De straten zijn zo goed als leeg en toch hebben de boa's het drukker dan ooit.
De straten zijn zo goed als leeg en toch hebben de boa's het drukker dan ooit. Jeroen van der Veer

Boa over onwerkelijke tijden

6 april 2020 om 14:21

'We staan in de frontlinie'

Jeroen van der Veer

PREMIUM ,,Een onwerkelijke situatie'', zo noemt Henk van der Ploeg zijn werkzaamheden momenteel als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). De 64-jarige opsporingsambtenaar zit al jaren in het vak, maar heeft zo'n tijd als deze 'gelukkig' nog nooit meegemaakt. Het coronavirus zorgt ervoor dat zijn werkdagen er anders uitzien, maar er zijn ook lichtpuntjes: ,,Wij lijken nu eindelijk de waardering te krijgen die er lang niet altijd was."

Ja, het is momenteel drukker dan normaal. Dat kan Van der Ploeg wel concluderen. De buitengewoon opsporingsambtenaar is samen met zijn collega's in heel Amersfoort actief, waarbij hijzelf een coachende en begeleidende rol heeft. Van hem en zijn collega's wordt momenteel veel gevraagd, zij zijn de oren en ogen op straat. Het zijn, zoals Van der Poel dit zelf noemt, 'onwerkelijk tijden'. De straten zijn zo goed als leeg en toch hebben ze het drukker dan ooit. De samenwerking met de politie is hierbij cruciaal en met z'n allen hebben ze één taak: ,,Amersfoort zo goed als mogelijk door deze zware tijd loodsen."

GESPREK AANGAAN Maar hoe doe je dat in een periode waarin alles surrealistisch is? Het is ook een vraag die Van der Ploeg niet kan beantwoorden. Zijn collega's en hij doen wat ze kunnen en dat is gelukkig een hele hoop. Naast het reguliere werk, dat gewoon doorgaat, hebben ze extra taken in deze voor iedereen zware tijd. Zo worden hotspots vaker bezocht en is het vooral zaak om te voorkomen dat er groepjes op straat bij elkaar komen die zich niet aan de regels houden en irritatie bij anderen veroorzaken. ,,Je merkt dat Amersfoort zich over het algemeen goed aan de regels houdt. Daar mogen we met z'n allen echt trots op zijn, al is het nu vooral zaak dit vol te houden." Doordat mensen heel erg gericht zijn op het coronavirus, lijkt men te denken dat alles maar mag. Overal en nergens parkeren bijvoorbeeld, merkt Van der Poel. ,,Maar dat mag dus niet. We schrijven daarvoor gewoon bonnen. Ondanks deze vreemde situatie moeten mensen zich namelijk wel aan de regels houden."

w         [Lees het volledige interview, waarin Van der Ploeg vooruitblikt op de komende zonnige periode, op destadamersfoort.nl.


OPTREDEN De BOA is al jaren werkzaam in deze branche en kan veel met woorden oplossen, maar ook Van der Poel heeft een grens. Toch wil hij benadrukt hebben dat de buitengewoon opsporingsambtenaren vanuit Amersfoort veelal begrip voelen voor hun werkzaamheden. Zelfs meer dan ooit: ,,Wij staan in de frontlinie en doen dit voor de burgers. Niet om ze te pesten, maar om de bevolking te helpen. Als wij groepen aanspreken, luisteren ze ook vaak naar ons. Vooral omdat wij andermaal de ernst van de situatie benadrukken. En weet je wat het is… vaak doen mensen het niet eens expres. Even met je buurman op straat praten lijkt onschuldig, maar is dat ook zo als anderen zich aansluiten? Natuurlijk heb je ook uitzonderingen; groepen die bewust samen komen om te chillen. Hun wordt verzocht wij om uit elkaar te gaan. Doen ze dit niet, ja… dan moeten we optreden."

ZOMERSE TEMPERATUREN Dat het einde van de crisis nog niet in zicht is, vindt de buitengewoon opsporingsambtenaar nog het meest lastige. Vooral nu de zon zich steeds meer laat zien, hoopt Van der Poel dat Amersfoort zich houdt aan de maatregelen. ,,Twee weken geleden zag je volle voetbalveldjes en veel ontmoetingen op diverse plekken. Dat zwakte de afgelopen dagen af en die lijn moeten we vasthouden. Ook als het mooi weer is. Natuurlijk mag je even van de zon genieten, maar doe dit gewoon even alleen."

Vooral nu de zon zich steeds meer laat zien, hoopt Van der Poel dat Amersfoort zich houdt aan de maatregelenToch verwacht Van der Poel dat sommige jongeren elkaar de komende dagen gaan opzoeken: ,,En weet je", is hij realistisch. ,,Ze zijn jong, denken niet altijd even goed na en zien in sommige gevallen de ernst nog niet in. Daarmee wil ik het absoluut niet goed praten, maar ik probeer altijd het positieve van iets in te zien. Mocht ik die jongeren tegenkomen, waarschuw ik ze één keer en daarna moet ik echt ingrijpen."

BEGRAFENIS Ondanks dat de zestiger het werk met enorm veel plezier doet, zijn er deze dagen ook zware momenten. Zo zijn er helaas veel begrafenissen door het coronavirus: ,,En daarbij mogen maar een x-aantal mensen, waardoor je ziet dat naasten in de straat verzamelen om hun geliefde een laatste dienst te bewijzen. Wij, of de politie, zijn dan vaak altijd even in de buurt om er op toe te zien dat alles mooi verloopt. Ja, dat raakt mij enorm als ik dat dan zie."

Angst om in deze tijd te werken heeft de zestiger niet. Natuurlijk is hij extra voorzichtig, maar hij heeft geen moment gedacht om niet te gaan werken. ,,En zo staan alle collega's erin. Juist nu kunnen wij een verschil maken en je merkt dat de burgers ons waarderen."

Opschalen doen ze momenteel nog niet. Alle mensen die kunnen werken, zijn aan het werk. ,,Het is nog altijd goed te doen", benadrukt de BOA. ,,Dat komt omdat we allemaal naar elkaar omkijken. Niet alleen mijn collega's, maar ook de inwoners van Amersfoort. Hopelijk blijven we dit ook na de crisis doen…"

door Jeroen van der Veer