In twee dagen tijd werden er veertien risicovolle situaties gefilmd tijdens een onderzoek naar de drukte.
In twee dagen tijd werden er veertien risicovolle situaties gefilmd tijdens een onderzoek naar de drukte. BDUmedia

Verkeerschaos Neptunusplein

27 oktober 2020 om 14:16

'Meer bekendheid parkeergarage is cruciaal'

Jeroen van der Veer

PREMIUM Ongelukken zullen niet lang op zich laten wachten als de situatie blijft zoals het nu is op het Neptunusplein. De drukte op het plein is vooral op vrijdag en zaterdag erg groot en uit onderzoek is gebleken dat het onderbuikgevoel van veel omwonenden gegrond is; in twee dagen tijd werden er veertien risicovolle situaties gefilmd tijdens een onderzoek naar de drukte.

Diverse omwonenden deden hun beklag over de gevaarlijke situatie, onder meer in een artikel op De Stad Amersfoort.nl. Na publiciteit in de krant ondernam de gemeente actie. Er werd aangekondigd dat de gemeente gaat handhaven op de situatie. Dit is, zo blijkt, alleen gebeurd door het uitdelen van waarschuwingen en dat terwijl de verkeersdrukte ongewijzigd bleef. Dit kan zo niet langer, vinden ze bij politieke partij DENK. Tahsin Bülbül wil een oplossing voordat er echt ongelukken gebeuren. ,,In het onderzoeksrapport wordt opgesomd wat er niet goed gaat, maar een oplossing is nergens te vinden. We zijn nu een half jaar verder zonder concrete verbetering voor de verkeersstromen op het Neptunusplein.”

Is de drukte te herleiden naar de nieuwe supermarkt die in het voormalig Jumbo-pand zit? Het verkeersonderzoek van de gemeente werd in maart uitgevoerd, terwijl Omur Supermarkt pas in de zomer neerstreek op het Neptunusplein. Tijdens dit onderzoek plaatste de opdrachtgever (Bureau De Groot Volker) een camera op zes meter hoogte waardoor de mensen niet herkenbaar in beeld zijn, maar er wel goed overzicht kwam van de situatie. Het Neptunusplein beschikt in totaal over 371 parkeerplaatsen en uit onderzoek blijkt dat tijdens de topdrukte slechts 85 procent van de parkeervakken vol stonden.

,,Veel mensen weten niet dat er onder Omur supermarkt een pakeergarage is”, aldus Bülbül die de straat op ging om met omwonenden en automobilisten te spreken. ,,De garage beschikt sinds kort zelfs over een lift die uitkomt in de supermarkt. Omwonenden hebben mij gezegd hier niets van te weten en dat heeft mij verbaasd. Daar ligt ook een taak van de gemeente, vind ik."

w        [Lees het uitgebreide interview verder op De Stad Amersfoort.nl Premium.


Zij moeten een voorlichtingscampagne starten. Op de site van de parkeerservice staat namelijk dat er geen lift aanwezig is en bewegwijzering is er niet.”

,,Voor ons zijn goede aanwijsborden naar de garage toe de eerste stap die genomen moet worden”, vervolgt Bülbül. ,,Als we met z’n allen willen dat de parkeermogelijkheden optimaal gebruikt worden, moeten we toch kenbaar maken dat er een garage is.”


Bij de Van Linschotenstraat staat wél een bord voor de parkeergage, maar deze geeft slechts aan dat men rechtdoor moet rijden. ,,Daarnaast valt ons op dat bij het Neptunusplein gebruik is gemaakt van borden die veel minder goed opvallen dan andere borden in de stad.”

WILDGROEI AAN BORDEN Door gebruik te maken van de garage komt mogelijk ook een oplossing voor de verkeersophopingen bij het Neptunusplein in beeld. Zo is bij de inrit van de parkeervakken vaak een wachtrij en dit leidt tot blokkade van de rijbaan en het voetpad. Hierdoor rijden regelmatig auto’s tegen de rijrichting in het parkeerterrein op. ,,Daarnaast laten de observaties bij het parkeerterrein zien dat veel voetgangers oversteken zonder gebruik te maken van het zebrapad”, staat te lezen in het rapport. ,,Ook werd er veel over de stoep gefietst en is er op drukke momenten sprake van veel foutparkeerders op de stoep.”

,,Los van het feit dat weggebruikers zich moeten houden aan de regels, ligt er ook een taak bij de gemeente”, vindt Bülbül . ,,Door de verkeerssituatie hebben ondernemers zelf borden langs de weg geplaatst en dit maakt de situatie niet duidelijker. Zelfgemaakte borden zorgen voor meer chaos en daarom wil ik de gemeente adviseren hier eens goed naar te kijken en zelf te zorgen voor goede bewegwijzering.”

ACTIEPLAN Kortom; dat weggebruikers zich onveilig voelen bij het Neptunusplein is niet zo gek en ook de verkeersdrukte is omwonenden en ondernemers nog altijd een doorn in het oog. De gemeente geeft aan de situatie te monitoren en actie te ondernemen, maar volgens Bulbul moet men daar niet te lang mee wachten. ,,Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we straks niet zeggen: ‘Dit ongeluk had kunnen voorkomen als we iets hadden aangepast’. Dat moeten we echt voor zijn en daarom heb ik het college om een actieplan gevraagd.”

Geschreven door Jeroen van der Veer


Sinds de komst van Omur Supermarkt is de drukte alleen maar toegenomen. Een probleem dat van te voren ingecalculeerd had kunnen worden, maar mogelijk over het hoofd is gezien. Zo was Omur eerst gevestigd op De Kamp en ook daar stonden vaak tientallen auto’s voor de winkel te wachten. Dit zorgde voor verkeersopstoppingen en na de verhuizing heeft dit probleem zich verplaats naar de Van Linschotenstraat.