Pasen in quarantaine

7 april 2020 om 15:14

Vreemd om Pasen thuis te gaan beleven. Mijn vrouw en ik zullen een kaarsje opsteken, kijken naar een tv-dienst, 'geestelijke communie' (een nieuw woord) ontvangen, teksten lezen op de site van onze eigen Xaveriuskerk. De corona maakt de veertigdagentijd een verplichte ascese waarin we moeten afzien van sport, bezoekjes, buitenshuis eten, vermaak en MatthaĆ¼s-Passion. Deze collectieve opsluiting kan nog wel eens veertig dagen duren. Best saai. We worden teruggeworpen op onszelf. Misschien is het ook een moment van bezinning. We beseffen hoe kwetsbaar we zijn, als samenleving en als persoon. We hebben ons leven niet in de hand. En dat kunnen we moeilijk verdragen.
Ik zie mensen zoeken naar nieuwe vormen van contactmaken. Skypen, Facetimen, Zoomen. Zelf bel ik vaker. Bijvoorbeeld met mijn dementerende moeder van bijna 93 die wij niet meer kunnen bezoeken. Ze heeft nog nooit meegemaakt dat er geen kerkdiensten zijn op zondag.Ik lees haar Bijbelverhalen voor over de telefoon. Woord voor woord, langzaam, herhalend, visualiserend, las ik het verhaal over de genezing van de melaatse (Marcus 1,40-45). Actueel, want melaatsen leefden vanwege besmettingsgevaar in verplichte afzondering. Jezus ziet de melaatse in zijn eenzame wanhoop, wordt 'door barmhartigheid bewogen', spreekt tot hem, raakt hem aan. De man is terstond genezen, jubelt zijn vreugde uit. Tussen mijn moeder en mij was even diepe verbinding. ,,Prachtig is het evangelie toch", zei ze.
Barmhartigheid en compassie staan centraal in de lijdensweek. Jezus' lijden is mee-lijden, mee-leven: hij hoort ons, ziet ons, is bewogen door onze zorgen, komt dichtbij, is als een partner. Als we ons van die aanwezigheid bewust kunnen worden, ons innerlijk laten aanraken, kunnen we hulp, troost ervaren. We worden misschien door ons lijden heengetrokken. Het leven wordt lichter. Als ik die compassie ervaar, kan ik ook gevoeliger worden voor anderen, mee-leven met kwetsbare mensen: de arme, de dakloze, de vluchteling, de eenzame, de zieke, het coronaslachtoffer. Dan kan ik niet onverschillig blijven, wil ik hulp bieden waar ik kan. Dat is Pasen: alle lijden onder ogen zien, mee-leven, nabij zijn, solidair worden, opstaan, een 'hand reiken'. Zo kan lijden transformeren, in hoop.


Huib Klamer

Een luisterend oor of praktische hulp nodig?

AMERSFOORT Kunt u een luisterend oor gebruiken? De protestantse kerken in Amersfoort-Noord en Hoogland zijn beschikbaar voor mensen die door de sociale beperkingen vanwege het coronavirus geestelijk of praktisch in de problemen komen. U kunt bellen met LOT(genoten) op het nummer 0800-4002010 (ma-za van 8.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 22.00 uur). Bij praktische of financiƫle hulpvragen en in andere zorgwekkende situaties wordt u doorverwezen naar pastorale ouderlingen, diakenen en het Wijkteam Amersfoort. U kunt ook iemand het telefoonnummer doorgeven die deze hulp goed kan gebruiken.