column

1 mei 2020 om 16:34

Veerkracht

Corona brengt het beste in mensen naar boven. Ik zie enorme betrokkenheid naar kwetsbare groepen. Gigantische inzet van verpleegkundigen, dokters, politie. Positief verwonderd ben ik ook over de ongekende veerkracht, het aanpassingsvermogen, de eensgezindheid van mensen. Onbetwist geldt: volksgezondheid is prioriteit nummer één. De miljardensteun van de regering is onomstreden. Corona maakt creatief. Ouders geven thuis les. Vanuit huis wordt digitaal gewerkt en vergaderd. Restaurants leveren afhaalmaaltijden. Zelf deed ik mee aan een grote virtuele maaltijd. Maar hoe groot is ons uithoudingsvermogen? We gaan lijden aan 'sociale deprivatie', verlangen naar bevrijding uit de lockdown, hoe intelligent die ook is. Voor gezinnen met kleine kinderen wordt het huis te klein. Ouderen vereenzamen. Eigenaars van winkels, café's en kappers voelen zich in hun bestaan bedreigd. Voor hen geldt: hoe eerder terug naar het oude normaal hoe beter. Dan praat ik nog niet over het verarmde kerkelijk, sport- en verenigingsleven. Ongeduld groeit. Versoepelingen gaan er komen. Het grote dilemma blijft: hoe kunnen we een normaler leven leiden terwijl tegelijk het virus blijft rondspoken? Hoe afstand bewaren op het werk, in trein en bus, op school, kerkdiensten, feesten, recepties? In de nieuwe anderhalvemetersamenleving zal de angst voor besmetting blijven. Het lijkt een guerilla waar een onzichtbare vijand elk moment overal kan opduiken.


Met mijn 69 jaar hoor ik zelf tot de risicogroep. Ik bel vaker met mensen die ik normaal niet zou bellen. Ik deed mee aan twee paasacties. Soms heb ik een virtuele vergadering. Mijn leven wordt rustiger. Ik word een beetje stadsmonnik. Energie put ik uit mijn meditaties, twee maal per dag een kwartier. Belangrijk is de godsnaam waarmee God zich aan Mozes openbaart: Ik ben er, Ik zal er zijn (Exodus 34:6). Ik laat tot me doordringen: deze God is met mij, met ons. De Bijbeltekst vervolgt: (Ik ben er:) barmhartig, genadig, geduldig, overvloeiend van goedheid, trouw. In die godsnaam 'Ik ben er' weerklinken ook Jezus' woorden uit het Johannesevangelie: Ik ben de bron, Ik ben het brood, Ik ben het licht, Ik ben het leven. Overwegen en herhalen van die godsnaam en Gods present-zijn, geeft me elke keer een opkikker, kracht. Ik besef: we zijn niet alleen.


Huib Klamer


Evensong Joriskerk slaat aan

AMERSFOORT De vespers op zondagmiddag in de Sint-Joriskerk lijken een groot succes, zegt de organisatie. ,,De publieke belangstelling was zo groot dat we de evensongs van het koorgedeelte naar het grote middenschip van de kerk moesten verplaatsen." De bestaande reeks vespers onder auspiciën van de Raad van Kerken werd dit jaar uitgebreid met een serie evensongs op zondagmiddagen. De eerstvolgende evensong is (onder voorbehoud) op 30 mei. Daarna nog op 19 september en 31 oktober. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte.