Koos Koolstra: ,,We merken dat we in de afgelopen jaren bekender zijn geworden.”
Koos Koolstra: ,,We merken dat we in de afgelopen jaren bekender zijn geworden.” BDU

Ruimte voor echt gesprek

1 juni 2020 om 17:00

VERRASSENDE

VERBINDINGEN


Op zoek naar mensen die verrassende verbindingen buiten de eigen vertrouwde kring weten te leggen, sprak Paul van der Harst met Koos Koolstra van de Amersfoortse Fonteinkerk.


U bent betrokken bij Huis van Zuid, onderdeel van de Fonteinkerk. Wat is het precies?

,,Op de plek van ons eerste kerkje uit 1949 hebben we - naast ons huidige kerkgebouw – in 2012 een zalencentrum gebouwd met de naam ‘Huis van Zuid’. Daar organiseren we verschillende activiteiten, zoals ‘Muziek en Ontmoeting’ dat vijf maal per jaar een concert na de dienst op zondagmorgen programmeert, de maandelijkse maaltijd ‘Samen aan tafel’, het ‘Wees erbij Café’ (paar keer per jaar) en themagerichte ‘leerhuizen’. De kunstcommissie zorgt voor exposities, vaak met een link met geloof en religie.”


[Hoe zit dat met de ontmoeting?

,,Na de concerten is er een eenvoudige maaltijd en daaraan doen elke keer zestig mensen mee. Daar is ruimte voor echt gesprek, mensen zijn zichzelf.”


[Wat voor soort gesprek komt er op gang?

,,Over ditjes en datjes; wat je doet in je leven, wat je bezighoudt. Deze ontmoetingen kunnen ook overgaan in gesprekken over je geloof. Kortom, het leven wordt gedeeld in al zijn aspecten. Een mevrouw zei eens na een gesprek met een aantal anderen: ‘Als ik hier niet was geweest, had ik de hele dag alleen gezeten.”


[Wat heeft dit soort ontmoetingen opgeleverd?

,,Keer op keer zijn we weer verrast door nieuwe bezoekers die ‘Muziek en Ontmoeting’ weten te vinden. Veel muzikale gezelschappen waarderen het programma om de ontspannen sfeer, het geconcentreerde publiek en de lunch. Het is best bijzonder dat na een concert het publiek met de muzikanten kan napraten. Muziek verbindt en geeft aanleiding tot ontmoeting op een ontspannen manier, ook als iemand het even niet meer ziet zitten. We merken dat we in de afgelopen jaren bekender zijn geworden. Ons Taizékoor heeft door de bekendheid van Huis van Zuid een flinke aanwas van koorleden. En nu in deze corona-periode is de kerkzaal iedere avond van zeven tot negen open om een kaarsje aan te steken, te bidden en te luisteren naar Taizémuziek. Ook mensen van buiten de eigen gemeente maken hiervan gebruik. Dat vind ik wel verrassend.”


[Info: fonteinkerk-amersfoort.nl.