Afbeelding
BDU Media

'Gemeentelijke bekendmaking-en volgend jaar alleen online'

16 juni 2020 om 15:00

AMERSFOORT Het Amersfoorts college van B en W heeft op 9 juni besloten om vanaf 1 januari 2021 geen 'bekendmakingen' meer te publiceren in het papieren katern 'Stadsberichten' in deze krant. De openbare publicaties over besluiten of gebeurtenissen in de gemeente Amersfoort verschijnen wekelijks in deze krant.


Deze ontwikkelingen baren de Burger Partij Amersfoort (BPA) naar eigen zeggen 'grote zorgen', omdat hierdoor onder meer ouderen en burgers die onvoldoende digitaal vaardig zijn, niet of minder eenvoudig kennis kunnen nemen van deze openbare bekendmakingen.


DIGITAAL PUBLICEREN Volgens het college maken inwoners steeds meer gebruik van digitale middelen en is zij met ingang van 1 januari 2021 ze wettelijk verplicht de officiƫle bekendmakingen ook digitaal te publiceren. Vanaf dat moment is het niet meer verplicht om deze af te drukken in een huis-aan-huisblad. Wel wil de gemeente de overige 'Stadsberichten'-pagina's blijven publiceren in dit nieuwsblad.


TOEGANKELIJKHEID Volgens Ralph Langendam en Hans van Wegen namens de BPA is het verdwijnen van de juridische plicht tot publiceren van bekendmakingen in huis-aan-huisbladen, onder voorwaarden, nog geen reden om hiermee dan ook te stoppen.


,,Het lezen van de bekendmakingen als onderdeel van het lezen van een krant is voor veel mensen toegankelijker dan het bezoeken van een specifieke website.

Immers lang niet iedereen heeft een computer. Wij verwachten dat de extra moeite die zij anders zouden moeten doen om deze informatie tot zich te nemen ertoe zal leiden dat de informatiepenetratie afneemt."


LOKALE DIVERSITEIT Tot slot vreest de BPA 'grote gevolgen' voor de uitgever van De Stad Amersfoort, BDU Media in Barneveld, dat aan het begin van de coronauitbraak al een noodkreet publiceerde.
Dat zou de diversiteit in het lokale nieuwsaanbod kunnen aantasten.