Afbeelding
Robert Hemelrijk

Lustrumconcert Music On Chairs is coronaproof

30 juni 2020 om 15:35

PREMIUM De serie Music on Chairs verzorgt op zondag 5 juli twee concerten in de St. Aegtenkapel in Amersfoort onder de titel Salon des Folles. De Amersfoortse kamermuziekorganisatie Music on Chairs bestaat dit jaar vijf jaar. De concerten die MoC organiseert- drie per seizoen - zijn divers, maar hebben allemaal één ding gemeen. Het zijn vocale klassieke concerten waarin de zangstem de rode draad van ieder programma vormt. Initiator van de serie is de Amersfoortse sopraan Henriette Feith. Zij constateerde dat vele klassiek kamermuziek series hooguit één à twee concerten met zang per seizoen programmeren. w Lees het uitgebreide interview van Peter Bruinsma met Henriette Feith op destadamersfoort.nl.



En dan klinkter vooral bekend liedrepertoire zoals Winterreise van Schubert. Feith wil in haar programmering juist een lans breken voor de minder bekend repertoire. Henriette Feith legt uit: ,,Ik wil vooral minder bekend vocaal repertoire uitvoeren, zowel klassiek als hedendaags, voor minder in het oog springende combinaties, met instrumentalisten van hoog niveau. Die insteek heeft de afgelopen vijf jaar diverse en oorspronkelijke programma’s opgeleverd. Terugkijkend waren er vele hoogtepunten zoals de uitvoering van de Folksongs van Luciano Berio, het spannende sprookje Sleepy Hollow of het Franse barokprogramma met Wilbert Hazelzet op traverso.”


Henriette Feith kan deze serie onmogelijk alleen organiseren en heeft in Petra Graumans al vier jaar een solide medewerker. Zij overziet de planning, reserveringen en onderhoudt het contact met het publiek. Ook verstuurt ze de nieuwsbrief en houdt ze de logistiek rondom de concerten in de gaten. Telkens een nieuwe programmering vanuit een andere insteek maken ziet Feith als een uitdaging. ,,Dat is juist het allerleukste. Voor het komende concert op zondag 5 juli heb ik collega’s uitgenodigd met wie ik al heel lang samenwerk. Pianist Maurice Lammerts van Buren ken ik al vanaf mijn conservatoriumtijd en met luitist/gitarist David van Ooijen werk ik al twintig jaar samen. Met de aanwezigheid van klarinettist Levan Tskhadadze kun je in de bezetting variëren. Uitgangspunt in onze concerten is ook dat een ieder iets uit zijn eigen repertoire speelt. Daarbij blijft de vloeiende programmalijn wel overeind.”


Om het lustrum te vieren verleende Music on Chairs een compositieopdracht aan de Amersfoortse componist Anne-Maartje Lemereis. Zij componeerde speciaal voor deze bezetting twee liederen op bekende Amersfoortse muurgedichten. Dit tweeluik kreeg de titel: De Muren hebben Woorden. Voor MoC concerten werden vaker speciaal voor de uitvoerende bezetting arrangementenvan bestaande muziek gemaakt. Ook nu klinken er meerdere bewerkingen van het origineel, bijvoorbeeld van Gershwin’s Rhapsody in Blue, in de versie voor piano en klarinet. Het programma draagt de titel: Salon des Folles. Een buitenissig concert dus, met werken van Piazolla, Poulenc, Weill,Satie, maar ook Boccherini en Franse Airs de cour. Vanwege de Covid-19 beperkingen zal het concert op 5 juli twee keer gebracht worden: om 11.00 uur en 14.00 uur. Dit om in ieder geval twee keer een klein publiek toe te kunnen laten.


Voor Henriette Feith is twee keer kort achter elkaar hetzelfde programma presenteren ook een spannende uitdaging. ,,De ruimte in de St. Aegtenkapel is door de manager, Joram Albus, zeer secuur en zorgvuldig coronaproof gemaakt. De manager zag de inkomsten van de kapel de laatste maanden tot vrijwel niets teruglopen en stak veel tijd en energie in het meedenken om deze concerten onder strikte voorwaarden te realiseren. Zo is het nuttigen van een drankje na afloop van het concert toch gewoon mogelijk. Joram was ook de eerste die gestreamde concerten vanuit de St. Aegtenkapel presenteerde. In totaal waren er in de coronatijd achttien concerten vanuit de St. Aegtenkapel virtueel te volgen." Voor musici, zangers en instrumentalisten vielen in de afgelopen weken vele concerten en optredens uit. Dit gold ook voor Henriette Feith. ,,Daarom ben ik zo vreselijk blij dat we ondanks alles weer mogen optreden. Het wordt een bijzonder lustrumconcert met fantastische musici dat ook nog eens de première van een speciale compositie zal verzorgen. Van een Amersfoortse componist hè, voor een Amersfoortse serie, in een Amersfoortse zaal.”


KAARTEN EN INFORMATIE Kaarten via www.staeg.nl. Informatie www.musiconchairs.nl en 06-52628597.