Spelletjes spelen is een van de bezigheden bij de King Arthur Groep.
Spelletjes spelen is een van de bezigheden bij de King Arthur Groep. BDUmedia

'Laat kwetsbare ouderen niet alleen'

6 mei 2020 om 09:31

'Je moet kiezen tussen twee kwaden'

AMERSFOORT ,,We kunnen de ouderen niet aan hun lot overlaten", is Conny Swart direct maar duidelijk. Zij is een van de aanwezigen in het Ontmoestingscentrum Soesterkwartier waar zij ouderen met dementie helpt. Ondanks de coronacrisis zijn zij 'gewoon' open en zorgen ze ervoor dat er zicht blijft op deze kwetsbare, en anders mogelijk vergeten, doelgroep.


Jeroen van der Veer / Gemeente Amersfoort

De afgelopen dagen kregen de zorgverleners veel vragen; hoe kon het toch dat het ontmoetingscentrum (OC) in het Soesterkwartier gewoon open was? Daar heeft Swart een simpele verklaring voor; alleen personen van de King Arthur-groep zijn er welkom en de regels van het RIVM worden strikt opgevolgd. Hierdoor blijft een kwetsbare doelgroep goed in beeld en kan er zorg op maat aangeboden worden.


AFSTAND ,,Toen we de regels tijdens de persconferentie hoorden, hebben we wel even getwijfeld", moet Swart bekennen. ,,Na overleg met onze naasten, mantelzorgers en andere partijen is besloten toch open te blijven en ouderen met dementie te helpen." Van de 21 deelnemers is bekend dat negen personen de hulp in het ontmoetingscentrum echt nodig hebben. Voor hen is het OC van maandag tot en met vrijdag geopend en in sommige gevallen worden de deelnemers opgehaald met een bus. ,,Maar ook hierbij geldt: anderhalve meter afstand", benadrukt ze.

DE LACH VAN DE MENSEN ,,Veel dementerende ouderen hebben het al lastig en hebben in sommige gevallen geen naasten die op hen letten", vervolgt Swart. ,,Dat merken wij hier ook. Moeten wij hen dan thuis laten zitten in deze moeilijke tijd? Wij vonden dat we ze niet alleen konden laten. Daarom besloten we een gedeelte van het buurthuis te blijven huren en met enkele collega's houden we de boel draaiende." Dat Swart en haar collega's ook risico lopen, neemt ze voor lief. ,,Je moet kiezen tussen twee kwaden; zelf een beetje risico lopen of de ouderen helpen. Je gaat toch van die mensen houden, en wij denken dat onze keuze de beste is. En weet je: die lach van de mensen als ze hier zijn, daar doe je het allemaal voor. Dan besef je opnieuw dat je met z'n allen goed werkt doet."


PLEZIER ,,De deelnemers hebben niet goed door wat het coronavirus is en snappen niet dat er niemand bij hen thuis mag komen. Hier, bij ons op de groep, kunnen zij zichzelf zijn. De deelnemers begrijpen elkaar, spreken figuurlijk dezelfde taal en stel zij hadden ons niet, dan waren een paar dementerenden écht eenzaam geworden." Na een moeizame eerste week, waarin alles geregeld moest worden, draait alles nu als een geoliede machine. Swart: ,,We gaan de tiende week in en het gaat goed. We hebben met z'n allen veel plezier, doen van alles en denken daarbij aan de anderhalve meter afstand. Daarnaast wassen we ook honderden keren per dag de handen."


Een keer had iemand ziekteverschijnselen. Hij bleek geen corona te hebben maar moest uit voorzorg twee weken thuisblijven. ,,We nemen geen enkel risico. Na veertien dagen kwam 'ie weer en maakten we er een feestje van."
De dagen worden gevuld met spelletjes spelen, persoonlijke gesprekken en activiteiten. ,,Daarnaast bezoeken we deelnemers ook thuis. Personen die nog 'goed' genoeg zij om hier niet te moeten zijn, maar wel aandacht verdienen. Dementie wordt soms onderschat, maar wij zien hoe lastig zij het hebben. Daarom vinden we het zo belangrijk dat wij door kunnen blijven gaan."


[Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van, en in samenwerking met, de gemeente Amersfoort.