Afbeelding
Eigen foto

'Mega-operatie voor verpleegkundigen'

7 april 2020 om 16:01

Vrij anoniem is er, ook vanuit Amersfoort, een landelijke mega-operatie opgezet om zoveel mogelijk verpleegkundigen te helpen aan hardloopshirts en kauwgom. Na een oproep van IC-verpleegkundige Floor Esvelt ging het balletje snel rollen. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de Amersfoortse Floor Visser, die haar naamgenoot helpt.

Vrij anoniem is er, ook vanuit Amersfoort, een landelijke mega-operatie aan de gang om zoveel mogelijk verpleegkundigen te helpen aan hardloopshirts en kauwgom. Na een oproep van IC-verpleegkundige Floor Esvelt ging het balletje snel rollen en zijn er ongeveer 50.000 shirts uitgedeeld. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de Amersfoortse Floor Visser, die haar naamgenoot helpt.

Het begon allemaal met een kleine oproep op Facebook. Floor Esvelt zocht voor twee lokale Amsterdamse ziekenhuizen 'goed ademende' hardloopshirts voor onder hun warme pakken. Daarnaast was er vraag naar kauwgom om zo tijdens hun diensten voldoende speeksel aan te maken. De oproep ging viraal en er kwamen duizenden mensen die de verpleegkundige uit Amsterdam konden voorzien van kauwgom en shirts.

25.000 Hardloopshirts en 20.000 pakjes kauwgom voor zorgpersoneel uitgedeeldNUTTIG ,,Ik kreeg een berichtje van één van mijn vrijwilligers", duidt de Amersfoortse evenementenorganisator Floor Visser. ,,Zij wist dat ik een groot netwerk had en omdat bij mij alle werkzaamheden zijn stilgelegd, ben ik direct gaan schakelen en al mijn hardloopvrienden gaan mailen."

,,Al vrij snel ontving ik mooie berichten en kon ik Esvelt aan T-shirts helpen", vervolgt Visser haar uitleg. ,,Maar in plaats van alleen maar shirts brengen, kwam ik in de organisatie. In plaats van depri op de bank hangen, omdat ik al mijn inkomsten kwijt was, kan ik nu mijzelf nuttig maken."

Ik had van de week een verpleegkundigen aan de lijn die mij huilend bedankteEn hoe…de actie van Esvelt werd zo groot dat zij het lastig kon combineren met haar werk in het ziekenhuis. Visser: ,,Zij moet levens redden en daarom ondersteun ik haar. Samen met een team van zes werkten we de afgelopen periode keihard aan dit project. Ik werkte daarbij alleen op afstand, want de loods stond in Abcoude. Ik onderhield contacten met ziekenhuizen en hardlooporganisaties. In Abcoude werd dit gecoördineerd door vrijwilligers uit dat dorp en de nieuwe aanmeldingen worden nu verplaatst naar Amersfoort. Daar ligt voor mij een belangrijke taak."

Al meer dan 25.000 t-shirts en 20.000 pakjes kauwgom werden verzameld en uitgedeeld. ,,Ik heb alle ziekenhuizen aangeschreven en gevraagd wie iets kon gebruiken, terwijl Daphne Darretta alle shirts overal ophaalt", aldus Visser. ,,Vervolgens zorgt zij dat het kauwgom en de shirts bij ons komt en vanuit hier gaan we uitdelen. Het is heel gek, maar we zijn een geoliede machine. Ik heb de mensen met wie ik dit doe dinsdag pas voor het eerst gezien, terwijl we al een week bezig zijn. Allemaal zetten we ons belangeloos in voor deze goede daden."

Kauwgom kauwen is een prettige manier om speeksel aan te maken voor wie een strak mondkapje draagtWant de groep doet dit zonder er maar één euro aan te verdienen. Wel krijgen ze van een groot kauwgommerk alle gereden kilometers vergoed. ,,Het gaat mij ook niet om het geld", wil Visser benadrukken. ,,Veel ZZP'ers zitten noodgedwongen thuis. Dan kan je sippen, maar je kan ook voor een ander iets betekenen. Ik kan nu gelukkig dat laatste doen en het geeft mij veel voldoening. Ik had van de week een verpleegkundigen aan de lijn die mij huilend bedankte. Dat raakte mij echt en gaf de bevestiging dat we goed bezig zijn."

Zoals gezegd komt er nu in Amersfoort een opslag waar de duizenden hardloopshirts worden verzameld. Vanuit daar gaan ze uitgedeeld worden in alle ziekenhuizen van Nederland. ,,We hebben nu veertig ziekenhuizen voorzien van shirts en kauwgom en hebben er nog vijftig te gaan."

KAUWGOM Na de oproep de verpleegkundigen uit Amsterdam schonk schaatser Mark Tuitert flink wat kauwgom en ook een groot kauwgommerk voorzag de groep van een grote voorraad. Ze vroeg hierom, omdat kauwgom kauwen een prettige manier is om speeksel aan te maken als je een strak mondkapje op hebt. Floor Esvelt: ,,Deze zijn schaars en daarom moet er zo slim als mogelijk mee omgegaan worden. Je kan niet meerdere uren niet drinken en daarom is het belangrijk speeksel aan te blijven maken."

HARDLOOPSHIRTS De (ongebruikte, synthetische) hardloopshirts vraagt de groep zodat verpleegkundigen deze onder de werkkleding kunnen dragen. Deze shirts zijn ademend en ideaal voor de zware omstandigheden. ,,Tijdens het verplegen van COVID-19 patiënten moeten wij langdurig allerlei schorten en mondmaskers op om materialen te besparen. Dit is warm en benauwend", sluit Esvelt af.

door Jeroen van der Veer

OPROEP Bent u of kent u iemand die een grote voorraad hardloopshirts heeft en deze wil doneren? Floor Visser komt graag met u in contact. Zij is bereikbaar op: info@firstfloorproductions.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding