De Prodentfabriek, de tijdelijke locatie van de raadszaal. Hier moeten alle besluiten worden genomen.
De Prodentfabriek, de tijdelijke locatie van de raadszaal. Hier moeten alle besluiten worden genomen. Jeroen de Valk

Corona houdt oppositie thuis

16 november 2020 om 12:32

De rest van de raad gaat gewoon door

Jeroen de Valk

PREMIUM De oppositie is grotendeels verdwenen uit de Amersfoortse gemeenteraad. Negen raadsleden willen of kunnen niet meevergaderen en meebeslissen. Niettemin wordt er vergaderd en worden er zwaarwegende besluiten genomen; zelfs over voorstellen die door de afwezige oppositieleden waren ingediend. Het spreekt bijna vanzelf dat die moties en amendementen weinig of geen kans van slagen hebben.


Lezers van De Stad Amersfoort.nl lazen onlangs al dat de raadsvergadering van 10 november begon met het vertrek van negen raadsleden. Menno Fousert (Amersfoort2014) stelde voor om weliswaar fysiek bij elkaar te blijven komen, maar digitaal besluiten te nemen. Want zo kunnen in coronatijd ook raadsleden die kwetsbaar - of een dagje ouder zijn, hun stem uitbrengen. Fouserts fractie-collega Ben Stoelinga behoort tot de kwetsbaren die al maandenlang het stemrecht wordt onthouden, evenals de tweekoppige BPA-fractie.

Dit voorstel kreeg geen raadsmeerderheid. Hierop vertrok Fousert briesend uit de tijdelijke raadszaal - de Prodentfabriek in De Nieuwe Stad - met in zijn kielzog Sieta Koet (ook Amersfoort2014), Judith van Zon (SP), Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) en Noëlle Sanders (Lijst Sanders). Marc Smits (SP) was al thuis gebleven, aangezien hij wachtte op de uitslag van een coronatest. Het betrof allemaal oppositieleden.


Een raadsmeerderheid besloot ondanks het vertrek van negen raadsleden de bijeenkomst voort te zetten. Daarbij kwamen ook moties en amendementen aan bod van de afwezige raadsleden. Die werden ingediend door andere partijen. Onder meer: voorstellen van Amersfoort2014 en SP, om minder dure ‘externe’ ambtenaren en bureaus in te huren. Die kosten de gemeenschap enkele miljoenen aan ‘meerkosten’ per jaar; geld dat beter naar het sociaal domein kan gaan.

w        [Lees op De Stad Amersfoort.nl Premium meer over de besluiten die werden genomen over onder andere de groengordel in het Soesterkwartier en de zestig meter hoge woontoren in Liendert.



Wel heel wonderlijk was ‘Een betaalbare woning juist nu', een typische SP-motie, die nu door de VVD werd ingediend - uiteraard zonder het vlammende pleidooi dat we gewend zijn van de socialisten - en vervolgens werd weggestemd, mede door diezelfde VVD.

Het is de vraag hoe lang deze situatie gaat voortduren. Blijven negen oppositieleden thuis omdat ze kwetsbaar zijn, of uit protest en solidariteit? En blijft dat zo tot tachtig á negentig procent van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd? Dan moet Amersfoort het nog zeker een half jaar doen zonder een aantal spraakmakende oppositieleden.

WOONTOREN Amersfoort2014 spreekt in een brief aan deze krant van ‘de arrogantie van de coalitiepartijen’, die ook nog werden gesteund door CDA en PvdA, en ‘een triest dieptepunt van de democratie’. Maarten Flikkema (VVD) verweet de weglopers hetzelfde: juist zij zouden de democratie aan hun laars lappen.

Er werden meer besluiten genomen. Enkele lieten zich voorspellen. Zo komt er géén autoweg door de groengordel van het Soesterkwartier en krijgt het bedrijventerrein Podium ruim vierhonderd woonhuizen.

Ook instemming kreeg het voorstel om een woontoren van zestig meter hoog in Liendert te plaatsen. De toren komt aan de Zangvogelweg, op de locatie van een ROC-vestiging. De stichting Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) had kort tevoren van zich laten horen, aangezien omwonenden schaduwwerking en verkeersoverlast vrezen. Waren de alternatieven wel onderzocht? Dat zou in onvoldoende mate zijn gebeurd.

De kans bestaat, dat de tegenstanders alsnog van zich laten horen. Daarbij kunnen ze aanvoeren dat het besluit werd genomen door een onvolledige raad. Ook al is dit besluit rechtsgeldig.