Campagne 'Ik maak het uit' maakt veel los

13 juli 2020 om 09:59

'Doel is bewust-wording schade-lijke gevolgen'

AMERSFOORT Een campagne van de gemeente Amersfoort kan niet bij iedereen op sympathie rekenen. Door de slogan 'Ik maak het uit. Zo doorgaan is ongezond!' valt de boodschap wel op, maar niet iedereen is daarover te spreken.

Jeroen van der Veer

Met de campagne 'Hout stoken? Maak het toch uit!' wil de gemeente mensen die hout stoken wijzen op de risico’s voor hun eigen gezondheid, die van hun gezin en hun omgeving. Hierbij mikken zij vooral op eigenaren van vuurkorven, barbecues en houtkachels.

,,Hoe gezellig houtstoken ook is, er komen fijnstof en andere ongezonde stoffen bij vrij", schrijft de gemeente in een bericht bij de video aan haar inwoners. ,,Fijnstof kan problemen veroorzaken aan je longen, luchtwegen en hart en bloedvaten. Bij kinderen kan fijnstof de groei van de longen negatief beïnvloeden. Bij houtstook komen ook hele kleine stofdeeltjes vrij (ultrafijnstof). Deze ultrafijne deeltjes worden nauwelijks door je neus en luchtpijp gefilterd en komen zo diep in je longen terecht. Mensen die al longproblemen hebben of astmatisch zijn, hebben hier direct last van."


Ondanks dat sommige inwoners van de gemeente de campagne toejuichen, zijn er ook veel tegenstanders. Vooral op social-media ging het de afgelopen dagen goed los. Zo ook één van de bekendste inwoners van de stad; zangeres Miss Montreal. ,,Ik woon vrijstaand en bepaal dat lekker zelf wel. En men noemt mij dus ook een asociale stank terrorist. Ik ga verhuizen", schrijft zij op social-media. ,,We zijn hier hartstikke gek aan ‘t worden Sanne", vult een stadsgenoot aan. ,,Ik gooi er nog een blokkie op vanavond."


BEWUSTWORDING Ook de politiek laat zich horen. Zo ziet wethouder Hans Buijtelaar de zangeres liever niet uit Amersfoort verdwijnen. ,,Voor mij ben je gewoon een goede zangeres. En uiteraard bepaal je zelf hoe je leeft. De campagne zet ook niet in op verbod, wel op bewustwording. Dus blijf vooral hier wonen." Met die voorlaatste zin slaat Buijtelaar de spijker op zijn kop. De gemeente wil haar inwoners bewust laten worden van de gevolgen, maar of de boodschap bij iedereen is aangekomen, dat is de vraag.