,,Criminaliteit loont niet, je wordt er doodongelukkig van'', zegt Samir.
,,Criminaliteit loont niet, je wordt er doodongelukkig van'', zegt Samir. Eigen foto

'Criminaliteit loont niet'

10 november 2020 om 16:46

'Ik hoop anderen te behoeden voor foute keuzes'

PREMIUM Na een periode vol met criminele activiteiten is het Samir gelukt om het rechte pad terug te vinden. Nu wil hij een voorbeeld zijn voor de jeugd.


Jeroen van der Veer

Na het overlijden van zijn moeder op vijftienjarige leeftijd deed hij alles om aan het snelle geld te komen: hij brak in, perste mensen af en beroofde personen met geweld. Meerdere jaren zat de inmiddels 28-jarige vast en dat heeft er mede voor gezorgd dat zijn ogen geopend werden.


,,Om mijn leven echt te beteren, moet ik met de billen bloot”, zegt Samir (achternaam bij de redactie bekend) als hem gevraagd wordt waarom hij juist nu zijn verhaal wil doen. ,,Ik heb alles in het leven wel meegemaakt en ik wil anderen dat besparen. Criminaliteit loont niet. Je wordt er doodongelukkig van, je familie schaamt zich voor je en je bereikt er geen reet mee. Ik wil dat anderen dit beseffen en al bereik ik maar één persoon; dan is hem of haar toch een hoop ellende bespaard gebleven.”


DOMME DINGEN DOEN Terug naar dertien jaar geleden; op vijftienjarige leeftijd moet Samir noodgedwongen afscheid nemen van zijn moeder, dat valt de toenmalige tiener zwaar. Samir is emotioneel zwak en vrienden maken daar misbruik van. Hij wordt meegesleurd de criminaliteit in en dat begint bij het plegen van auto-inbraken. ,,Tja, hoe begint zoiets?”, vraagt hij zich hardop af. ,,We hingen altijd buiten en als je je verveelt, ga je blijkbaar domme dingen doen. Bij ons begon dat met het stelen van een scooter waarop we inbraakjes pleegden. Ruitje intikken, spullen uit een auto halen en door naar de volgende.”


ZWARTE SCHAAP Ondertussen hadden zijn vader en broer door dat het niet goed met hem ging. Hij was, zo zegt hij zelf, het zwarte schaap van de familie. Wat zij ook probeerden, het lukte niet om Samir op het rechte pad te krijgen.


w        [Lees het volledige interview, waarin Samir vertelt hoe zijn leven er nu uitziet, op De Stad Amersfoort.nl Premium.


De Amersfoorter moest zes maanden zitten en eenmaal uit de gevangenis, ging Samir door met waar hij gebleven was en daarbij ging hij zelfs een stap verder. Een afpersing met geweld zorgde er uiteindelijk voor dat hij op 20-jarige leeftijd door het arrestatieteam uit zijn ouderlijk huis werd gehaald. ,,Ik heb mijn familie echt voor schut gezet. Iedereen keek hen raar aan voor mijn daden. Daar schaam ik mij enorm voor. Uiteindelijk moest ik 26 maanden zitten en heb ik rondgelopen met een enkelband. Die periode in de gevangenis was een hel. Toch is het voor alle slachtoffers die ik heb gemaakt veel erger. Zij hebben een trauma en daar heb ik spijt van. Eén van hen heb ik vanuit mijn cel ook een brief geschreven…”

DANKBAAR Terwijl hij achter slot en grendel zat, kreeg hij bezoek van zijn vader en broer. En zijn vrienden? Die waren er niet, blikt Samir terug. ,,De gasten met wie ik altijd was en met wie ik verkeerde dingen deed, hebben nooit wat laten horen. Dat heeft mijn ogen geopend. Mijn familie had al die tijd gelijk: dat zijn geen vrienden en bezorgden mij alleen maar ellende. Toen ik na al die tijd vrij was, kreeg ik wel bericht van ze. Dat ze een huis wisten waar tienduizend euro lag…”


Toen ik na al die tijd vrij was, kreeg ik ineens wel bericht van mijn oude ‘vrienden’. Dat ze een huis wisten waar tienduizend euro lag...

De Amersfoorter ging niet op de lokroep in en koos voor zijn familie. ,,In de gevangenis word je niet beter; je praat alleen maar met criminelen en dan is het verleidelijk om na je straf daarmee verder te gaan. Ik ben heel dankbaar dat mijn vader en broer mij hebben vergeven en dat ze mij op het rechte pad hebben gekregen. Alleen het is niet makkelijk geweest. Ik wilde werken en solliciteerde, maar ik werd nergens aangenomen. En weet je… ik kan dat nog begrijpen ook. In Amersfoort kende iedereen mij inmiddels als crimineel. Er was zelfs een werkgever die letterlijk zei: ‘Jou moet ik niet, je bent een crimineel’. Tja, en daar sta je dan als 25-jarige jongen. Wat moet je? Opnieuw de criminaliteit in is dan een makkelijke oplossing, maar toen heb ik veel steun van mijn broer gehad. Uiteindelijk kon ik bij een wasstraat in Vathorst aan de slag en daar had ik echt plezier in.”

EIGEN BEDRIJF Toch besluit Samir daar weg te gaan en hij komt een half jaar thuis te zitten. De Amersfoorter weet niet wat hij met z’n leven moet doen en kijkt vaak video’s op internet. Ondertussen wordt hij financieel gesteund door zijn broer en woont hij bij zijn vader. ,,Online zag ik iemand die auto’s aan huis schoonmaakte. ‘Dat wil ik ook doen’, dacht ik, maar ik had geen geld om te investeren. En nog meer aan mijn familie vragen; nee, dat kon ik echt niet doen.”

Toch gebeurde er diezelfde dag nog iets speciaals, zegt Samir drie jaar later: ,,Mijn broer belde mij op en vertelde over diezelfde video die ik had gezien. Hij vond het echt iets voor mij, omdat ik dit werk al min of meer had gedaan bij de wasstraat. Omdat ‘ie merkte dat ik hier blij van werd, schonk hij mij een startersbudget en daardoor heb ik nu al enkele maanden mijn eigen bedrijfje genaamd MobileCleaning. Ik krijg er zoveel energie van en mijn klantenkring blijft groeien.”


Het lijkt er dus op dat Samir een doel heeft gevonden en samen met zijn familie wil hij het bedrijf groter maken. ,,De stip aan de horizon is een eigen wasstraat”, zegt hij met een grote glimlach. ,,En de criminaliteit? Dat is verleden tijd. Nooit weer. Ik wil dan ook iedereen meegegeven die net als mij op een kruispunt terecht komt: kies voor je familie en ga niet het verkeerde pad op. Van snel geld word je niet gelukkig, met criminaliteit maak je je familie niet trots en je hebt er geen reet aan. Ik heb enorm veel spijt van al mijn daden en hoop door middel van dit verhaal ogen te openen bij mensen die pad dreigen te gaan volgen.”

Afbeelding
'Criminaliteit loont niet. Je wordt er doodongelukkig van, je familie schaamt zich voor je en je bereikt er geen reet mee.'