In de buurt van het dorpje Kraggenburg  organiseert Kultlab sinds 2015 het zeer populaire festival Wildeburg.
In de buurt van het dorpje Kraggenburg organiseert Kultlab sinds 2015 het zeer populaire festival Wildeburg. Rinus van Denderen

‘Wij zijn [doeners,
[kijken wat wel kan’]

13 juli 2020 om 11:40

Het blokkenlandschap in de Noordoostpolder vol kaarsrechte wegen en kleurrijke percelen met aardappelen, uien, wortelen en suikerbieten lijkt weinig geheimen te bevatten. Maar dat is buiten recreatiepark Netl de Wildste Tuin gerekend. In de buurt van het dorpje Kraggenburg ligt een idyllisch landschap van beekjes, talloze wilde bloemen en een bamboejungle. Hier organiseert Kultlab sinds 2015 het zeer populaire festival Wildeburg. Alle elfduizend tickets voor de editie van dit jaar waren al verkocht toen het coronavirus de hele samenleving plat legde.

Er was niet gelijk paniek, vertelt Maurice van de Berkt. Hij is verantwoordelijk voor de marketing bij Kultlab. ,,In maart en begin april dachten we dat nog festivals konden organiseren in de zomer, maar langzaam kwam het besef: dit gaat langer duren.” Het bedrijf met elf man in vaste dienst en honderden medewerkers tijdens de evenementen heeft Amersfoort in de afgelopen tien jaar op de kaart gezet. Met het elektronische muziekfestival Into the Woods en foodfestival Lepeltje Lepeltje dat vanuit Amersfoort is uitgerold over de rest van Nederland: van Zwolle tot Maastricht tot Dordrecht. Ook huiskamerfestival Gluren bij de Buren en bier- en wijnfestival Kannen in Kruiken komt uit de stal van Kultlab. De creatieve ondernemers kunnen moeilijk stilzitten. Van de Berkt: ,,Elke week kwamen we met alternatieven. Wat kan je wel doen? Maar telkens werden we ingehaald door de realiteit, veel plannen konden de prullenbak in. Dat werkte demotiverend.”


KALLUMAAN Intussen is de stemming omgeslagen. Op de locatie van Wildeburg timmeren eind juni een paar mannen een terras in elkaar pal naast een rood/gele muziektent van Lepeltje Lepeltje. Verderop rijdt een jonge gast met een rode vorkheftruck door het mulle zand. Op de biertap die hij vervoert stuitert de kop van een gans. Het is de beeltenis van het Amerikaanse IPA-bier Goose Island. Op het oog lijken de mannen van Kultlab bezig met de voorbereidingen voor een festival. ,,Het werk is niet zo anders", vertelt Thomas van Aarssen, verantwoordelijk voor de productie. ,,Normaal bouwen we alles op voor een weekendje en nu voor twee maanden." Met hottubs, hangmatten, een terras aan het water en talloze verschillende luxueuze tenten met terraskachels en biertafels heeft Kultlab met camping Kallumaan, die in juli en augustus is geopend, een festivalgevoel gecreëerd. Er is een podium waar een dj loungemuziek speelt en tussen metershoge fraai vormgegeven stalen constructies van ontwerpbureau ATM Model Art is een kampvuur. Maar het is niet de bedoeling dat mensen hier gaan feesten, stelt Van Aarsen. ,,We hebben een stiltebeleid vanaf elf uur s’ avonds en organiseren veel activiteiten voor kinderen. We verwachten dat vooral gezinnen naar de camping komen.” Vanwege de coronamaatregelen mogen alleen huishoudens een tent delen en drugs en overmatig alcoholgebruik zijn niet toegestaan.


MENTAAL NODIG Het idee om een camping te beginnen ontstond al een paar jaar eerder. Alleen de tijd ontbrak, festivals kregen de prioriteit. Tot dit jaar. Uiteindelijk gaf recreatiepark Netl eind april het verlossende telefoontje. ,,Zij hadden net de golfbaan plat gegooid zodat wij het konden gebruiken als festivalterrein. Door corona dachten we: waarom beginnen we hier geen camping?”, vertelt Van de Berkt. Wat het uiteindelijk gaat opleveren is nog onduidelijk. De verloren festivalzomer gaat het niet goedmaken, maar daar draait het volgens Van de Berkt ook niet om. ,,We hadden dit mentaal ook nodig. Het enthousiasme om hier iets van moois van te maken geeft veel energie. Het is ook fijn voor alle leveranciers, zoals de tentenbouwers, die zonder opdrachten kwamen te zitten.”


De festivalbranche is een van de hardst getroffen sectoren. Ze verdienen in een paar maanden hun hele jaaromzet. Kultlab was in tegenstelling tot veel andere organisatoren wel verzekerd tegen pandemieën. Dit betekent volgens Van de Berkt dat alleen de daadwerkelijke kosten mogelijk worden gedekt. ,,Het duurt nog maanden voordat we weten wat er werkelijk wordt uitgekeerd.” Door de verzekering kon Kultlab wel iedereen die een kaartje had gekocht voor Wildeburg hun geld teruggeven, het merendeel van de bezoekers koos echter voor een voucher die volgend jaar geldig is. Alleen zijn er dan geen nieuwe inkomsten terwijl de productiekosten wel opnieuw gemaakt worden. Hoeveel omzet Kultlab is misgelopen, houdt Van de Berkt liever voor zich. Wel stelt hij dat de sector zich niet nog zo’n zomer kan veroorloven.


WAT WEL KAN ATM Model Art werkt al tien jaar nauw samen met Kultlab. Dankzij de creaties van het Amersfoortse ontwerpbureau krijgen de festivals Wildeburg en Into the Woods een sprookjesachtige sfeer. Eén van de bekendste installaties is de klapkar. Op camping Kallumaan staan twee verschillende ontwerpen met opvallende grote vleugels die ‘s avonds worden verlicht. Het werk voor de festivalbranche moest door corona worden stilgelegd, vertelt Marisja Smit één van de drie oprichters van het kunstenaarscollectief. Ruim tweederde van hun opdrachten komt uit deze wereld. Zoals de spectaculaire entree van het festival Down the Rabbit Hole waarbij 132 palen worden gebruikt van 12,5 meter lang. Dit kunstwerk is zowel de toegangspoort als een brug waar bezoekers in kunnen klauteren.


Toch leidde de coronacrisis niet tot grote zorgen. ,,Wij zitten niet zo in elkaar. Wij zijn doeners, kijken wat wel kan”, aldus Smit. De ontwerpers hebben de afgelopen maanden in opdracht gewerkt van particulieren, zoals het bouwen van kleine woningen ook bekend als tiny houses. Verder werken ze aan speeltoestellen voor gemeente Amsterdam en maken ze beeldhouwwerken in Amersfoort. Volgens Smit helpt het dat ze niet volledig afhankelijk zijn van één sector. ,,Er is nu meer ruimte om tijd te steken in eigen werk en te dromen over nieuwe projecten en samenwerkingen. Wij gaan uit van het positieve.”


BIJNA EEN NACHTCLUB Ferdinand Eloff stond op het punt om zijn handtekening te zetten onder het grootste project wat hij ooit is aangegaan, maar toen gooide het coronavirus alles ondersteboven. Bijna was Amersfoort een nachtclub rijker. ,,We hadden een pand op het oog op de kop van bedrijventerrein Isselt”, zegt Eloff. Op deze locatie wilde hij een culturele broedplaats starten voor muzikanten en andere jonge creatieve ondernemers en ‘s nachts zouden de dj’s kunnen draaien in de club. Eloff is oprichter van Tjommies Music Bar en medeoprichter van muziekcollectief en boekingskantoor Electiv. Ook was hij vorig jaar betrokken bij de culturele ontwikkelingsplaats Volmolen waar hij nauw samenwerkte met Kultlab. ,,Er zijn veel jonge makers in Amersfoort, zoals muzikanten, fotografen, dj’s en ontwerpers. Ik wil graag zorgen voor een creatieve kruisbestuiving en daarvoor is ruimte nodig. Veel van hen vertrekken als ze merken dat ze niet aan de slag kunnen. Dat is zonde. Het is belangrijk voor de stad om ze hier te houden”, vertelt Eloff. Hij diende een plan in bij het pilotproject ‘Ruimte voor Makers’ van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat drie ton subsidie beschikbaar heeft gesteld voor huisvesting van de culturele sector in de regio Utrecht. In amper drie weken tijd heeft hij samen met zijn compagnon bij Electiv het hele concept moeten omgooien. ,,Een nachtclub starten is in deze tijd onmogelijk, dus het idee van een commercieel bedrijf hebben we losgelaten. We richten ons nu op het creëren van een broedplaats en willen via fondsen geld binnenhalen om exposities te organiseren en soms een showcase van een dj.” Electiv boekt en begeleidt jonge dj’s. Zij hoopten dat deze zomer hun doorbraak zou worden. ,,De festivals van Kultlab zijn heel belangrijk, je krijgt de kans om jonge artiesten uit Amersfoort te pluggen. Zij kunnen ervaring opdoen”, vertelt Eloff. Dat alles werd afgelast voelde dan ook als een harde klap. Toch ziet Eloff het niet somber in, hij merkte dat het contact met de jonge artiesten veel persoonlijker werd. ,,Meer empathie, elkaar willen helpen. Soms iemand motiveren door je platenkast op te ruimen of nadenken of wat je wilt maken en nieuwe beats voorleggen.” Ook is Eloff bezig om de jongste generatie te interesseren voor de muziekscene. Op camping Kallumaan gaat Electiv dj-workshops geven. ,,Maar we willen daar ook wel chillen en vakantie vieren.”



Onderzoek impact coronacrisis op mkb in Amersfoort
Dit is het tweede deel van een serie artikelen. Eerder verscheen al ‘Iedereen in horeca moet z’n verlies nemen’. Dit project wordt gefinancierd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De komende maanden onderzoekt Huib de Zeeuw voor Stad Amersfoort en het weekblad De Groene Amsterdammer wat de economische impact is van de coronacrisis op het midden- en kleinbedrijf in Amersfoort. Voor dit onderzoek wil hij tot het einde van 2020 een aantal ondernemers volgen uit verschillende sectoren. Zou je willen meewerken aan dit project, laat het weten via: onderzoek@stadamersfoort.nl.


Op de locatie van Wildeburg timmeren een paar mannen een terras in elkaar pal naast een rood/gele muziektent van Lepeltje Lepeltje.
ATM Model Art werkt al tien jaar nauw samen met Kultlab.
De Wildste Tuin Netl Kraggenburg.
De Wildste Tuin Netl Kraggenburg
Door de coronacrisis dachten we: waarom beginnen we hier geen camping?”, vertelt Van de Berkt.