Dick van der Niet speelt graag muziek van Barnard. Muziek is voor hem een ontdekkingstocht. ,,Het beroert je, het ontroert je."
Dick van der Niet speelt graag muziek van Barnard. Muziek is voor hem een ontdekkingstocht. ,,Het beroert je, het ontroert je." Martin Snaterse

'Ik wil eerlijke muziek maken'

27 oktober 2020 om 17:38

Symposium rondom Barnard in De Inham


AMERSFOORT Vanwege de honderdste geboortedag van theoloog en dichter Willem Barnard verzorgt De Inham, iets verlaat, op 1 november het symposium ‘Mens in wind en vuur’. Liederen van Barnard zijn opgenomen in protestantse en katholieke liedbundels.


Martin Snaterse

Iemand die de liederen van Barnard graag zingt en speelt, is Dick van der Niet, pianist in de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt in Kattenbroek en voormalig begeleider van de samenzang in De Inham. Als kleine jongen al werd hij gegrepen door muziek, vertelt hij. ,,Dat gebeurde in de kerk. Een psalmboekje, gekregen van mijn ouders op mijn achtste verjaardag, zette mij op het spoor van de muziek. Ik bladerde erin tijdens de preek en raakte gefascineerd door de exotische aanduidingen boven de psalmen: ‘aeolisch’ en ‘phrygisch’. Later begreep ik dat dat kerktoonsoorten waren. Ik ging heel precies luisteren naar de organist. Zo leerde ik die kerktonen herkennen. En wilde dat ook zelf kunnen spelen.”

Muziek is voor Van der Niet ,,een ontdekkingstocht”. ,,Het beroert je, het ontroert je. Ik liet me steeds intenser raken. Door de schoonheid. Dat kan muziek met je doen. Of een schilderij. Maar ook een mier die over de tafel loopt.”

Hij houdt van ,,eerlijk spreken, en van eerlijk spelen”, zegt hij. ,,Ik wil eerlijke muziek maken, die klopt. Met de tekst waar de muziek bij geschreven is. Met mezelf en met de situatie waarin het klinkt. Ik speel hetzelfde lied nooit op dezelfde wijze. Het moet passen bij dat moment.”


FAMILIE Wat Van der Niet aanspreekt in de liederen van Barnard, zijn de combinatie van woord en muziek. ,,Die maken verbinding met me. Alsof zij familie van me zijn. Of: ik zou wíllen dat ze familie van me zijn. Dat kan in een woord of een zin zitten. Of in de sfeer die een lied ademt. Voor mij is het heel belangrijk dat ik ruimte ervaar. Ik pas niet in een hokje van een kerk of van mensen. Ik wil een vrij, denkend mens zijn, die zelfstandig probeert zijn weg te gaan. Als ik dat hoor in een lied, dan maakt me dat blij. ‘Gods goedheid is te groot voor het geluk alleen.’ Prachtig toch? Dat kun je zingen als je blij bent én als je verdrietig bent of bang of onzeker.”

Is de taal van Barnard nog wel van deze tijd? ,,Nou ja”, zegt Van der Niet, ,,een tekst als ‘De aarde is vervuld van goedertierenheid’ klinkt ouderwets. Het raakt aan de taal van de Bijbel en minder aan het moderne levensgevoel. Dat klopt. Maar het is poëtisch. Dat kun je leren waarderen. Teksten uit de negentiende eeuw vinden we nu sentimenteel. Maar ook taal die niet de mijne is, kan eerlijke taal zijn. Dat maakt dat Willem Barnard het nu nog waard is gezongen te worden.”

[Meer informatie en opgave via:
[inham.net/evenementen.