Afbeelding
Pixabay

'Overbelasting ligt al snel op de loer'

30 juni 2020 om 15:35

'Hervat training sportschool met beleid'

AMERSFOORT (ANP) Als sportscholen woensdag de deuren weer openen, dan doen krachtsporters er verstandig aan hun trainingen met enig beleid te hervatten. ,,Na deze coronapauze van 3,5 maand ligt overbelasting al snel op de loer", waarschuwt Willem-Paul Wiertz, specialist topsport van het Kenniscentrum Sport & Bewegen in Ede. ,,De kans op blessures neemt dan toe met als gevolg dat je weer een tijdje niet aan de slag kan. Dat kan niet de bedoeling zijn."


Duursporters kwamen er de afgelopen maanden wel uit tijdens de vele zonnige dagen. Nog nooit liepen er zo veel mensen hard. Op de fietspaden was het soms zelfs te druk met wielrenners. ,,Maar krachtsporters kunnen de afgelopen drie maanden zo maar 10 tot misschien wel 15 procent aan spierkracht hebben verloren", schat Wiertz in.


Sportscholen mogen woensdag 1 juli van het kabinet hun deuren weer openen, twee maanden eerder dan aanvankelijk gepland. Klanten moeten bij binnenkomst een vragenlijst invullen en melden of ze gezondheidsklachten hebben gehad. Wie de 'keuring' doorstaat, mag zich in het zweet werken dat niet achter mag blijven op apparaten of gewichten. Daarvoor zijn zeep en reinigingsdoekjes aanwezig. Douchen en omkleden is vaak nog niet mogelijk, vanwege regels tegen verspreiding van het coronavirus. Sporters mogen wel hun handen wassen. Net als op andere plaatsen in het land moeten ze onderling 1,5 meter afstand houden.