Memeth Kaya voetbalt bij APWC. ,,Niemand heeft ooit in deze situatie gezeten en hopelijk maken we dit ook nooit meer mee.
Memeth Kaya voetbalt bij APWC. ,,Niemand heeft ooit in deze situatie gezeten en hopelijk maken we dit ook nooit meer mee." Foto Rinus van Denderen

Ramadan tijdens coronacrisis

6 april 2020 om 14:51

'Een hele nieuwe ervaring voor alle moslims'

Jeroen van der Veer

PREMIUM De ramadan komt er weer aan en dit betekent voor veel moslims een tijd van bezinning en een versterkt 'wij gevoel'. Alleen door het coronavirus komt de ramadan er heel anders uit te zien, beseft men ook in Amersfoort. Niet bidden in de moskee, weinig familie over de vloer en geen uitbundig Suikerfeest. ,,Ik denk zelfs dat de risicogroep niet mag vasten."

Door het kabinet zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden en nog voor die tijd begint voor moslims de ramadan. Deze heilige maand begint rond 23 april en zal duren tot ongeveer 23 mei. Juist in die periode is voor deze gemeenschap het samenzijn heel belangrijk, maar door de maatregelen van het kabinet en het RIVM is dit niet tot amper mogelijk.

,,Het lijkt alsof we met z'n allen in een bizar slechte film zijn beland", aldus Amersfoorter Muslu Nalbantoglu. ,,In mijn omgeving heeft gelukkig nog niemand het coronavirus, maar je kan de dans bijna niet ontspringen. Daar maak ik mij echt zorgen om." De gebeden in de moskeeën gaan momenteel al niet door en het is afwachten welke gevolgen er nog meer komen. De ex-profvoetballer hierover: ,,Ik ben benieuwd wat de Diyanet (het Turkse presidium voor godsdienstzaken, red) beslist. Ik denk dat de risicogroep niet mag vasten om ze zo sterk mogelijk te houden in deze rotperiode."

,,Dit wordt een hele nieuwe ervaring voor alle moslims", vult stadsgenoot Mehmet Kaya aan. ,,Niemand heeft ooit in deze situatie gezeten en hopelijk maken we dit ook nooit meer mee. Als ik heel eerlijk moet zijn, ben ik er ook niet zo mee bezig dat de ramadan er anders wordt. Ik vind die periode zeer belangrijk, maar er zijn momenteel ergere dingen in de wereld." De medewerker van de gemeente Amersfoort is zelf nog gezond en ook zijn naasten zijn zo ver als bekend niet besmet met het coronavirus. Toch is ook Kaya bedachtzaam. ,,Ik fiets naar mijn werk, haal daarna snel boodschappen en eigenlijk kom ik voor de rest niet buiten. Je moet er toch voor waken hé."

w         [Lees het volledige interview op destadamersfoort.nl.

KOESTEREN Naast het niet eten en drinken, zijn de gezamenlijke avondgebeden voor de moslims tijdens de ramadan extra belangrijk. Ook de iftar, de maaltijd waarmee 's avonds het vasten wordt gebroken, kan niet op de oorspronkelijke manier doorgaan. ,,Jammer, want dat zijn momenten die elke moslim koestert", aldus Kaya. ,,We delen dan kennis, praten over van alles en nog wat, de jeugd voetbalt vervolgens vaak met elkaar en we zuiveren onze ziel. Dat zal dit jaar allemaal anders zijn. Hoe dat er dan uit komt te zien? Ik heb echt geen idee."

Ook Nalbantoglu kan die vraag niet beantwoorden: ,,We hebben allemaal vragen: hoe dit virus weggaat, hoe we uit deze periode komen, hoe we de ramadan houden… allemaal vragen waar ik nu geen antwoord op kan vinden. Ik denk dat Hij ons beproeft en wij moeten hiermee om zien te gaan. Samen kunnen wij corona verslaan, maar dan moeten wij dit wel met z'n allen doen."

ISOLEMENT De telefoon van Kaya zit tijden de corona-crisis in zijn vrije uurtjes aan zijn handen geplakt. Via FaceTime blijft hij in contact met zijn naasten en mogelijk is dit ook een optie tijdens de ramadan, denkt hij hardop. ,,Je bent dan wel niet samen, maar bent wel met elkaar in verbinding. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we elkaar niet vergeten. Zo heb ik het echt te doen met ouderen die in een sociaal isolement zitten. Dat raakt mij echt. De ramadan was ook voor hen een periode waarin ze onder de mensen kwamen en dat valt weg. Dat vind ik lastig om te accepteren."

Eigenlijk is er geen enkele reden om te lachen, maar toch wil Nalbantoglu met een glimlach afsluiten. ,,Ik ben actief bij profclub NEC Nijmegen en daar ligt ook vrijwel alles stil. Dat komt enigszins goed uit, want ik moet mijn kinderen lesgeven. We zijn nu met rekenen bezig en dat gaat vrij goed, alleen straks komen ook breuken ben ik bang. Dan moet ik zelf ook weer even heel goed nadenken, maar goed: daar leer ik ook weer van."

Door Jeroen van der Veer

Muslu Nalbantoglu is naast de coronacrisis ook een beetje bang voor de 'breuken' die hij in het thuisonderwijs moet gaan doceren.
Moskee El Fath aan de Zangvogelweg Liendert.