Afgelopen jaar kwamen er in totaal ruim vierduizend bezoekers naar Momentum.
Afgelopen jaar kwamen er in totaal ruim vierduizend bezoekers naar Momentum. Koos van Noppen

Even aanwaaien in Joriskerk

29 juni 2020 om 11:35

MOMENTUM


AMERSFOORT De Sint-Joriskerk is gedurende de zomermaanden óók elke zondagmiddag geopend, van 14.30 tot 17.00 uur. Vrijwilligers van de Amersfoortse Raad van Kerken bieden bezoekers dan tweemaal per middag een ‘Momentum’, een kort programma met live muziek, een Bijbellezing, stilte en gebed.


Koos van Noppen

Even zag het er naar uit dat de kerkdeuren deze zomer door de coronacrisis gesloten zouden blijven, maar met inachtneming van de preventiemaatregelen, kon het eerste ‘Momentum’ in 2020 alsnog van start gaan.


MINI-VESPER ‘Even naar binnen?’ staat er bij de hoofdingang op de Hof, waar de horeca op de zonnige zondagmiddag elke strekkende meter maximaal benut. Capella Amor Fortis trekt bezoekers naar het koor, achterin de kerk. Als de bel wordt geluid, zijn er 25 aanwezigen bij de mini-vesper. Judith Gerkema, die deze zondag de leiding heeft, heet hen welkom. ,,In dit huis van God wordt al eeuwenlang gebeden en gezongen. Hier klinken woorden voor het leven. Ook vanmiddag, in dit moment.”


DIVERS PUBLIEK Terwijl het programma loopt, komen bij de ingang nog bezoekers over de drempel; ze komen - als altijd - uit binnen-en buitenland. ,,Dit kerkgebouw trekt altijd een heel divers publiek”, zegt Maaike Joosse, één van vrijwilligsters. ,,Ieder vindt hier iets: de stilte en de rust, de schoonheid van het gebouw, prachtige muziek, een moment van bezinning. Het gastvrije, ongedwongen karakter spreekt me aan.”


GELOOFSTRADITIE Maaike coördineert de inzet van zo’n dertig vrijwilligers uit verschillende plaatselijke kerken; ook de amateurmusici zijn daaruit afkomstig. ,,De zondagmiddagopenstelling van de kerk maakt op een laagdrempelige manier de geloofstraditie van christenen toegankelijk”, zegt Bart van den Brink, een van de gastheren. ,,Je kunt hier wat rondlopen, een kaarsje aansteken, in gesprek gaan met vrijwilligers of een mini-vesper bijwonen. Ik vind het mooi dat we het samen met mensen uit allerlei kerken in de stad organiseren.”


ZEVENDE SEIZOEN ‘Momentum’ beleeft dit jaar het zevende seizoen. Afgelopen jaar kwamen er in totaal ruim vierduizend bezoekers.


Met een zomer in het verschiet waarin veel Nederlanders de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land, zouden het er dit seizoen zomaar weer meer kunnen zijn.