Nieuwlandse meiden komen sinds maart samen in een meidenclub.
Nieuwlandse meiden komen sinds maart samen in een meidenclub. Robin Dieke

Lekker met de meiden in Nieuwland

10 november 2020 om 10:58

Rubriek ‘In de wijk’

AMERSFOORT Amersfoort kent tal van initiatieven die door vrijwilligers worden georganiseerd. Maandelijks brengt deze serie wijkgenoten achter de initiatieven onder de aandacht, ondersteund door Indebuurt033. Deze maand: ‘The girls get together’ in Nieuwland.


Charella Hulsbosch

Thee drinken, koekjes bakken en serieuze gesprekken: de perfecte ingrediënten voor een echte meidenavond. Renske van Twillert en Ymke Elsenaar organiseren zulke avonden voor Nieuwlandse meiden in de leeftijd van elf tot vijftien onder de naam ‘The girls get together’.


Het initiatief ontstaat als een jongerenwerker in Amersfoort signaleert dat er onder Nieuwlandse jongeren eenzaamheid heerst en er psychische nood is. Het zou goed zijn als er voor die jongeren een plek is waar ze hun ei kwijt kunnen, voor de twee Nieuwlandse vrouwen het startsein van hun missie. ,,Begin 2019 zijn we begonnen met het maken van concrete plannen en een visie. We hebben de meeste affiniteit met meiden, dus daar wilden wij graag activiteiten voor organiseren”, vertelt Van Twillert. ,,Het wijkfeest in juni hebben we aangegrepen om het eerste contact te leggen met zowel de meiden als hun ouders en daar werd gelijk al enthousiast gereageerd.”


WIJKBOERDERIJ Het initiatief komt tot stand, mede dankzij subsidie van Indebuurt033, en al snel komt Naomi de Graaf bij het team. Door een zoektocht naar vrijwilligers duurt het nog even voor het initiatief daadwerkelijk van start kan, maar sinds maart hebben de girls een plek om elkaar te ontmoeten. Als corona geen roet in het eten gooit, komen ze eens in de twee weken op donderdag bij elkaar in de wijkboerderij aan de Zeldertsedreef.


EERSTE KEER De eerste keer is gelijk al een succes. ,,Het is zo gezellig, af en toe echt een heerlijk kippenhok. Ik vind het prachtig. Het is mooi om te zien dat de meeste meiden van zichzelf best open zijn, ook naar kinderen van bijvoorbeeld een andere school die ze niet kennen. Wie nieuw is, wordt al snel opgenomen in de groep”, zegt de initiatiefneemster. De avond begint met een spel rond een bepaald thema, gevolgd door een opdracht die aanzet tot nadenken of samenwerken. Allemaal verpakt in de vorm van leuke activiteiten die aansluiten bij wat kinderen op die leeftijd bezighoudt, maar er is ook ruimte voor een serieuze toon. Onderwerpen als vriendschappen, sociale media en zelfvertrouwen passeren de revue. Op die manier betekent de groep voor veel meiden meer dan gewoon een gezellig avondje kletsen. Na het eerste uur volgt er nog een uur om te chillen, tiktokken of gamen.


IETS BETEKENEN Van Twillert had zelf ook wel naar zo’n groep willen gaan toen zij jong was. ,,Ik herinner me nog jeugdleiders van vroeger, mensen buiten mijn gezin waar ik op een prettige manier mee kon sparren. Als er dingen thuis tegenzaten, en dat gebeurde zeker, hadden zij een frisse blik op de zaak. Zij hebben mij toen zo geholpen, dat ik heb besloten dat ik later ook iets wil betekenen voor kinderen. Op jonge leeftijd gebeurt er bij hen zoveel, soms snap je het allemaal zelf even niet meer. Als je het zelf even niet meer ziet, is het fijn dat er iemand is die je weer op weg kan helpen. Ik trek al vanaf mijn zeventiende met jonge tieners op, dan zie je hoeveel je kunt betekenen door er te zijn.”


MEERWAARDE Twee weken na de eerste editie gaat Nederland in intelligente lockdown, maar dat weerhoudt de initiatiefneemsters niet. En ook een paar extra coronamaatregelen krijgen de Nieuwlandse dames niet klein. ,,Natuurlijk is het gewoon balen maar wij leven ook maar met de dag. Toen we niet samen mochten komen, hebben we wel laten merken dat we aan de meiden dachten. Zo hebben we een keer een tasje rondgebracht met een tijdschrift en wat andere leuke dingetjes daarin. Dat vonden ze zo leuk. Zodra de scholen weer open gingen, zijn wij ook weer begonnen. Op dat soort momenten ervaar je ook de meerwaarde. We zijn direct daarna het gesprek aangegaan over hoe zij die periode hebben ervaren. Relaties bouwen met de meiden is wat dit jeugdwerk typeert, ook tijdens de coronatijd blijven we daarmee doorgaan.”


[Meiden die meer informatie willen over het initiatief kunnen altijd een mail sturen naar: thegirlsgettogethernieuwland@gmail.com of het initiatief volgen op Instagram @thegirlsgettogether.