column

27 oktober 2020 om 17:04

Hij Komt, Hij Komt!

Afgelopen zaterdag heeft uw stukkiesschrijver, hij gelooft toch dat Sinterklaas bestaat, mogen meerijden in de auto van Sinterklaas, de zogenaamde sintmobiel. Op uitnodiging van Natasja Eversen van het sinterklaascomité reed ik mee in de auto die van buiten was versierd met het prachtige oude grijze statige hoofd van de Sint met daar omheen pepernoten en mooi verpakte cadeautjes.


Was hartstikke zenuwachtig want als deze sintmobiel door Amersfoort rijdt kan het zomaar zijn dat de Goedheiligman ook daadwerkelijk naar Amersfoort komt. Kreeg uit Spanje een héél geheimzinnig berichtje van de geheimpjespiet die mailde dat er een auto door Amersfoort ging toeren, of ik daar dan in mee wilde rijden als voorbereiding op de grote dag, de intocht op 14 november 2020. Daar hoefde uw stukkiesschrijver, tevens gek op marsepein, niet lang over na te denken want hij is gek op autorijden, helemaal als het de auto van Sinterklaas betreft.


Onderweg kwamen we onze burgemeester Lucas Bolsius tegen, keurig met mondkapje met Amersfoort logo, die ook heel verrast was dat de Sint naar de Keistad komt. Hij kwam met veel bruikbare tips in verband met dat stomme coronavirus dat zorgt voor veel aanpassingen bij de intocht van de Sint. De kindertjes hoeven bij de kachel hun schoentjes niet anderhalve meter uit elkaar te zetten en verlanglijstjes kunnen al worden ingevuld want de winkels waar Sinterklaas inkopen doet zijn coronaproof ingericht, klaar om de Sint te ontvangen. Er zijn genoeg cadeautjes in voorraad dus de pakjespieten zijn van harte welkom om te komen winkelen in Amersfoort.


De intocht zal niet zo’n spektakel worden als vorig jaar. Natasja houdt ons op de hoogte zodat we eventueel opnames kunnen maken en uitzenden bij Eemland1/Mediagroep EVA want de intocht komt er maar zal te zien zijn in een livestream op televisie en op de website van Sinterklaasstad. Helaas geen duizenden uitgelaten zingende kinderen die vol verwachting met rode wangen van opwinding op de komst van Sinterklaas en zijn Pietermannen en vrouwen staan te wachten in de Insteek- of Eemhaven. Geen handjes schudden met de Sint, geen snoepgoed van de lekkernijenpiet op de Eemkade, geen ‘op schoot bij de Sint’ om hem een tekening te geven, geen ritje op dat edele witte paard Amerigo door de binnenstad, geen grote dampende paardenhopen in de Langestraat, geen huppelend dweilorkest met muziekpieten, geen acrobatenpieten, geen giechelpieten, geen hoofdpiet met het grote boek, geen dom pietje, geen hoogbegaafd pietje, geen ADHD pieten. Heb wel een briefje aan de Sint geschreven dat hij meneer Buijtelaar en meneer Kraanen van de gemeente in de zak moet stoppen als ze nog meer groen en bomen vernielen. Dan kan de maan namelijk niet langer door de bomen schijnen want die zijn gekapt. Vol verwachting klopt het hart van uw stukkiesschrijver, tevens het hele jaar niet heel stout geweest!


Joop de Keijzer