een plan bedacht om een buitenring aan te leggen en de toegang tot de baan te verbreden. Door de buitenring kunnen de RaceRunningatleten veilig en behendig rondes rennen en kan de RaceRunningtraining gelijktijdig plaatsvinden met de atletiektraining van kinderen zonder beperking.


SPORTIEF HART Stemerdink: ,,Het hele project kost 100.000 euro. Het grootste deel hebben we dankzij fondsen en donaties bijeen. Het zou geweldig zijn als we dankzij het ANWB Fonds het laatste stuk kunnen betalen. Daarom roep ik iedereen met een sportief hart op: stem vandaag nog op ons project via de link op onze website www.avtriathlon.nl of scan de QR-code hieronder. Je hoeft geen ANWB-lid te zijn. De racerunners zijn je dankbaar!”


[Meer informatie: www.avtriathlon.nl.