Afbeelding
Eigen foto

'Nu werd ik zelf verdacht van corona'

16 juni 2020 om 15:07

PREMIUM ,,Het was heel vreemd”, aldus Vriesema, die al enkele weken in deze krant over haar werk in Meander Medisch Centrum vertelt. ,,Ik kreeg het enorm warm en voelde mij niet lekker. Volgens het protocol moest ik toen naar huis en mij laten testen." w Lees in deel 5 van deze serie hoe het nu met Caroline Vriesema gaat.


Beetje bij beetje begint Meander Medisch Centrum weer te functioneren zoals het voor de corona-crisis deed, maar nog altijd is men bezig met wat mogelijk komen kan. Het virus is nog alles behalve verslagen en daarom staat iedereen op scherp. Toch zijn de medewerkers van het ziekenhuis maar wat blij dat er weer adem gehaald kan worden en lijkt de grootste druk van de ketel. ,,En toen werd ik zelf verdacht van corona.”

Wekenlang werkte Caroline Vriesema op de corona-afdeling en sinds kort is dat niet meer nodig. De afdelingen zijn zo goed als leeg en de coronapatiënten die er nog wel zijn, worden verdeeld over andere afdelingen. Dat betekende dat het werk voor de Amersfoortse erop zat wat betreft het bestrijden van het virus en dat had ze ook stiekem wel nodig. De hectische weken 'hakten erin' en nu kan ze wat op adem komen. Haar werkzaamheden op de traumatologie-afdeling heeft ze weer opgepakt, al waren het voor de 30-jarige spannende dagen. Koorts zorgde ervoor dat ze zelf in de medische molen terecht kwam en de andere kant van de medaille ervaarde.

,,Het was heel vreemd”, aldus Vriesema, die al enkele weken in deze krant over haar werk in Meander Medisch Centrum vertelt. ,,Ik kreeg het enorm warm en voelde mij niet lekker. Volgens het protocol moest ik toen naar huis en mij laten testen. Of je dan schrikt? Mwah, het viel eigenlijk wel mee. Ik had namelijk geen last van mijn longen en ik had ook geen hoestje.”

Van de patiënten die ik heb behandeld, hoorde ik al dat het eenzaam was en nu merkte ik dat zelf

De dag daarna moest de verpleegkundige zich melden voor een test. ,,Dat was echt geen pretje”, doelend op het staafje dat diep je neus ingaat om een goede test af te kunnen nemen. ,,De tranen stonden in mijn ogen. Maar goed, dat vond ik nog niet eens het ergste. Dat ik noodgedwongen thuis in quarantaine moest zitten, vond ik vervelender. Van de patiënten die ik heb behandeld hoorde ik al dat het eenzaam was en nu merkte ik dat zelf. Je wereldje wordt opeens zo klein en dat terwijl je zelf in onzekerheid zit en behoefte hebt aan mensen om je heen.”

EINDELIJK BEZOEK Uiteindelijk ontving Vriesema goed bericht en kon ze uitzieken; ze had enkel en alleen een griepje en geen corona. ,,Een opluchting”, blikt ze terug. ,,Ondanks dat je er zeker van bent dat het niet kan, ga je toch wat twijfelen.”

Na het uitzieken kon Vriesema eindelijk doen waar ze al meerdere maanden op wachten; op bezoek bij haar opa. ,,Vanaf januari had ik hem niet gezien dus dat was fijn. Ja, natuurlijk… op anderhalve meter afstand.”

Na het uitzieken kon Vriesema eindelijk doen waar ze al meerdere maanden op wachten; op bezoek bij haar opa

GEOLIEDE MACHINE Ze vindt het wat raar om te zeggen, maar zelf ervaart de Amersfoortse ook dat ze steeds meer begint te wennen aan het ‘nieuwe normaal’. Ook in het ziekenhuis is dat zo, al zijn bepaalde dingen nog wel anders. ,,Onze afdeling, de traumatologie, is nog altijd niet op de oude manier inzetbaar. Die ruimte wordt grotendeels gereserveerd voor het geval er weer veel mensen opgenomen moeten worden. Hierdoor zitten mijn collega’s en ik verdeeld over het gehele ziekenhuis.”

Contact met haar team krijgen is dan ook lastig. Toch was er van de week een bijeenkomst met alle medewerkers van haar afdeling. ,,Via internet”, zegt ze. ,,Dat is heel gek, maar wel fijn om elkaar te zien en te spreken. We blikten terug op de afgelopen periode en daarin was iedereen het met elkaar eens; het was heftig. Tijdens het werk heb je dat niet door, maar nu… Ja, het heeft bij iedereen diepe indruk gemaakt.”

Onze afdeling, de traumatologie, is nog altijd niet op de oude manier inzetbaar

TWEEDE GOLF Toch zijn er ook positieve punten te benoemen als Vriesema terugdenkt aan de afgelopen periode. ,,Ik weet zeker dat ik door wil gaan met dit werk. Het is zo mooi om iets voor een ander te betekenen. Daarnaast heb ik ook tijdens de online bijeenkomst aangegeven dat ik het team mis. Ondanks dat de collega’s op de corona-afdelingen geweldig waren, mis je toch je eigen mensen. Doordat je van elkaar gescheiden bent, merk je pas wat voor geoliede machine we waren. Raar eigenlijk dat je zo iets vervelends nodig hebt om dat te beseffen.”

Op de vraag of Vriesema bang is voor een tweede corona-golf, komt een aarzelend antwoord. Ze wil zich niet laten leiden door angst, maar ze beseft ook dat ze realistisch moet zijn. ,,Het kan zomaar en wij moeten met z’n allen daar op voorbereid zijn. Corona is nog niet verslagen, ik blijf het zeggen.”

Als geen ander beseft de goedlachse dertiger dat iedereen in Nederland zich aan de regels moeten houden, maar ze ervaart dat niet iedereen dat doet. ,,En dat snap ik echt niet”, is ze stellig. ,,Tijdens de bijna volledige lock-down kon iedereen dat wel. En nu… nu we nog maar een paar regeltjes hebben, gebeurt dat niet meer zo strikt als eerst. Dat snap en begrijp ik niet. We moeten blijven opletten en het virus geen kans geven.”

door Jeroen van der Veer

Lees ook:
'Wij zien gelukkig veel mensen de afdeling lopend verlaten' (1, gratis)
'Sluiten van afdeling was een hoogtepuntje' (2, premium)
'Ik ben angstig voor een tweede piek' (3, premium)
'Alle corona-afdelingen hebben we kunnen sluiten' (4, premium)

Caroline Vriesema: 'Corona is nog niet verslagen, ik blijf het zeggen.'