'Natuurman' Jonathan maakt een film over de broedende slechtvalken in de Onze Lieve Vrouwetoren.
'Natuurman' Jonathan maakt een film over de broedende slechtvalken in de Onze Lieve Vrouwetoren. Daan Bleuel

Natuurman filmt slechtvalken

16 juni 2020 om 15:29

PREMIUM Ze waren de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Het slechtvalkenpaar dat de Onze Lieve Vrouwetoren middenin Amersfoort uitkoos om er hun jongen groot te brengen. Laatst nog zorgde een jong dat uit het nest viel voor opschudding in de plaatselijke pers. Puttenaar Jonathan van Deelen maakt een film van de belevenissen van het slechtvalkengezin.


Zijn favoriete standplaats is De Varkensmarkt, van waar hij een goed beeld heeft op de nestplek in de toren. ,,Met mijn zoomlens kan ik heel dichtbij komen. Ik kan het aan- en wegvliegen van de ouders heel goed zien.’’ Ook de jongen, die groot genoeg zijn geworden om hun omgeving te gaan verkennen, kreeg Van Deelen veel voor de lens. ,,Ze namen grote risico’s toen ze buiten het nest op randjes gingen zitten. Maar daar werden ze helemaal niet zenuwachtig van.’’


Via de site https://www.hetgroenehuisamersfoort.nl/slechtvalk is het nest te zien. Via de site ‘Beleef de lente’ van de Vogelbescherming zijn ook slechtvalken (en andere vogels) te volgen. Filmbeelden van Natuurman Jonathan zijn te zien op YouTube, Facebook en binnenkort ook op Instagram.


w         [Op destadamersfoort.nl kunnen abonnees het uitgebreide premium interview lezen en een video van Jonathan bekijken.

Van de toren gekukeld jong kijkt op de grond brutaal om zich heen.
Slechtvalk op de toren, middenin Amersfoort.