Afbeelding
Shutterstock

'Cijfers niet te voorspellen'

4 mei 2020 om 15:28

'Financiële gevol-gen crisis moeilijk af te bakenen'

AMERSFOORT Op veel beleidsterreinen kan de gemeente nog geen inschatting maken over verwachte meerkosten door de coronacrisis. Daar waar al wel 'enige bandbreedte' te voorspellen is, spreekt het college in een brief aan de raad over 1,9 tot 2,8 miljoen euro extra kosten tot 1 juni. Maar 'omdat het eind van de crisis en de na-ijl effecten nog niet te voorspellen valt, zullen deze bedragen later nog veranderen.' De gemeente Amersfoort is bijvoorbeeld al 250.000 tot 400.000 euro extra kwijt om het ambtenarenapparaat thuis te laten werken.


RWA/Amfors laat een nadelig resultaat zien tot 400.000 euro, de winstuitkering van verbonden partijen als Parkeren Amersfoort BV, SRO en BNG valt tot 1 miljoen euro lager uit. De parkeergelden zelf zullen bovendien tot zo'n 400.00 euro lager uitvallen.

w        [Lees op destadamersfoort.nl meer over de gevolgen tot nu toe voor SRO, de culturele sector en afvalbedrijf ROVA.




Markten (en haven) leveren tot 100.000 euro minder op en crematoria en begraafplaatsen tot 500.000 euro. ,,Een substantieel deel van deze omzet zit op het gebruik van zalen en horeca. Horeca is momenteel volledig weggevallen en zaalhuur staat flink onder druk (veel kleinere gezelschappen toegestaan dan voorheen)."

GEEN UITSPRAKEN Er zijn echter veel posten waarover op dit moment nog geen uitspraken te doen zijn in welke mate het tot meerkosten voor gemeente Amersfoort gaat leiden.

SRO heeft bijvoorbeeld de huur voor het gebruik van de sportaccommodaties opgeschort. Het gaat hier om een bedrag van circa 650.000 euro voor de maanden april, mei en juni. Grote onzekerheid is in hoeverre SRO huur kan berekenen aan gebruikers in deze situatie. Dit is onder meer afhankelijk van in hoeverre gebruikers een beroep kunnen doen op overheidsregelingen. Er is bovendien nog geen zicht op de gederfde Inkomsten uit entreegelden (zwembaden).

CULTUUR ,,Op de korte termijn geeft het merendeel van de culturele instellingen aan over voldoende liquide middelen te beschikken. Op de middellang termijn (na de zomer), wordt de situatie voor veel instellingen kritiek." De financiële gevolgen voor de gemeente zijn nog niet concreet af te bakenen. Een eerste inventarisatie laat een schade tot 2 miljoen tot en met juni bij deze instellingen zien.

Ook kan het college nog niet inschatten welke infrastructurele maatregelen straks allemaal nodig zijn, als Nederland een volledig 1,5-meter maatschappij moet inrichten.

De landelijke werkloosheid lijkt sterk op te lopen vanaf medio maart. Dit heeft gevolgen voor de instroom in de reguliere bijstand. ,,Ter indicatie: een gemiddelde bijstandsuitkering kost Amersfoort circa 13.500 euro op jaarbasis."


AFVALSTROMEN De financiële effecten van Corona op de bedrijfsvoering van afvalbedrijf ROVA is tweeledig. ,,Ten eerste stijgen de tonnages van het ingezamelde huishoudelijk afval. Dit geldt zowel voor de grondstofstromen als het grof en fijn huishoudelijk restafval. Deze stijging komt met name voort uit het feit dat niet meer buitenshuis voedsel wordt geconsumeerd en dat inwoners massaal hun huis opruimen. Daarnaast verstoort het extra aanbod van afval en grondstoffen de verwerking van deze stromen. Enerzijds kunnen sorteerbedrijven het aanbod niet aan, anderzijds is er minder vraag naar het recyclaat. Over de financiële gevolgen van deze twee ontwikkelingen kan op dit moment nog geen uitspraak worden gedaan."

UITGESTELDE INKOMSTEN Tot slot heeft de gemeente 3,2 miljoen aan uitgestelde ontvangsten door bijvoorbeeld huuruitstel en uitgestelde lokale belastingen. ,,Het risico van uitstel is dat er betalingsachterstanden en invorderingsproblemen kunnen ontstaan. Deze kunnen op hun beurt weer tot kosten leiden."