Column

29 juni 2020 om 11:43

Agent

Het woord politieagent kan letterlijk uitgelegd worden als ‘hij/zij die optreedt namens de stad’. Dat is nogal wat: in naam van de stad naar voren stappen. Wie het algemeen belang bedreigt of schaadt, krijgt te maken met de vertegenwoordiger van de ‘stad’, van de staat.

Begin dit jaar werd de serie ‘Dienders’ uitgezonden. Een groepje aankomend agenten wordt getraind in het ‘optreden’, het er staan als mensen over de schreef gaan. Dat optreden roept vaak een tegenreactie op en die is lang niet altijd mals. Gezag wordt niet zomaar aanvaard. De jonge agenten moeten dus leren omgaan met agressie, maar vooral ook met hun eigen angst en onzekerheid, hun vooroordelen, geldingsdrang en ook hun eigen agressie. Een lang en moeizaam proces en bij het kijken kreeg ik bewondering voor de jonge vrouwen en mannen die dit vak willen gaan uitoefenen.


‘Een echte vent wordt geen agent’, lees ik deze week bij een ‘Zwarte Levens Tellen’-demonstratie. Daar ben ik het dus niet mee eens. Zeker niet in deze tijd waarin het met ‘zoveel hoofden zoveel zinnen’ heel moeilijk is om orde te bewaren. Zeker als de politie wordt gezien als een vertegenwoordiger van de ‘andere kant’, de ‘tegenstander’. Als een samenleving gepolariseerd raakt langs de lijnen van cultuur, huidskleur of godsdienst. Juist de vertegenwoordigers van de stad moeten een natuurlijk overwicht hebben, wat ze alleen kunnen hebben als ze gezien worden als ‘van ons’, en wel van ons allemaal. In de Verenigde Staten duurt de opleiding van een agent tussen de drie en de zes maanden. In Nederland is dat drie tot vier jaar. De rassentegenstellingen zijn in de VS veel groter dan hier, de armoede is veel groter, de militarisering van de politie is daar ver doorgeschoten. Hier geen problemen dus?


In de regio Leusden, Soest, Bunschoten en Amersfoort zijn er dertig wijkagenten actief. Ik heb met een paar van hen contact gehad, geweldige mensen! Maar of je met dertig mensen in zo’n groot gebied het vertrouwen kunt opbouwen tussen de polis (de stad) en de agent (die er moet optreden)? Of je met een team dat zó wit is in een gekleurde stad de juiste toon kunt vinden? Gelukkig hebben we in de stad de ’Buurtvaders’, mannen die contact met de jongeren op straat proberen te houden. En de ‘Bondgenoten’, een overleg tussen alle kleuren Amersfoort met de politie (waarin de kerken ook mee doen). Zo wordt duidelijk: de rust van de stad is een zaak van ons allen. Elke vent en meid is de stad toegewijd!


Paul van der Harst


Orgelzomer Joriskerk over andere boeg

AMERSFOORT De orgelzomer in de Sint-Joriskerk wordt helemaal anders dan voorgaande jaren. Er zijn vijf concerten met achtereenvolgens Gerben Budding, Bert den Hertog Bas de Vroome, Gerben Mourik en Sander van den Houten. Zij geven hun concert samen met huisorganist Rien Donkersloot. De concerten zijn op 8 en 22 juli, 5 en 19 augustus en 2 september. Aanmelden per e-mail is verplicht.