,,Dat we de zorg moeten ontlasten, ben ik het honderd procent mee eens”, aldus vuurwerkhandelaar Ruud Waardenburg. ,,Maar dat doe je niet hiermee."
,,Dat we de zorg moeten ontlasten, ben ik het honderd procent mee eens”, aldus vuurwerkhandelaar Ruud Waardenburg. ,,Maar dat doe je niet hiermee." BDU

Vraagtekens bij vuurwerkverbod

17 november 2020 om 17:02

‘Gevaarlijkste jaarwisseling sinds tijden'

Jeroen van der Veer

PREMIUM De folders waren gemaakt, de opslag was geregeld, het vuurwerk besteld en veel ondernemers waren gereed om hun verlies van de afgelopen maanden goed te maken op 29, 30 en 31 december. Echter gaat er een flinke streep door de rekening; het vuurwerkverbod gooit roet in het eten bij liefhebbers, vuurwerkhandelaren en importeurs. ,,Als je het mij vraagt, roep je met het verbod de ellende over jezelf af. Dit wordt de gevaarlijkste jaarwisseling sinds tijden.”


Het vuurwerkverbod is volgens vuurwerkhandelaar Ruud Waardenburg een niet al te slimme beslissing. En wie denkt dat Waardenburg een dubbele agenda heeft komt volgens hem bedrogen uit. Voor de Amersfoorter is de verkoop van vuurwerk een extraatje om het jaar mee af te sluiten. Echter zal dat dit jaar niet gebeuren. Door het besluit van het kabinet wordt er deze jaarwisseling geen vuurwerk verkocht én afgestoken. Dit om te voorkomen dat de politie het extreem druk krijgt en dat er minder (vuurwerk)slachtoffers in het ziekenhuis komen te liggen. ,,Dat we de zorg moeten ontlasten, ben ik het honderd procent mee eens”, aldus de vuurwerkhandelaar. ,,Maar dat doe je niet hiermee. Sterker nog; ik verwacht dat ze het juist drukker krijgen.”


ILLEGAAL VUURWERK ,,Omdat mensen geen legaal vuurwerk kunnen kopen, gaan ze het over de grens halen”, vervolgt Waardenburg. ,,We spreken dan over zwaar illegaal vuurwerk. Dat zijn geen normale sierpotten hoor. Als het daar mis mee gaat, gaat het ook écht goed mis.”

VERSCHRIKKELIJK JAAR Dat er nu in Amersfoort al flink wat knallen te horen zijn, vindt hij dan ook een abc'tje. ,,Ze halen nu al vuurwerk in het buitenland en als je het thuis hebt liggen wil je het testen ook. Voorgaande jaren hoorde je de knallen pas begin december en luister nu maar eens 's avonds. Je hoort niets anders dan explosies."

w        [Waardenburg ziet het somber in voor de vuurwerkbranche. ,,Ze zeggen dat het verbod eenmalig is, maar daar geloof ik niet in." Lees het Premium artikel verder op De Stad Amersfoort.nl Premium.



Daarnaast gaan jongeren straks echt rottigheid uithalen omdat zij zich vervelen en toch een drankje op hebben... Dit kan toch niet goed gaan, dat snappen ze daar in Den Haag toch ook wel?”
Zelf heeft Waardenburg een goedlopende autozaak en sinds enkele jaren verkoopt hij ook vuurwerk. ,,Het is jammer dat dit straks niet mogelijk is, maar voor mij is het geen ramp. Ik verkocht het alleen maar voor de leuk. Ik genoot van de gezinnen die hier kwamen. Zo'n jong knaapje die samen met zijn vader de zaak inloopt om wat potten uit te zoeken; dat is geweldig. Juist dit jaar had ik hen dat zó gegund. Het was een verschrikkelijk jaar, waarin amper iets kon, en dan wil je dat knallend afsluiten en heel snel vergeten.”

VRAAG EN AANBOD Door het algeheel vuurwerkverbod is dit niet mogelijk en Waardenburg verwacht dat dit wel eens het einde van de vuurwerkbranche kan beteken. ,,Ze zeggen dat het eenmalig is, maar daar geloof ik niet in. Enkele burgemeesters willen dit al jaren en zij hebben nu hun zin en daar misbruiken ze corona voor. Walgelijk vind ik dat. Daarnaast zijn er volgend jaar verkiezingen en als Sientje van Veldhoven aftreed, zal haar opvolger vast en zeker zeggen ‘dat houden we erin'.”
Dat is iets wat Waardenburg wil voorkomen en hij denkt dat de genomen maatregel averechts werkt. ,,Ik ben al diverse keren benaderd of ik illegaal vuurwerk wilde kopen. Of personen die aan mij vroegen of ik potentiële kopers door kon sturen... Nu doe ik daar absoluut niet aan mee, maar het geeft wel aan welke kant we opgaan.”


COMPENSATIE Maar goed, het besluit is nou eenmaal genomen en Waardenburg moet zich erbij neerleggen. Het kost hem niet de kop, maar andere ondernemers worden hard geraakt. Daarom heeft het Rijk gezegd 40 miljoen beschikbaar te stellen ter compensatie, maar ook dat rammelt volgens de Amersfoorter. ,,Wij lopen inkomsten mis en dat zou gecompenseerd worden. Hoe denk je dat de horeca hierop reageert? Die missen al maanden inkomsten. Daarnaast wordt gezegd dat die miljoenen ook bedoeld zijn voor importeurs die kosten moeten maken om hun vuurwerk in Nederland een jaar lang op te slaan. Dat is nobel, maar er is amper ruimte om dit te doen. Er zullen dus grote bunkers gebouwd moeten worden en dat is vragen om problemen. Elke bunker is goed beveilig, maar neem de woonwijk in Hoogland. Daar staat ook zo’n vuurwerkbunker en die ligt straks nokvol. Ik vind dat risicovol.”

HARD HOOFD Oké, Waardenburg moet toegeven dat hij denkt aan het negatieve scenario… maar dit doet hij niet zonder reden. Hij is namelijk van mening dat er niet verder wordt gekeken dan alleen de zorg. ,,Ik vind de zorgmedewerkers helden, dat meen ik oprecht. Maar je gaat hun hier niet mee helpen. Jaarlijks komen er mensen in het ziekenhuis door vuurwerk, maar dat zijn zelden tot nooit opnames. Wat nou als jongeren gaan stunten met illegaal vuurwerk? Dat kan zo verkeerd aflopen. Ook zo iets, trouwens: de politie pronkt de laatste tijd vaak dat ze grote kilo’s hebben onderschept… maar moet je nagaan hoeveel er nog wel in de handel is. Er wordt enorm veel naar Nederland gesmokkeld en dat wordt door dit verbod alleen maar erger. Dan kan je zeggen ‘daar moet je op handhaven’, maar dat lukt ze al jaren niet. Met legaal vuurwerk had je het allemaal enigszins nog in de hand en nu ben je de controle volledig kwijt. Zelfs vaders gaan even naar het buitenland heen en weer om ervoor te zorgen dat ze met Oud en Nieuw wat potten hebben.”
Na de jaarwisseling moet blijken of het besluit van het kabinet de juiste was, maar Waardenburg heeft er een hard hoofd in. ,,Als het heeft geholpen, ben ik de eerste die dit toegeeft. Echter durf ik nu al te zeggen dat ze helaas ongelijk krijgen. In plaats van dat we met z’n allen afscheid hadden kunnen nemen van dit verschrikkelijke jaar met legaal vuurwerk, kan dit nu wel eens de meest gevaarlijke jaarwisseling ooit worden. Ik houd oprecht mijn hart vast en dat zeg ik niet uit eigenbelang…”

Geschreven door Jeroen van der Veer

Afbeelding
 De onderzoekers doken in de archieven, spraken met vrijwilligers en betaalde krachten en hoorden mensen van zowel de sportclubs als gebouwenbeheerder SRO en de horeca.
,,Dat we de zorg moeten ontlasten, ben ik het honderd procent mee eens”, aldus vuurwerkhandelaar Ruud Waardenburg. ,,Maar dat doe je niet hiermee."