Tentoonstellingen op afspraak te bezoeken

26 oktober 2020 om 12:24


De coronamaatregelen zijn aangescherpt, maar gelukkig blijft het mogelijk om de tentoonstellingen in het Eemhuis te bezoeken. Door van te voren een afspraak te maken of online een ticket te kopen, kan dit op een veilige manier doorgaan.

75 JAAR LKG DE PLOEGH Op de derde verdieping bij Archief Eemland is de nieuwe tentoonstelling ‘Nou gaan we ploegen!’- 75 jaar LKG de Ploegh ingericht. Een tentoonstelling met foto’s, posters en replica’s van werken van Toon Tieland, Max Keuris en Johan Traarbach en andere Ploegh-kunstenaars. Gastconservator, verslaggever AD Amersfoortse Courant en schrijver Wichard Maassen maakte een keuze uit bekende en minder bekende werken van De Ploegh. Daarnaast zijn replica’s van Amersfoortse stadsgezichten, gemaakt door Martin Brink en leerlingen, te zien. De afbeeldingen van de historische stadsgezichten zijn opnieuw vastgelegd door huidige Ploeghleden: fotografen Anton Havelaar, Nannita van Veen en Marie-Louise Dooijes. Ook is een film te bekijken met huidige Ploeghleden aan het werk en een interview te beluisteren met Adriana Nichting, voorzitter van de LKG de Ploegh over toen, nu en straks. Voor een bezoek kan een afspraak gemaakt worden via mail naar archiefeemland@amersfoort.nl of bel (033) 469 5017. Archief Eemland is open van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling maakt deel uit van een serie van vier tentoonstellingen over LKG De Ploegh die t/m 8 november zijn te zien. De drie andere tentoonstellingen zijn ’75 jaar De Ploegh’ bij Galerie de Ploegh,‘Vrijheid = Verbeelding’ bij Museum Flehite en ‘De zielenroerselen van de kunstenaar’ in het Rietveldpaviljoen.

Kunsthal KAdE In Kunsthal KAdE is de actuele tentoonstelling This Is America | Art USA Today te zien. De Amerikanen gaan op 3 november naar de stembus om een nieuwe president te kiezen; Donald Trump of Joe Biden. Een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Kunsthal KAdE ging in de aanloop naar de verkiezingen op zoek naar de manier waarop kunstenaars zich positioneren. In de tentoonstelling brengen bijna veertig Amerikaanse kunstenaars via schilderijen, foto's, muurschilderingen, documentatie en installaties de Verenigde Staten naar Nederland. In hun werk behandelen zij actuele thema's als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en 'Trump'. Robbert Roos, samensteller van de tentoonstelling, maakte in de zomer van 2019 een roadtrip door het land. Hij reed van de oost naar de westkust en weer terug en sprak met kunstenaars, curatoren en galeriehouders. Roos: ,,Politiek en sociaal is het een verscheurd land, waarin niet alleen Republikeinen en Democraten fel tegenover elkaar staan, maar ook stad en platteland in verschillende belevingswerelden lijken te leven, raciale spanningen onverminderd actueel zijn, een religieus-conservatieve beweging actief probeert progressieve wetgeving terug te draaien en de kloof tussen arm en rijk steeds pregnanter lijkt te worden. Kunstenaars nemen van oudsher positie in binnen het maatschappelijke debat."
Tickets zijn verkrijgbaar via:
www.kunsthalkade.nl.