Fotografe Gerda Kalmann deelt haar passie voor India in het fotoboek: Ganga Naga.
Fotografe Gerda Kalmann deelt haar passie voor India in het fotoboek: Ganga Naga. Gerda Kalmann

'Fantastisch om terug te zien'

27 oktober 2020 om 17:43

Amersfoortse legt groots festival vast

PREMIUM Één keer in de twaalf jaar trekken miljoenen Indiërs naar Allahabad voor het religieuze festival Kumbh Mela. De Amersfoortse Gerda Kalmann verwondert zich al jaren over dit fenomeen en deelt die passie nu in haar eerste eigen boek: Ganga Naga.


Charella Hulsbosch

Na eerder meegewerkt te hebben aan boeken over onder andere het Soesterkwartier, Bunschoten-Spakenburg en over de begraafplaats Rusthof komt de Amersfoortse Gerda Kalmann nu met een eigen boek over een bijzonder Indiaas ritueel. Voor het fotoboek maakte de fotografe een selectie van foto’s die ze tijdens drie bezoeken aan het Indiase festival Kumbh Mela maakte.


Kalmann: ,,Er zijn al veel boeken over India, ik wilde daar niet nog zo’n zelfde boek aan toevoegen. Na mijn bezoeken aan de Kumbh Mela, wist ik dat mijn boek daarover moest gaan. Mensen die ik na mijn reizen over het festival sprak, kenden het niet. Dat gaf voor mij de doorslag.”

RELIGIE Kumbh Mela is een religieus festival dat om de drie jaar wordt gehouden, afwisselend in vier steden in India. Volgens de legende heeft de god Vishnu op die vier plaatsen een druppel nectar geknoeid, genoeg om onsterfelijk te worden. Vanaf dat moment zijn die plekken heilig en wordt de Kumbh Mela afwisselend in die steden gehouden.


,,De eerste keer was fantastisch. Ik had dit nooit eerder gezien. Er komen miljoenen mensen op af die zich allemaal onderdompelen in het heilige water van de Ganges.”


GROOTS Het festival in Allahabad is met afstand het grootste festival van hindoes. Het duurt zes weken en om alle bezoekers te kunnen herbergen wordt er op de droge bedding van de Ganges een complete stad gebouwd van tenten, tempels, eetgelegenheden, wasplaatsen en sinds enkele jaren ook toiletten. Één keer ging Kalmann naar een kleiner Kumbh Mela-festival in de Indiase stad Rajim en twee keer ging ze naar het festival in de stad Allahabad. ,,Ik vind het geweldig om te zien hoe die mensen zich vol overgave en aanbidding onderdompelen en offers brengen. Ik ben zelf niet religieus maar ik vind die devotie waarmee dit gebeurt, geweldig om te zien.”


CULTUURSHOCK De liefde voor India begint bij Kalmann al tijdens haar eerste bezoek in 1996, al was dat in het begin ook wel even wennen. ,,Je komt midden in de nacht aan als je vanuit Nederland vliegt. Wanneer je het vliegveld uit loopt, ruik je meteen een hele indringende geur."


PASSIE Naast haar fascinatie voor het land en de gebruiken, wakkert India ook de passie voor fotograferen aan. Een opleiding op de fotovakschool en het aanschaffen van betere apparatuur zorgen ervoor dat fotografie niet meer weg te denken is uit het leven van de Amersfoortse.


Ganga Naga is te koop in de Algemene Boekhandel en Boekhandel Veenendaal, of te bestellen via: gerdakalmann@ziggo.nl, www.gerdakalmann.nl.

w        Lees het volledige interview met Gerda Kalmann op De Stad Amersfoort.nl Premium.

,,Overal waar ik heen ga heb ik m'n camera bij me.” De komende tijd zal dat niet in India zijn, vertelt ze tot haar grote spijt. ,,Ik vind het heel erg dat ik er voorlopig niet meer heen kan. Na een week of vijf-zes in India heb ik wel weer zin om naar huis te gaan, maar zodra ik een paar weken thuis ben, verlang ik weer terug. Nu ben ik al vanaf begin 2019 niet meer geweest.”

Kalmann’s fascinatie voor religieuze uitingen is echter veel breder dan alleen India. De fotografe vertelt net zo enthousiast over de intensieve gebeden die zij zag aan de Klaagmuur in Jeruzalem, haar tijd bij de monniken in een Roemeense kloosterkerk of de Semana Santa in Spanje ,,Ik vind het fantastisch dat ik al deze mooie cultuuruitingen kan fotograferen en daarna ook de foto’s terug kan zien,” legt ze uit ,,Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen dat ze nooit naar India willen, maar ik denk dat je als fotograaf met andere ogen kijkt.”

[KADER

Titel: Ganga Naga

ISBN: 978-90-824530-7-2

Prijs: € 47,50

Te koop: In de Algemene Boekhandel en Boekhandel Veenendaal, of bestellen via: gerdakalmann@ziggo.nl

www.gerdakalmann.nl

De Amersfoortse Gerda Kalmann deelt haar passie voor India in haar eerste fotoboek: Ganga Naga
Gerda Kalmann tijdens de Kumbh Mela in Allahabad in 2013.
 Voor het fotoboek maakte Kalmann een selectie van foto’s die ze tijdens het Indiase festival Kumbh Mela maakte.
Afbeelding