,,Natuurlijk wilde ik meedoen; ik heb niets om mij voor te schamen en het was een leuke ervaring.”
,,Natuurlijk wilde ik meedoen; ik heb niets om mij voor te schamen en het was een leuke ervaring.” Robert van Hall

Keller in 'Het Perfecte Plaatje'

27 oktober 2020 om 16:38

'Zo spannend is het allemaal niet hoor'

PREMIUM Model staan is voor Renata Keller (28) inmiddels geen spannende ervaring meer, maar gisteravond keek ze toch wat nerveus naar het televisieprogramma Het Het Perfecte Plaatje. De Amersfoortse was een van de modellen die tijdens dit populaire programma uit de kleren gaat. ,,Dat Nederland mij zonder kleren ziet, vind ik eigenlijk niet zo spannend. Ik ben trots op mijn lichaam.”


Jeroen van der Veer

Zelfverzekerd spreekt Keller over haar deelname aan het RTL 4-programma waarbij bekende Nederlanders leren fotograferen door middel van opdrachten. Omdat hiervoor modellen nodig zijn, besloot Keller zich aan te melden. ,,Op dat moment wist ik nog niet dat het voor dit programma was”, zegt ze lachend. ,,Vorig jaar wel. Toen had ik mij ook opgegeven, alleen dachten ze dat ik te jong was. Best een mooi compliment, toch? Nu ze weer modellen zochten, heb ik mij opnieuw aangemeld en werd ik benaderd. Natuurlijk wilde ik dat; ik heb niets om mij voor te schamen en het was een leuke ervaring.”


WERKEN IN HET ZIEKENHUIS Dat Keller aan het programma mee heeft kunnen doen, kan een klein wonder genoemd worden. Door een zenuwaandoening (FNS) kon ze vorig jaar opeens niet meer lopen en praten. Na een herstel van enkele maanden, is ze nu weer bijna de oude. Zo gaat ze volgende week beginnen met haar werk op de poli-afdeling in het ziekenhuis en wil ze graag dokters-assistent worden. Of het niet raar is dat haar patiënten haar dan naakt hebben gezien? ,,Haha, welnee. Dan weet ik tenminste welke programma’s ze hebben gekeken en vraag ik of ze het leuk vonden. Kom op, we hebben het over een lichaam. Iedereen heeft er eentje en ik kies ervoor om voor een camera te staan. Zo spannend is het allemaal niet hoor, al moet mijn vriend er soms nog wel een beetje aan wennen dat ik dit doe.”

PORTFOLIO Dat ze inmiddels zo vaak voor de camera staat, had ze enkele jaren geleden niet kunnen bedenken. Pas in 2015 verscheen ze voor het eerst voor de camera. ,,Daarvoor ging op wel eens op pad met een cameraatje en maakte zelf wat foto's. Toen ik een keer een leuke foto voor Facebook wilde, werd er een professionele foto van mij gemaakt. Vanaf toen is het balletje gaan rollen en van het een kwam het ander. Ik kreeg meerdere shoots, mijn portfolio groeide en meerdere fotografen wilden graag met mij samenwerken.

Tja, hoe dat kan? Geen idee, want ik ben niet het type meisje die iedereen bij modellen voor ogen heeft. Ik sport niet al te vaak, eet wat ik wil en ben niet bezig met shoppen en mode. Ik heb trouwens niet eens een weegschaal; zegt dat genoeg?”


w        [Lees het volledige interview met Keller op De Stad Amersfoort.nl Premium.






ZENUWACHTIG Waar de liefde voor fotografie dan wel vandaan komt? Het spelen met de lens en licht, geeft ze aan. Met een beeld kan volgens haar een heel verhaal vertelt worden. Voor de camera van weekblad Panorama ging ze vrijwel helemaal bloot en met die foto wist ze veel mensen en zichzelf te verrassen. ,,Mijn moeder wist dat ik daarvoor een shoot ging doen, maar mijn stiefvader niet. Pas toen de foto's waren gemaakt, vertelde ik het hem. Hij was niet direct enthousiast, maar toen ik in het blad stond was hij toch erg trots.”

Vanaf dat moment werden de foto's steeds pikanter en soms zelfs helemaal naakt. Toch probeert Keller elke keer weer te verrassen en daarom kiest ze voor artistiek naakt; je ziet veel, maar toch niet alles. Toch is dat dinsdagavond voor een miljoenenpubliek wel anders. Tijdens het Het Perfecte Plaatje is zij een van de naaktmodellen die gefotografeerd moeten worden door de bekende Nederlander. De opnames zijn al geweest, maar het eindresultaat is ook voor haar een groot vraagteken. ,,De fotograaf moest een voorwerp uitkiezen, waar ik uiteindelijk aan gekoppeld was. Het was dus voor ons beiden een verrassing. Van het voorwerp en mij moest een mooie foto gemaakt worden en ik kan je zeggen: hij/zij was zenuwachtiger dan dat ik was.”


De fotograaf moest een voorwerp uitkiezen, waar ik uiteindelijk aan gekoppeld was. Het was dus voor ons beiden een verrassingNABEWERKING Binnen een half uur zat de opdracht erop en was ook de klus voor Keller geklaard. Dinsdagavond om half negen wordt de uitzending uitgezonden: ,,Ik ben erg benieuwd voor welke foto is gekozen. Wij mochten de fotografen als model niet echt aansturen en ondanks dat kijkers misschien denken dat veel in scene is gezet, kan ik benadrukken dat dit absoluut niet het geval is.”

In het programma worden de foto’s na het maken nog bewerkt. Dat hoort nou eenmaal bij het vak, maar voor Keller hoeft dit niet perse. ,,Ik ben wat je ziet, toch? Dat ze een beetje de kleuren aanpassen kan ik begrijpen, maar soms zie je ook foto’s… Nee, dat hoeft van mij allemaal niet.”

WERKEN IN HET ZIEKENHUIS Dat Keller aan het programma mee heeft kunnen doen, kan een klein wondertje genoemd worden. Door een zenuwaandoening (FNS) kon ze vorig jaar opeens niet meer lopen en praten. Na een herstel van enkele maanden, is ze nu weer bijna de oude. Zo gaat ze volgende week beginnen met haar werk op de poli-afdeling in het ziekenhuis en wil ze graag dokters-assistent worden. Of het niet raar is dat haar patiënten haar dan naakt hebben gezien? ,,Haha, welnee. Dan weet ik tenminste welke programma's ze hebben gekeken en vraag ik of ze het leuk vonden. Kom op, we hebben het over een lichaam. Iedereen heeft er eentje en ik kies ervoor om voor een camera te staan. Zo spannend is het allemaal niet hoor, al moet mijn vriend er soms nog wel een beetje aan wennen dat ik dit doe.”