Afbeelding
Partij voor de Dieren Amersfoort

Condoleances en bloemen voor omgekomen chimpansees

10 november 2020 om 14:25

AMERSFOORT In de afgelopen week hebben honderden mensen een condoleance geschreven in een condoleanceregister voor de vorige week in DierenPark Amersfoort doodgeschoten chimpansees Mike en Karibuna. Het condoleanceregister is een initiatief van onder meer Comité Dierennoodhulp, Animal Earth, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft.

,,Het merendeel van de mensen die een condoleance hebben geschreven is boos en verdrietig en is van mening dat je niet zo met dieren hoort om te gaan”, aldus het Comité Dierennoodhulp. Naast de vele condoleances die werden gestuurd werden er ook bloemen neergelegd bij de ingang van DierenPark Amersfoort.


De twee mannelijke chimpansees Mike en Karibuna werden vorige week dinsdag doodgeschoten. De dieren ontsnapten uit hun verblijf na een menselijke fout. De twee loslopende apen vertoonden volgens de dierentuin intimiderend en zelfverzekerd gedrag.

In de media rees al snel de vraag waarom de dieren niet werden verdoofd in plaats van gedood. ,,Een verdoving werkt pas na tien tot vijftien minuten in een normale situatie. In deze situatie, met veel adrenalilne in hun lijf, zou dat nog veel langer duren. Die tijd hadden we niet. De chimpansees hadden dan alsnog veel schade en leed kunnen aanrichten", aldus teamleider dierverzorging Willem Verdonck. ,,Om gevaar voor mensen en andere dieren te voorkomen hebben we moeten besluiten de chimpansees neer te schieten. Dit was helaas de enige mogelijkheid", zegt Verdonck in een video op de website van het dierenpark. ,,We zijn allemaal zeer bedroefd."

,,Zo'n schuttersteam kijkt eerst naar alle mogelijkheden en een aantal voorwaarden om te verdoven, en als die voorwaarden er niet zijn, dan moet een dier helaas worden afgeschoten”, zegt directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Wineke Schoo. ,,Ik ga ervan uit dat het team goed gehandeld heeft."

Voor medewerkers is slachtofferhulp ingeschakeld. Het dierenpark is nog tot 19 november gesloten in verband met de aangescherpte coronamaatregelen.




Meerdere dierenrechtenorganisaties vinden het doodschieten van de chimpansees wreed en onaanvaardbaar en eisen een onafhankelijk onderzoek naar wat er is gebeurd. Ze stellen dat de dierentuin had moeten proberen de chimpansees te kalmeren, afleiden of verdoven. ,,Afschuwelijk nieuws”, is Frank Wassenberg van Partij van de Dieren duidelijk. Volgens hem roept het incident veel vragen op en daarom wil hij weten of de bezoekers in gevaar zijn geweest en waarom de chimpansees gedood zijn en niet verdoofd. Er worden dan ook Kamervragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. ,,Hoe is het mogelijk dat een menselijke fout kan leiden tot dergelijk drama? Waarom waren er kennelijk geen veiligheidsmaatregelen die konden voorkomen dat een fout hiertoe heeft geleid?”, zijn vragen die nu nog onbeantwoord zijn.

Ook het Dierenpark heeft dit soort vragen en bracht via sociale media mensen op de hoogte van de situatie. Rond het middaguur werden de geruchten bevestigd; twee apen waren daadwerkelijk doodgeschoten. In eerste instantie waren de reacties op social-media niet mals. Waarom werd niet gekozen voor een verdovingsspuit? Die uitleg volgde enkele uren later; deze pijlen zouden pas na een kwartier effect hebben op de apen en dat risico konden de medewerkers niet nemen. ,,Na alle uitleg van de medewerkers van Dierenpark Amersfoort denk ik dat hier goed gehandeld is”, vindt Amersfoorter Edwin Veenendaal. ,,Ook ik had dezelfde vraag als iedereen, maar daar sta ik inmiddels anders in. Het zal je kind of baby maar zijn die door één van de apen wordt gegrepen.”


Organisatie Alle Dieren Vrij vindt dat de maat nu echt vol is en zij zien het liefst dat alle dierentuinen nu definitief gaan sluiten. Daarom protesteerden zij woensdag bij het Dierenpark in Amersfoort. ,,Dieren mogen geen attractie zijn”, aldus de woordvoerder van deze partij.

Afbeelding
Chura met jong