column

2 juni 2020 om 17:30

Eindelijk brugbediening (2)

Nu een hoop mensen thuiswerken, of verplicht thuis zitten, wippen ze tijdens een ontspannen wandeling of fietstocht weleens langs in het brugwachtershuisje als uw stukkiesschrijver, tevens terrassenbeoordelaar, dienst heeft. Het is op die momenten net het Praathuis uit de Fabeltjeskrant.


Zo wipt Hessel van het voetbal even binnen voor een babbeltje. Hij moet langzaam weer voorzichtig conditie opbouwen na een pittige hartoperatie en ziet deze wandeling als een prettige onderbreking. Sprak later die dag oud-wethouder en gedeputeerde Pim die net een leertje bij de Gamma had gehaald want een kraan in zijn tuin was in de strenge winter van 1963, toen Reinier Paping de Elfstedentocht won, bevroren en het werd tijd om dat nu eindelijk eens te repareren. Laat nou ook ‘Sinterklaas’ toevallig langs struinen, hoopt mij te ontmoeten op 14 november mits hij gezond blijft want ook de goedheiligman behoort met zijn honderd jaar zeker tot de risicogroep.


Ook vrijwilliger Gerard van de Eemlijn komt met echtgenote helemaal uit Eemnes gefietst om de fietsboot te zien want hij mist het varen enorm. Loopt kort langs de kade, streelt liefdevol de reling van de boot, wordt daarna licht emotioneel maar na een paar keer slikken veegt hij een paar spinnenwebben bij een raam weg en kan het vervolgens niet laten om snel effe aan de deuren te voelen of alles wel goed op slot zit.


Een andere Gerard, die van de Grote Koppel, komt langs gezwommen en roept vanuit het water dat hij de slang en de kraan mist waarmee hij na het zwemmen zijn krasse knarrenlijf lekker afspoelt. Maar alle sanitaire voorzieningen zijn afgesloten. Er stopt ook een dame die zich voorstelt als Roelie van de BW laan om te zeggen dat ik nooit mag stoppen bij nieuwsblad ‘De StadAmersfoort’ want ze geniet elke woensdag van mijn stukkie en wil dat ik nog jaren zo doorga. Langzaam verandert de haven weer in een recreantenhaven waar de overwinteraars vertrekken om verder waterrijk Nederland te gaan opzoeken. Ook dat sympathieke Engelse echtpaar Tony en Fred van narrowboat ‘Bertillac’ gaat de wijde wereld weer in. Als ze de Kwekersbrug passeren begin ik uit volle borst ‘ We’ll Meet Again’ van Vera Lynn te zingen en schippersvrouw Fred gaat op het voordek staan, spreidt beide armen en zingt uit volle borst mee. “We will see you again in oktober”, roept ze uitgelaten na haar vocale topprestatie. Bij de Koppelbrug zingen we nog een keer luidkeels een couplet uit deze ballad. Ze straalt, even waant ze zich Vera Lynn.


Fiets terug en maak nog een rondje. Tref het personeel van restaurant Dara dat druk bezig is met passen en meten voor 1 juni 2020. Een historische dag in horeca minnend Amersfoort want dan mogen de terrassen weer beperkt open. Heb bij Dara wel effe stiekem in de zon op zo’n bankje proef gezeten, zonder biertje!


Joop de Keijzer