Afbeelding
Winkelcentrum Emiclaer

'Gezicht van Emiclaer verdwijnt'

10 november 2020 om 15:38

Jarenlang was beveiliger Marten Ykema het gezicht van winkelcentrum Emiclaer. Vrijwel geruisloos heeft hij nu afscheid moeten nemen van zijn geliefde plekje. Vijftien jaar lang maakte hij hier van alles mee.

w De Stad Amersfoort.nl Premium



Wie wel eens op winkelcentrum Emiclaer is geweest, heeft ongetwijfeld Ykema zien rondlopen. Borst vooruit, ogen gericht op alles wat beweegt en altijd in voor een praatje. Toch moet zijn meest uitgesproken zin ongetwijfeld ‘Wilt u afstappen' zijn. Want fietsen op het plein? Nee, dat kon echt niet vond Ykema. Alles deed hij eraan om het winkelcentrum veilig te houden en ja, daar hoorde dan ook wel eens een boze blik bij. Desondanks had hij negen van de tien keer een lach op zijn gezicht.. want liep Ykema op ‘zijn plein', dan was hij blij.

ONDUIDELIJKHEID Was, want sinds afgelopen vrijdag is er een einde gekomen aan een periode van vijftien jaar. Noodgedwongen, zegt Ykema daarover. Verder wil hij er eigenlijk niets over kwijt en hij heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Maar hoe kan het dan dat iemand die zo geliefd is, toch moet vertrekken? ,,Wij willen benadrukken dat wij als Wereldhave niet de partij zijn die deze beslissing heeft genomen”, aldus Lars Vermeulen van Wereldhave. Zij hebben het winkelcentrum in beheer en betreuren ook de beslissing van Trigion. Laatstgenoemde zijn het beveiligingsbedrijf waarbij Ykema in dienst in. ,,Het beveiligingscontract is veranderd en zij hebben deze beslissing genomen.”

Het beveiligingsbedrijf wil desgevraagd ook niet reageren waarom Ykema over is geplaatst naar Utrecht. ,,Daar kan en ga ik geen uitspraken over doen”, aldus woordvoerder Sarlet Babette. ,,Dat is iets tussen Marten en ons en wij spreken nooit in de media over individuen. Wel kan ik zeggen dat Emiclaer beveiligd blijft. Hoe en door wie? Dat gaan we binnenkort kenbaar maken.”

PAPPENHEIMERS Op het winkelcentrum wordt teleurgesteld gereageerd. Zij hadden hun geliefde Ykema liever niet zien vertrekken. ,,Hij was het gezicht van Emiclaer”, laat Carlina Konings weten. ,,Altijd bereid om te helpen, altijd vriendelijk en behulpzaam. Ik vind het een grote schande.”
Ook buurtbewoner Yvonne Jansen vind zijn vertrek jammer. ,,Hij is altijd aanspreekbaar en kent zijn pappenheimers.”

Altijd bereid om te helpen, altijd vriendelijk en behulpzaam. Ik vind het een grote schandeHet is nog niet zeker of er een ‘Marten Ykema 2.0’ komt, maar Wereldhave wil wel benadrukken dat het winkelcentrum beveiligd blijft. Qua uren en bezetting verandert er dan ook niets en daardoor is er altijd beveiliging aanwezig op maandag van 11.00 uur tot 18.00 uur, op dinsdag tot en met donderdag van 09.30 uur tot en met 18.00 uur, op zaterdag van 09.00 uur tot en met 17.00 uur en de eerste zondag van de maand van 12.00 uur tot 17.00 uur. ,,Ik kan niet aangeven of dit door één persoon wordt gedaan of door afwisselende mensen”, aldus Sarlet Babette van Trigion.

SAMENWERKING Dat er mensen zijn die opletten is nodig ook, want zelfs tijdens de coronaciris weten inwoners van Amersfoort Noord het winkelcentrum goed te vinden. Het is er vaak gezellig druk en toch zijn er ook negatieve klanken te horen; zo is er de laatste tijd veel last van jeugd. Zij hangen er rond en vernielen spullen. ,,Wij vinden het belangrijk dat ons centrum schoon, veilig en plezierig is voor alle bezoekers”, aldus Lars Vermeulen van Wereldhave. ,,De beveiliging heeft hierin een aanzienlijke rol. Vandaar dat wij ook geen veranderingen aanbrengen in de bezetting van beveiliging in ons centrum. In samenwerking met politie en handhaving werken wij hier continu aan. In de grote stukken openbaar gebied in ons centrum draagt onze beveiliging de verantwoordelijkheid over aan politie, handhaving en gemeente.”

Geschreven door Jeroen van der Veer