Het Beethoven Festival vindt plaats in de Veerensmederij op 1 en 8 november. .
Het Beethoven Festival vindt plaats in de Veerensmederij op 1 en 8 november. . Muziektheater de Veerensmederij

Zondagen in de ban van Beethoven

1 november 2020 om 12:24

Coronaproof festival Veerensmederij

AMERSFOORT Het jaar 2020 moest het Beethovenjaar worden, maar alle concertactiviteiten werden wereldwijd geannuleerd. De Veerensmederij verzorgt op zondag 1 en 8 november alsnog een coronaproof Beethoven Festival met zes concerten van topmusici en ensembles.


Peter Bruinsma

Ludwig van Beethoven werd 250 jaar geleden geboren en is een groot vernieuwer voor de klassieke muziek geweest. We weten veel over Beethoven dankzij de 1800 brieven die hij schreef. Naast hartstochtelijke brieven zijn dat zakelijke brieven over zijn werk aan uitgevers, maar het zijn vooral de brieven over zijn doofheid die hartverscheurend zijn.

Musicus Niek Idelenburg is als artistiek leider verbonden aan Holland Opera dat zijn thuisbasis heeft in de Veerensmederij. Inmiddels heeft Idelenburg zelf zo’n honderd brieven van Beethoven gelezen en is hij geraakt en geïntrigeerd door wat Beethoven schreef. ,,Beethoven hield zich vooral bezig met de verkoop van zijn stukken, maar schreef ook veel gepassioneerde brieven. Wanneer deze niet werden beantwoord, kon hij naar vrouwen toe ronduit beledigend opstellen. Wat op mij als musicus vooral indruk maakt, is dat iemand die toch al zo’n geruime tijd doof is en daar zo open over correspondeert, nog steeds zo verbluffend geniaal componeert."


Brieven van Beethoven staan centraal tijdens dit tweedaags muziekfestival. Actrice Daantje Idelenburg en pianiste Daria van den Bercken maakten een muzikale vertelling aan de hand van brieven van Beethoven en zijn bijzondere Bagatellen en zijn Sturmsonate.

Op zondag 1 november wordt de aftrap voor het Beethoven Festival gegeven door het Raggaze Quartet. Zij spelen het strijkkwartet opus 132. Een bijzonder werk van Beethoven die dan al meer dan tien jaar geen strijkkwartet meer heeft gecomponeerd en nagenoeg helemaal doof is. ,,Het is een wonder dat hij juist dan zijn mooiste kwartetten schrijft”, constateert Niek Idelenburg. Hij ziet Beethoven als een soort overgangsfiguur. ,,Beethoven springt eigenlijk al vooruit naar de Romantiek. Zijn muziek is weerbarstig in zijn vorm. Hij begint bijvoorbeeld in een symfonie met een septiem akkoord in een tijd waarin dat nog niet gebruikelijk is. Het is te vergelijken met schilders als Picasso en Mondriaan die in een tijd waarin er vooral figuratief wordt geschilderd met het radicale abstracte naar buiten komen.” Altviolist Oene van Geel zal op 1 november samen met pianiste Setareh Nafisi sonates van Beethoven uitvoeren. Op zondag 8 november zal ook het Rodion Trio in de bijzonder bezetting van piano, klarinet en saxofoon zich aan gearrangeerd werk van Beethoven wijden net als de 3Viola's een trio dat bestaat uit drie altviolen.

Een speciaal onderdeel van het programma wordt gevormd door An die Ferne Geliebte. Deze beroemde liederencyclus wordt normaal gesproken begeleid met piano. Speciaal voor het orkest Pynarello en bariton Henk Neven schreef pianist en componist Thomas Beijer een nieuw arrangement Verre Liefde.


Voor meer informatie over programma en reserveringen:
www.theaterveerensmederij.nl.

De Veerensmederij.
Actrice  Daantje Idelenburg en pianiste Daria van den Bercken.