Anton Groot tijdens zijn afscheid.
Anton Groot tijdens zijn afscheid. Henry Krul

Afscheid amateurkunst-icoon

27 oktober 2020 om 17:41

'Een passend eerbetoon'

AMERSFOORT Na een loopbaan van 41 jaar bij diverse Amersfoortse culturele instellingen heeft Anton Groot op vrijdag 2 oktober afscheid genomen van Scholen in de Kunst. Met een bescheiden feestje heeft hij zijn werkzame leven afgesloten. Het Eemhuis is stil zonder Anton.


Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort, kon Groot in 1979 als dienstweigeraar voor vervangende dienst terecht bij de Amersfoortse Culturele Raad (ACR). De ACR was destijds een gemeentelijke organisatie verantwoordelijk voor het initiëren en ondersteunen van podiumkunsten, amateurkunst en kunstprojecten in het onderwijs. Aansluitend kreeg hij daar een vaste aanstelling. Vanaf de beginjaren had hij onder meer de sector onderwijs onder zijn hoede. Bij de fusie met een aantal andere kunsteducatieve instellingen en de oprichting van Scholen in de Kunst nam hij de verantwoordelijkheden voor het kunstaanbod middelbaar onderwijs en voor amateurkunst graag mee. Vanaf 1999 speelde Anton een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ICOON in Vathorst en het Eemhuis aan het Eemplein. Hij voelde zich als een vis in het water in zijn laatste functie als Hoofd Locaties, in combinatie met zijn functie als Hoofd Amateurkunst.


GROOT AMATEURKUNST FESTIVAL Groot heeft altijd genoten van de manier waarop verenigingen hun projecten aanpakken, hoe de muziek over het voetlicht gebracht wordt en hoe een toneelstuk vorm krijgt.

,,Mensen die vol overgave acteren, of muziek maken, de verve waarmee de dirigent een orkest leidt... het zijn deze dingen waar ik een warm gevoel van krijg." In Amersfoort wordt de amateurkunst wel het ‘kloppend hart van de stad’ genoemd.

Groot ervaart dat ook zo. ,,Een stad met amateurverenigingen leeft, onze overtuiging is dat amateurkunst inspireert en verbindt. Dat willen we op veel verschillende manieren stimuleren." O.a. door het organiseren van activiteiten voor de verenigingen in de stad. Bijvoorbeeld de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst.

Amateurkunst koppelt Anton Groot blijvend aan de activiteiten van de amateurkunstverenigingen. Afgelopen vrijdag werd onthuld dat de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst voortaan zijn naam draagt: Groot Amateurkunst Festival. Een passend eerbetoon aan een amateurkunst-icoon.


CORONA De laatste weken van zijn loopbaan stonden in het teken van corona. Werken vanuit een leeg pand maakte voor hem heel helder waar hij voldoening uithaalt: ,,Gelukkig waren er nog mijn collega's van het facilitaire team, maar vreselijk was het, om daar bijna alleen te zitten. Het gaat me uiteindelijk om de mensen, daarom vind ik mijn werk leuk. Ik houd van de gevulde lokalen, ik voel me senang met collega's om me heen, ik wil graag samen aanpakken." Wie nu als cursist de vierde verdieping van het Eemhuis binnenkomt, wordt met pijlen, lijnen en omweggetjes naar zijn lokaal geleid. Anton: ,,Heerlijk dat er weer van alles begint! En wat mogen we blij zijn met dit gebouw, met de open structuur. Stel je voor in coronatijd: de smalle gangen, trapjes en ventilatie in bijvoorbeeld het oude pand aan de Muurhuizen."