Deelnemers aan de Stadsbouwprijs kunnen hun project tot en met 31 juli inzenden.
Deelnemers aan de Stadsbouwprijs kunnen hun project tot en met 31 juli inzenden. FASadE

Nieuwe Stadsbouwprijs Amersfoort

2 juni 2020 om 17:57

FASadE: 'Ruimte- lijke kwaliteit moet je vieren'


AMERSFOORT Het bekronen van projecten die de stad beter, mooier en gezonder maken is belangrijk en stimulerend. FASadE, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschap, roept daarom de Amersfoortse Stadsbouwprijs in het leven.


De ambitie is om de Amersfoortse Stadsbouwprijs iedere twee jaar uit te reiken aan een bureau of een samenwerkingsverband van verschillende (ontwerp)bureaus. Vooralsnog kent de prijs twee categorieën: S en L op basis van de grootte van de voetafdruk van het project. In elke categorie zijn twee prijzen te winnen, namelijk een juryprijs en een publieksprijs. Op de website van FASadE (fasade.nl) staan de voorwaarden en is het inschrijfformulier te downloaden. Het inzenden van projecten kan t/m 31 juli.


PLEITBEZORGERS De acht jonge ontwerpers die zich als De Jonge Honden hebben aangesloten bij FASadE hebben zich sterke pleitbezorgers getoond voor de invoering van een Stadsbouwprijs. Samen met de programmaraad van FASadE zullen zij uit de inzendingen de selectie maken voor nominatie van de Stadsbouwprijs. Deze projecten zullen worden getoond op de website van FASadE. Daarna kan het publiek stemmen in de maand september. Eerder al reikte FASadE meermaals de Architectuurprijs uit. Dat bracht begin deze eeuw veel animo, mooie debatten en tentoonstellingen voort. De economische crisis en daaruit voortvloeiend de crisis in de bouw maakten aan deze traditie een einde. Een gemis voor de stad. De huidige praktijk biedt echter volop aanleiding voor een goed vervolg.


BREDE BLIK Was de Architectuurprijs in het verleden in hoofdzaak op architectuur gericht, de stadsbouwprijs ambieert een waardering vanuit een breder perspectief. Een goed project is meer dan de som der delen. Bij de waardering van projecten wordt ook gekeken naar de bijdrage van een project aan de publieke ruimte of aan woning- en functiediversiteit. De integrale benadering van de leefomgeving, zoals die doorklinkt in de Nieuwe Omgevingswet, vindt zo weerklank in de Stadsbouwprijs. Met de introductie van de Stadsbouwprijs wil FASadE de ruimtelijke kwaliteit die integrale plannen kunnen opleveren benadrukken en bij een breed publiek onder de aandacht brengen.De juryprijs wordt uitgereikt aan een project dat door een deskundige jury als best beoordeeld wordt op vooraf vastgestelde criteria. De samenstelling van de jury is dit jaar verzorgd door het ABC, het architectuurcentrum van Haarlem. De juryleden jureren één editie van de Stadsbouwprijs. De publieksprijs wordt toegekend aan het project dat in die categorie als best beoordeeld wordt door de inwoners van de stad. Zowel de juryprijs als de publieksprijs worden op woensdag 28 oktober bekendgemaakt.


En de prijs zelf? Dat is bovenal brede waardering voor het vakmanschap en het vermogen tot samenwerking van ontwerpteams. Met de Stadsbouwprijs wil FASadE dat de integrale kwaliteit van nieuwe stukken Amersfoort wordt gezien en gewaardeerd. Want ruimtelijke kwaliteit moet je vieren.