Leerlingen van basisschool De Bieshaar maakten kaarten voor bewoners van verzorgingshuis De Koperhorst.
Leerlingen van basisschool De Bieshaar maakten kaarten voor bewoners van verzorgingshuis De Koperhorst. Geurt Roffel

Vorming via livestream

1 juni 2020 om 16:57

LVO in tijden van corona

HOOGLAND Kinderen op openbare basisscholen krijgen levensbeschouwelijk vormingsonderwijs van vakdocenten. Hoe ging dat de afgelopen periode, toen leerlingen vanwege coronamaatregelen thuis moesten blijven? Op Jenaplanschool De Bieshaar (Hoogland) vonden de docenten een nieuwe verbinding.


Geurt Roffel

Docent Mariëtte Budding: ,,Het team vakdocenten levensbeschouwing op onze scholen bestaat inmiddels uit vier personen. Allemaal geven we vormingsonderwijs vanuit een bepaalde denominatie. Mehmet Demirozcan verzorgt lessen vanuit de islam, Bea de Ridder vanuit het humanisme, Silvie Walraven vanuit het boeddhisme en ikzelf geef christelijk vormingsonderwijs. Normaal gesproken ontmoeten we de leerlingen in kleine groepjes en werken samen met hen aan de hand van thema’s die in elk van onze stromingen belangrijk zijn. Het persoonlijk contact met de leerlingen is daarin voor ons heel belangrijk, er is veel aandacht voor gesprek. Digitaal is dat natuurlijk lastig.”


DANKBAARHEID Toen de kinderen niet meer naar school kwamen, ontwikkelden de vakdocenten een lessenserie voor kinderen thuis. Het ‘dankbaarheidsboekje’ speelde hierin een belangrijke rol. Kinderen ontvingen dit boekje en vonden er naast ruimte om te schrijven ook opdrachten om hun aandacht te helpen richten op dingen die goed gaan en waarvoor je dankbaar bent. Dit boekje was de spil in een lessenserie over het thema ‘geluk en dankbaarheid’. Budding: ,,We wilden kinderen graag meenemen in hoe er in elk van onze stromingen wordt omgegaan met tijden als deze.”

Iedere docent belichtte het thema vanuit de eigen invalshoek van diens stroming. De Ridder (humanisme) stuurde de leerlingen met een verhaal en een opdracht op onderzoek naar positieve dingen over zichzelf: ,,Laat familieleden vertellen wat jouw positieve kanten zijn.” Leerlingen reageerden dat de opdracht ze goed deed: ,,Het gaf ons een fijn gevoel.”

Demirozcan (islam) liet de leerlingen, aan de hand van een verhaal over de profeet Ayyoub, nadenken over wat je wilt doen voor het geluk van een ander. Budding (christendom) gaf kinderen een link naar twee YouTube-filmpjes. Daarmee toonde ze, aan de hand van een verhaal over Jezus, dat je met goeddoen weliswaar niet rijk wordt, maar wel veel liefde ontvangt. En Walraven (boeddhisme) las via een PowerPoint-presentatie kinderen een verhaal voor over wat een geschenk met ontvangers doet. Ze nodigde kinderen vervolgens uit om ook zelf een geschenk te maken, in de vorm van een kaartje voor de bewoners van verzorgingshuis De Koperhorst. Daar werd flink gehoor aan gegeven. Kinderen tekenden en knutselden en De Koperhorst liet bij ontvangst verrast weten dat deze geschenken heel goed hadden gedaan in deze tijd.