Nynke van Beem: ,,Met zijn allen ben je een stem richting de politiek.”
Nynke van Beem: ,,Met zijn allen ben je een stem richting de politiek.” Kees van Beem

Signaal afgeven door er te zijn

26 oktober 2020 om 10:45

MIDDEN IN DE WEEK


Behalve in kerken komen gelovigen ook op andere plekken samen. Ans Bruins sprak met Nynke van Beem (69) over de wake op de eerste zondagmiddag van de maand bij het Detentiecentrum in Soesterberg.


[Wie bent u?

,,Ik ben geboren in Schoonebeek en opgegroeid in Apeldoorn. Daar ging ik naar school en na de MMS deed ik de N12-opleiding. Daarmee heb ik op verschillende plekken als leidinggevende in de thuiszorg gewerkt. Met voldoening kijk ik terug op onder andere mijn tijd bij Zorgwacht in Utrecht. Daar haalden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een diploma en konden dan aan de slag in de zorg.”


[Waar woont u nu?

,,Mijn man en ik wonen al twaalf jaar met veel plezier in Kattenbroek; ligging en opzet van de wijk spraken ons aan. Aangezien wij altijd een kerk in de wijk zoeken, kwamen wij ook vanwege het oecumenische karakter uit bij Het Brandpunt.”


[Wat ging u daar doen?

,,Het heeft altijd met diaconaat te maken. Thema’s als duurzaamheid, groene kerk en zorg om mensen vind ik belangrijk. Met anderen zoek ik naar antwoorden op vragen als: hoe ga je om met je leefomgeving, met energie en met voedsel? Uiteindelijk merk ik dan dat armen altijd de dupe zijn, zowel dichtbij als veraf. Met mensen uit diverse kerken uit Amersfoort en omgeving ga ik al ruim tien jaar regelmatig op de eerste zondag van de maand naar het Detentiecentrum waar mannen, vrouwen en gezinnen gevangen worden gehouden. Deze mensen hebben geen strafblad, zijn uitgeprocedeerd en wachten op uitzetting.”


[Waarom doet u dat?

,,Door al mijn vrijwilligerswerk loopt als een rode draad dat ik mij wil inzetten voor mensen die niet gezien worden. In Zeist zitten mensen achter een muur en prikkeldraad. Men ziet ons niet als wij daar zijn en wij zien hen niet. Wij mogen niet verder dan het hek, iemand spreekt, wij luisteren, zingen, zijn stil en steken bloemen in het hek. Er wordt aan de mensen binnen verteld dat wij er zijn.”


[Hoe voelt het daar te zijn?

,,Eigenlijk voel je je heel machteloos maar door je aanwezigheid met velen, geef je een signaal af. Met zijn allen ben je een stem richting de politiek. Want het vreemdelingenbeleid klopt niet, er worden rechten geschonden. De mensen worden onzichtbaar gemaakt en dat is mensonwaardig.”


Meer informatie: wakezeist.nl.