Sandra Witteveen tijdens een bijeenkomst met deelnemers aan de workshop 50ToGo.
Sandra Witteveen tijdens een bijeenkomst met deelnemers aan de workshop 50ToGo. rob croes

Met 50ToGo op zoek naar werk

27 oktober 2020 om 17:29

Op zoek naar een baan en 50+, vergroot samen je kans op werk

NIEUWLAND Nederland vergrijst. We gaan later met pensioen, dus werken we langer door. Dat is het verhaal dat vaak wordt verteld, maar is dat ook zo?


Sandra Witteveen

In toenemende mate heeft de doelgroep 50+ te maken met een groeiende afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand leidt tot allerlei problemen maar daarin sta je niet alleen. 50ToGo laat 50-plussers met hun kennis, kwaliteiten en (levens)ervaring een gewenste en nuttige bijdrage en/of werk zoeken. 50ToGo wil dit realiseren via een ontmoetingsplek vol inspiratie.


CONFRONTEREND Sandra: ,,Toen ik 50+ was én ook nog zonder werk besefte ik dat ik pas op de helft zat. Nou misschien word ik geen honderd, maar ik moet en wil nog wel een tijdje door. En een deel van die tijd ook werkend. Immers, het pensioen is nog niet zo snel in zicht. Ik zat in de WW, dus solliciteren maar. Alleen dat bleek nog niet zo makkelijk. Sowieso komt er heel wat bij kijken tegenwoordig wat betreft cv, solliciteren, en netwerken. Wat daarnaast confronterend was is dat er door werkgevers vaak wordt gedacht dat je niet meer zo fit bent na je vijftigste, en vooral niet na je zestigste. Allerlei vooroordelen vliegen je om de oren. Gek eigenlijk, want wij zijn wèl fit en leuk en getalenteerd."


NETWERKGROEP Een jaar geleden werd de netwerkgroep 50ToGo opgericht door Erick Oostermeyer. Samen met mede-initiatiefnemer Sandra Witteveen werd er flink aan de weg getimmerd om 50ToGo op de kaart te zetten. ,,Door wekelijkse bijeenkomsten te organiseren in De Herberg in de wijk Nieuwland voor 50+ en 60+ werkzoekenden, WW'ers, zzp’ers en mensen in de bijstand, kunnen we vóór de groep, maar ook mét de groep hulp bieden, een steun zijn, en vooral ook in een prettige sfeer samenkomen. De sfeer is informeel, laagdrempelig en vertrouwd."

Natuurlijk zijn er het UWV en de trajectbegeleiders van de gemeente. Deze zijn ook heel belangrijk, maar daarnaast moet je zélf aan de slag en 50ToGo zou daarbij een fijne back-up kunnen zijn. Het leuke is, dat de netwerkgroep ook samenwerkt met de gemeente, en professionals in de wijk. ,,Inmiddels zijn we al aardig bekend en dat is juist heel positief. We merken dat ook aan de opkomst tijdens de bijeenkomsten in de Herberg."


THEMA’S ,,De thema's die aan de orde kunnen komen zijn o.a.: netwerken, solliciteren, kernkwaliteiten, videopresentatie, wie ben ik/wat wil ik, vrijwilligerswerk, hulpvraag geldloket en wat jij verder nog nodig hebt. Als je het moeilijk hebt, dan kunnen anderen jou tot steun zijn. Als het je meezit, dan kun je weer voor anderen iets betekenen."


SUCCESSEN ,,Er worden zeker successen behaald. Zo heeft Erick Oostermeyer inmiddels een fulltime baan gevonden en ook ikzelf ben weer (parttime) aan het werk in de thuiszorg", zegt Anita. ,,Meerdere deelnemers hebben inmiddels een baan gevonden of zijn weer gaan studeren, om zo hun kansen te vergroten. De bijeenkomsten en workshops van 50ToGo hebben daar zeker toe bijgedragen. Het helpt mensen vaak om na de vele afwijzingen op sollicitaties, niet bij de pakken neer te gaan zitten en de onderlinge verbondenheid geeft een steuntje in de rug om door te gaan en veel te netwerken."


VERBINDEN 50ToGo wil mensen graag motiveren. ,,Vooral nu we een moeilijke tijd doormaken door het corona-virus en wat er allemaal speelt in de economie. We blijven positief en willen verder. We helpen elkaar daarbij. Ook bij achterliggende problematiek. Onze kracht is de verbindende factor te zijn. Hoe mooi is het om te kunnen delen? De mindere kanten maar ook de successen. Want ja echt, een baan vinden na je vijftigste moet zeker nog kunnen!"


Heb je hulp nodig, kom maar met vragen. Of wil jij juist helpen? We nodigen je graag uit: iedere dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur in De Herberg. Deelname is gratis. E-mail 50ToGoAmersfoort@gmail.com.


Dit artikel wordt aangeboden door de Communicatiewerkgroep Nieuwland. Wil je ook iets schrijven over initiatieven in Nieuwland? Stuur dan een berichtje naar nieuwlandsnieuws@gmail.com.