De energiebox bevat allerlei handige hacks.
De energiebox bevat allerlei handige hacks. Arnoud J Spaaij

Energiebox met handige tips

15 juli 2020 om 09:45

'Ik gun iedereen in Amersfoort een gesprek'

AMERSFOORT Energiebesparing is voor veel huishouden de komende jaren van groot belang. Immers wat je niet verbruikt aan energie hoef je ook niet aan te voeren. Met de Energiebox en bijbehorende tips kun je de eerste stappen heel gemakkelijk zelf zetten.


Arnoud J Spaaij

Net bij aanvang van de coronacrisis ging in de gemeente Amersfoort ook de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) van start. Woningeigenaren in Amersfoort kunnen een energieadvies en een Energiebox aanvragen op de website www.amersfoortduurzaam.nl/rre. Een kekke doos met daarin energiebesparende producten. Ontzettend handige spullen zoals een verlengsnoer met uit-knop, tochtstrips, radiatorfolie en een led-lamp. Voor woningeigenaren in Amersfoort is het een leuke gratis actie om bij te dragen aan een duurzame toekomst terwijl hun energierekening ook nog eens lager wordt.

Echt waardevol wordt het pas als je ook een afspraak maakt met een van de energie-coaches. Zo’n adviseur weet hoe je de spullen kan toepassen maar kan ook gelijk kijken naar de situatie in je huis. De mogelijkheden om energie te besparen worden besproken en die zijn voor ieder huis weer anders.

Een van de energie-coaches is Oscar Béthe. Hij is een van de tien energie-coaches in Amersfoort die huisbezoeken aflegt. “En in deze coronatijd ook via bijvoorbeeld een WhatsApp beeldgesprek. Dan kan ik de mensen vragen om even de meterkast van binnen te laten zien. Iedere situatie is echt anders en ook als ik op die manier kan rondkijken zie ik vaak al snel waar de zwakke plekken zitten. Er zijn zoveel mogelijkheden om energie te besparen. Vaak met kleine maatregelen zoals een brievenbusborstel of een gordijn voor de buitendeur.” De tips en adviezen gaan aan de hand van een checklist. En dan blijkt dikwijls al snel waar de winst kan worden behaald. Kijk,” gaat Béthe vlot verder, “wij richten ons op de kleinere maatregelen die mensen meestal gewoon zelf kunnen toepassen. Voor echt grote dingen zoals zonnepanelen of een warmtewisselaar kunnen woningeigenaren terecht op amersfoortduurzaam.nl.”

Béthe weet waar hij het over heeft. Zijn eigen huis is voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming en extra isolatie. Toch is er juist ook veel winst met kleine dingen, gedrag en aanpassen van de woonsituatie mogelijk. “De deur achter je dicht doen maakt al verschil,” weet Béthe. “Bewustwording is heel belangrijk. Al verschilt dat natuurlijk per situatie. Ben je met z’n tweeën in het huishouden of heb je een gezin met tieners. Iedere portemonnee is ook anders.” Naast de gratis Energiebox is ook het advies zonder kosten. Béthe zegt dan ook: “Ik gun iedereen in Amersfoort een gesprek over de Energiebox. Vaak zijn mensen ook echt verrast. Ze denken 'Ik heb het heel goed voor elkaar' maar je staat versteld van wat we soms zien.

Ook kunnen bewoners alleen een losse box ontvangen.

a Meer informatie:

amersfoortduurzaam.nl/rre of op op ww.energiebox.org